Oficiali de rang înalt şi foşti angajaţi ai Casei Albe este necesar să dea curs convocării la audieri în Congres, a stabilit o magistrată americană, într-o hotărâre cu privire la fostul avocat al Casei Albe Don McGahn - în ”ancheta rusă”, realizată a democraţilor în Camera Reprezentanţilor, în care sunt majoritari - şi care ar putea influenţa ancheta democrată în vederea destituirii lui Donald Trump, relatează AFP.
Departamentul Justiţiei a declarat pentru AFP că intenţiona să facă apel împotriva acestei hotărâri, anunţând astfel o îndelungattă bătălie judiciară în această înfruntare între republicani şi democraţi.
În ambele cazuri, Donald Trump s-a folosit de prerogativele sale prezidenţiale cu scopul de a împiedica foşti colaboratori sau oficiali de la Casa Albă să coopereze în anchete parlamentare ale democraţilor.
”Simplu spus, concluzia fundamentală a ultimilor 260 de Istorie americană este că preşedinţii nu sunt regi”, scrie judecătoarea federală Ketanji Brown Jackson.
Este ”de la sine înţeles că legea se aplică fostului avocat al Casei Albe Don McGahn, tot aşa cum se aplică altor oficiali de rang înalt actuali sau foşti de la Casa Albă”, subliniază ea.
”Potrivit Constituţiei, nimeni nu este mai presus de lege”, a insiatat ea.
”Acest tribunal conchide că orice individ căruia i se cere să depună mărturie în faţa unei comisii abilitate în Congres trebuie să se prezinte în persoană”, continuă magistrata, având grijă să precizeze că acesta ”nu poate ignora sau sfida” aceste convocări ”la ordinul preşedintelui sau oricui altcineva”.
Odată ajunse în faţa Congresului, aceste persoane se pot abţine să depună mărturie, precizează ea.
Don McGahn a fost un martor-cheie al procurorului Rober Mueller, care a anchetat timp de aproape doi ani cu privire la amestecul rus în alegerile prezidenţiale americane din 2016 şi cu privire la o eventuală obstrucţionare a justiţiei de către Donald Trump în acest dosar.
Procurorul şi-a prezentat raportul Congrsului, pentru ca acesta să tragă conculziile.
Însă ancheta parlamentară stagnează, din cauză că nu a audiat martori de prim-plan precum Don McGahn, potrivit democraţilor.
În paralel, democraţii au lansat o procedură explozivă în vederea destituirii lui Donald Trump, într-un dosar cu privire la Ucraina.
Ei îl suspectează pe şeful statului că a exercitat presiuni asupra omologului său ucrainean Volodimir Zelenski pentru ca acesta să ancheteze cu privire la democratul Joe Biden, un potenţial rival al acestuia în alegerile prezidenţiale din 2020.
”Sunt fericit că tribunalul a recunoscut că administraţia nu avea niciun motiv să împiedice martori-cheie să depună mărturie în Camera (Reprezentanţilor) în ancheta destituirii”, a reacţionat preşedintele democrat a Comisiei Judiciare din camera inferioară a Congresului american Jerry Nadler.
McGahn a refuzat în mai să dea curs unei citaţii emise de Comisia Judiciară a Camerei în ancheta cu privire la amestecul Rusiei în alegerile prezidenţiale din 2016 şi o eventuală complicitate cu echipa de campanie a lui Trump.
Fostul avocat al Casei Albe, care a demisionat în octombrie 2018, a respectat consemnele preşedintelui republican, care le-a interzis membrilor administraţiei să coopereze în ancheta democrată, invocând privilegiul executiv.
Judecătoarea a subliniat că hotărârea sa nu priveşte problema privilegiului executiv prin care McGahn este autorizat sau nu să dezvăluie anumite discuţii cu preşedintele.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...