Bulgaria vrea să-şi accelereze cu mai multe luni procesul aderării la zona euro, pentru a obţine împrumuturi acordate doar statelor membre ale Eurogrupului şi să depăşească criza economică cauzată de pandemia noului coronavirus, relatează BFMTV.
”Cei care sunt în zona euro vor avea miliarde la dispoziţie”, a subliniat în weekend, într-o conferinţă de presă la Sofia, premierul Boiko Borisov.
Borisov vrea ca Sofia să-şi depună candidatura la sfârşitul lui aprilie şi nu în iulie, aşa cum s-a prevăzut.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Aderarea la Mecanismul ERM II, de acces la integrarea în zona euro, este ”singura cale de urmat pentru ca ţara noastră să iasă din criză”, a subliniat Borisov.
”Continuăm să urmăm planul adoptat şi am primit până acum asigurări de la partenerii noştri”, a anunţat sâmbătă ministrul Finanţelor Vladislav Goranov.
ERM II este un sistem de paritate fixă în care un stat este necesar să rămână cel puţin doi ani înainte să adopte moneda unică. Integrarea în acest mecanism deschide calea, în opinia lui Borisov, la împrumuturi europene.
Ţările din zona euro urmează să poată accesa în curând împrumuturi în cuantum de 240 de miliarde de euro prin Mecanismul European de Stabilitate (MES), care vizează să le ajute în lupta împotriva recesiunii de după pandemia noului coronavirus.
MES a fost creat în 2012, în timpul crizei datoriilor din zona euro. El serveşte la ajutorarea ţărilor care se confruntă cu dificultăţi de finanţare pe pieţe.
Bulgaria - cea mai săracă ţară din Uniunea Europeană(UE) - este supusă din 1997 unui mecansim de austeritate prin care deviza sa - leva - este legată de euro printr-un curs fix. Indicatorii macroeconomici bulgari sunt stabili.
În 2019, Banca Centrală Europeană (BCE) a recomandat o creştere a capitalului a două bănci bulgare, în vederea asigurării viabilităţii acestora în cazul unei crize financiare.
O primă bancă a îndeplinit acest obiectiv. Cea de a doua urmează să o facă ”în săptămânile următoare”, a precizat Goranov.
”BCE probabil că va da un aviz pozitiv unei cooperări strânse (a Bulgariei) cu Uniunea Bancară europeană, care este o condiţie a aderării la ERM II”, a apreciat ministrul bulgar.
”Instituţiile europene ne apreciază disciplina financiară”, a dat asigurări Borisov.
Bulgaria urmează să adere la Uniunea Bancară europeană în acelaşi timp cu aderarea la ERM II.
Înfiinţată în 2012, Uniunea Bancară supraveghează principalele instituţiibancare din zona euro şi este însărcinată cu soluţionarea situaţiei băncilor aflate în dificultate.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.