Secretarul de Stat american Antony Blinken dă asigurări vineri că ”nu a auzit nimic nou” de la omologul său rus Serghei Lavrov la summitul ASEAN, în Laos, la care au participat, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”L-am ascultat. Nu pot să spun dacă el m-a ascultat şi el pe mine, dar n-am auzir nimic nou”, a declarat presei Blinken.

Şeful diplomaţiei americane a anunţat că nu a avut miciun contact direct cu ministrul rus de Externe, într-unul dintre puţine momente în care s-au aflat amândoi în aceeaşi sală.

Evenimente

15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

”Cred că toate ţările prezente în sală, fără să vorbesc în numele lor, au arătat clar că această agresiune trebuie să înceteze, nu doar pentru că este vorba despre o agresiune împotriva poporului ucrainean, ci şi pentru că este o agresiune împotriva principiilor aflate în nucleul sistemului internaţional”, a declarat Blinken.

”Este izbitor să constaţi că atâtea ţări aflate la celălalt capăt al lumii, în regiunea Asia-Pacific, se interesează îndeaproape de ceea ce se întâmplă în Ucraina, pentru că ele ştiu că, dacă o ţară este autorizată să acţioneze în deplină impunitate şi să comită acte de agresiune, acesta este un semnal pentru potenţial agresori din întreaga lume”, a continuat el.

În pofida declaraţiilor lui Blinken despre un consens la acest summit, Washingtonul este tot mai îngrijorat de susţinerea Rusiei de către China prin exporturi industriale de vârf - care nu constituie o susţinere militară directă.

El a denunţat manevre militare maritime chineze ”tot mai periculoase”, care îi îngrijorează pe liderii ţărilor din Asia de Sud-Est, reuniţi la summitul din Laos.

”Rămânem îngrijoraţi de acţiiunile tot mai periculoase şi ilegale ale Chinei în mările Chinei de Sud şi de Est, în care au fost rănite persoane şi care au cauzat pagube unor nave ale statelor membre ASEAN şi sunt contrare angajamentelor asumate în favoarea unei soluţionări paşnice a diferendelor”, a declarat el în faţa liderilor statelor membre ale Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN).

India, care întreţine relaţii cordiale cu Statele Unite, a iritat Washingtonul prin refuzul de a se alătura sancţiunilor impiuse de Occident Mosovei.

Preşedintele american Joe Biden şi vicepreşedinta Kamala Harris, candiata democrată în alegerile prezidenţiale de la 5 noiembrie, au promis să susţină durabil Ucraina şi să nu negocieze cu Rusia pe la spatele Kievului.

Poziţia lor este puternic diferită de a candidatului republican la preşedinţie Donald Trump, care s-a angajat să pună capăt rapid Războiului din Ucraina, fără să spună cum anume.

Colaboratorii miliardarului au sugerat că va ameninţa să suspende ajutorul Ucrainei, pentru a o obliga să facă concesii teritoriale Rusiei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.