Apeluri la încetarea luptelor şi la deschiderea unor negocieri în Ucraina şi în Orientul Mijlociu s-au succedat miercuri la summitul BRICS, în Rusia, iar preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că primeşte ”favorabil” ofertele de mediere ale partenerilor săi, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În privinţa Ucrainei, poziţiile Moscovei şi Kievului par pentru moment ireconciliabile, confrunătri armate fac ravagii, iar eventuale negocieri de pace rămân foarte ipotetice, la 32 de luni de la începutul asaltului rus.

În Orientul Mijlociu, Războiul din Fâşia Gaza, declanşat de atacul sângeros al Hamas de la 7 octombrie 2023 în sudul Israelului, s-a extins în Liban, unde armata israeliană îşi intensifică ofensiva împotriva Hezbollahului şiit proiranian.

Evenimente

24 octombrie - Eveniment News.ro - IMM-urile, Oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

BRICS îndeamnă Israelul - înrtr-o Declaraţie Comună - să ”înceteze imediat” atacurile împotriva Forţei ONU în Liban (FINUL) şi ”să respecte integritatea teritorială” a acestei ţări.

Preşedintele iranian Massoud Pezeshkian şi-a îndemnat partenerii ”să-şi folosească toate capacităţile colective şi individuale pentru a pune capăt războaielor din Fâşia Gaza şi Liban”.

În paralel, Hamas a declarat AFP că unul dintre conducătorii săi - Moussa Aou Marzooq - s-a dus la Moscova la negocieri menite ”să pună capăt agresiunii (israeliene) şi Războiului din Fâşia Gaza şi din regiune”.

Războaiele din Ucraina şi din Orientul Mijlociu ”au potenţialul să devină globale”, a avertizat preşedintele brazilian Lula, într-o intervenţie prin videoconferinţă la reuniunea liderilor BRICS, la Kazan.

Preşedintele chinez Xi Jinping a enunţat trei principii, şi anume ”neextinderea câmpului de luptă” în Ucraina, ”neescaladarea luptelor” şi ”neprovocarea din partea uneia sau alteia dintre părţi, pentru potolirea situaţiei cât mai rapid posibil”.

Marţi, premierul indian Narendra Modi şi-a exprimat susţinerea faţă de eforturi în vederea unei ”restaurări rapide a păcii şi stabilităţii”.

OFERTE DE MEDIERE

Oferte de mediere ale ţărilor partenere au fost primite ”favorabil de către preşedintele rus”, a anunţat purtătorul său de cuvânt Dmitri Peskov.

Aceste apeluri la pace şi la negocieri lansate de către liderii reuniţi la Kazan nu răspund însă dorinţei Uniunii Europene (UE), care i-a îndemnat să-i ceară lui Vladimir Putin ”să pună imediat capăt” conflictului din Ucraina.

Iranul - acuzat de faptul că a furnizat drone şi rachete cu rază scurtă de acţiune Rusiei - este unul dintre principalii adversari ai Statelor Unite pe scena internaţională, iar Massoud Pezeshkian a lăudat miercuri, în faţa lui Vladimir Putin, calitatea unei relaţii ”strategice şi de neocolit” cu Rusia.

China - principalul susţinător al lui Vladimir Putin împotriva Occidentului - s-a abţinut până în prezent să condamne în mod public ofensiva rusă în Ucraina.

Xi Jinping şi Massoud Pezeshkian s-au întâlnit miercuri în marja summitului, potrivit agenţiei oficiale chineze de presă China Nouă.

Kievul a apreviat miercuri că Rusia nu a reuşit să obţină, la Kazan, o susţinere globală a ofensivei sale în Ucraina.

”Summitul BRICS, pe care Rusia avea intenţia să-l folosească pentru a diviza lumea, a demonstrat încă o dată că majoritatea lumii rămâne alături de Ucraina”, a declarat într-un comunicat Ministerul ucrainean de Externe.

Joi, secretarul general al ONU Antonio Guterres urmează să discute despre Ucraina cu Vladimir Putin, potrivit Kremlinului. Această întâlnire urmează să fie o premieră în Rusia între cei doi din 2022.

La Kazan, ”secretarul general îşi va reafirma poziţiile bine-cunoscute despre Războiul din Ucraina şi condiţiile unei păci drepte care să  aibă la bază Charta şi rezoluţiile ONU şi dreptul internaţional” - şi anume integritatea teritorială -, a subliniat marţi unul dintre purtătorii de cuvânt ai ONU Farhan Haq.

Kievul a criticat această vizită a şefului ONU.

MADURO, ERDOGAN

Prin acest summit, Vladimir Putin vrea să demonstreze eşecul politicii Occidentului a sanţionării economice şi izolării diplomatice a ţării sale.

În spatele practicii ”sanţciunilor unilaterale” există ”un puternic potenţial de criză”, a avertizat el miercuri.

În opinia sa, ”procesul de formare a unei lumi multipolare este în curs”.

Întâlnirea cu preşedintele venezuelean Nicolas Maduro, altă oaie neagră a Occidentului, şi proiectul unei platforme internaţională de plată alternative sistemului SWIFT, de la care sunt excluse principalele bănci ruse din 2022, se înscriu în aceeaşi logică a eliberării de ceea ce este considerat a fi ”hegemonia” occidentală.

”Venezuela este unul dintre partenerii fiabili vechi ai Rusiei în America Latină şi în lume, iar o cooperare reciproc benefică se dezvoltă în toate domeniile”, s-a felicitat Putin primindu-l pe Maduro la Kazan.

BRICS, din care făceau parte patru ţări - Brazilia, Rusia, India şi China - la înfiinţarea grupului în 2009, a primit Africa de Sud în 2010, iar în 2024 Etiopia, Iranul, Egiptul şi Emiratele Arabe Unite (EAU).

Turcia, un stat membru NATO, a cerut în septembrie să adere la BRICS.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a sosit miercuri la Kazan, unde s-a întâlnit cu Vladimir Putin, care a elogiat relaţiile ”constructive şi de bună vecinătate” cu Ankara.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.