Preşedintele francez Emmanuel Macron l-a decorat cu Legiunea de Onoare pe căpetenia Raoni Metuktire, în vârstă de 90 de ani, un simbol mondial al apărării Amazoniei şi culturii aborigene, într-o ceremonie nocturnă, în pădure, în Brazilia, relatează AFP.
Atmosfera a fost departe de cea a protocolului ceremoniilor de decorare la Palatul Élysée.
Cher Raoni, pour ton œuvre, ton combat inlassable, pour toi, ton peuple, pour toute l'Amazonie et ses peuples autochtones : mejkumrej, merci. pic.twitter.com/E2D5VUfQSg
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) March 27, 2024
Decorarea a avut loc pe Insula Combu, în apropiere de Belém, un oraş situat în nordul Braziliei, unde şeful statului francez a început marţi o vizită în Brazilia, în prezenţa omologului său brazilian Luiz Inacio Lula da Silva.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Nonagenarul Raoni este la fel de impozant cu penele colorate pe care le poartă pe cap şi emblematicul disc din buză.
Emmanuel Macron l-a ridicat marţi seara la rangul de Ofiţer al Legiunii de Onoare pe bătrânul cap autohton şi l-a strâns în braţe.
Raoni a stat între cei doi şefi de stat, îmbrăcaţi în cămăşi, cu mânecile suflecate, zâmbind.
”Niciodată nu v-aţi oprit, niciodată nu vă opriţi”, l-a omagiat preşedintele francez, care i s-a adresat când la persoana a duoua plural, când la pertu
”Da, Raoni, ai purtat această luptă poate mai departe ca alţii (...). Foarte modest, aş vrea să spun că o vom continua alături de tine”, a declarat el.
”Îl consider pe Lula fratele meu, pe Macron ca fiul meu”, a declarat Raoni.
”Foarte îngrijorat” de faptul că ”omul alb va continua să distrugă natura”, el i-a îndemnat să-l ”susţină” pentru ca să existe ”şi mai multe pământuri indigene”, date popoarelor autohtone.
PREMIUL NOBEL PENTRU PACE
Procesul de omologare a teritoriilor rezervate indigenilor, care a stat într-un punct mort în timpul mandatului preşedintelui de extremă dreapta Jair Bolsonaro (2019-2022), a fost reluat în actualul mandat al lui Lula.
Însă aceste teritorii sunt ameninţate în continuare de despădurire, înaintarea exploatării agricole, miniere şi traficului de tot felul.
Raoni le-a cerut sprijnul celor doi preşedinţi ”pentru a primi Premiul Nobel pentru Pace”.
El este citat cu regularitate ca posibil laureat al prestigioasei recompense.
Lula a primit mesajul.
”Pot să-ţi spun, camarade Raoni, că nu există nimeni pe planeta Terra care să merite să câştige Premiul Nobel pentru Pace mai mult ca tine”, i-a spus el.
Conducătorul poporului kayapo a fost prezenta la ceremonia de învestire a lui Lula, la revenirea acestuia la putere, anul trecut.
În 1989, cu ajutorul cântăreţului britanic Sting, Raoni a ieşit pentru prima oară din Brazilia şi a lansat un apel la ajutor în 17 ţări.
El nu a încetat de atunci să apere, pe lângă marile puteri, supravieţuirea popoarelor indigene, ameninţate de despădurire.
Acuzat de către Jair Bolsonaro de faptul că se află în solda puterilor străine, căpetenia l-a denunţat, la rândul său, la Curtea Pneală Internţaională (CPI) cu privire la ”crime împotriva umanităţii”, acuzându-l de ”persecutarea” popoarelor autohtone prin distrugerea habitatului acestora şi prin călcarea în picioare a drepturilor lor fundamentale.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...