Agenţia Internaţională a Energiei Atomice a văzut ”câteva mine” antipersonal într-o zonă tampon a Centralei Nucleare ucrainene Zaporojie, ocupată de forţe ruse, anunţă AIEA, însă aceste mine nu reprezintă, în opinia agenţiei ONU, o ameninţare la adresa instalaţiilor nucleare, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Într-o inspecţie, la 23 iulie, echipa AIEA a văzut câteva mine situate în zona tampon situată între barierele perimetrelor interior şi exterior ale instalaţiei”, a anunţat luni, într-un comunicat AIEA.

Aceste dispozitive explozive se află într-o zonă de acces reglementată, în care personalul însărcinat cu exploatarea centralei nu are acces, precizează AIEA luni, fără să comunice numărul exact al minelor văzute de către membri săi.

Evenimente

14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Nicio mină nu a fost observată în perimetru interior, precizează agenţia.

”AIEA este la curent cu plasarea unor mine în exteritorul perimetrului instalaţiei şi în anumite locuri în interiorul (acestuia)”, declară directorul AIEA Rafael Grossi, citat în acest comunicat.

”Prezenţa unor astfel de explozivi în instalaţie nu este conformă normelor de siguranţă ale AIEA şi oreientărilor în domeniul securităţii nucleare”, subliniază şeful agenţiei ONU, cu sediul la Viena.

Potrivit unei evaluări AIEA, ”o detonare a acestor mine nu ar trebui să afecteze sistemele de sigutanţă şi de securitate ale instalaţiei”, declară Rafael Grossi.

Organizaţia anunţă că şi-a continuat inspecţiile în perimetrul centralei, dar că nu a descoperit echipamentt militar greu înăuntru.

Ea continuă să ceară un acces pe acoperişul reactoarelor şi sălilor turbinelor Centralei Zaporojie.

Kievul a acuzat la începutul lui iulie Moscova de pregătirea unei ”provocări”, iar armata a acuzat că ”obiecte care seamănă cu dispozitive explozive au fost plasate” pe acoperişurile reactoarelor 3 şi 4.

Kremlinul a avertizat cu un posibil ”act subversiv” ucrainean cu ”consecinţe catastrofale”.

AIEA a cerut, în urma acestor acuzaţii, un acces mai bun, pentru a ”verifica faptele pe teren”, în mod ”independfent şi obiectiv”.

Cea mai mare centrală nucleară din Europa, cucerită de Rusia la 4 martie 2022, a fost vizată de tiruri şi a fost deconectată de la reţeaua electrică în mai multe rânduri, o situaţie precară care alimentează temeri cu privire la un accident nuclear major.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.