Bilanţul incendiului de vegetaţie din sud-estul Turciei care a izbucnit noaptea de joi spre vineri a crescut la 15 morţi, anunţă autorităţile, iar experţi arată cu degetul o posibilă cauză electrică, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit conducerii Sănătăţii din provincia Mardin, citată de agenţia oficială turcă de presă Anadolu, trei persoane rănite în incendiu au murit în weekend.

Alte două persoane se aflau în continuare la terapie intensivă, a anunţat luni o sursă spitalicească.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

Autorităţile, care au anunţat vineri un bilanţ de 12 morţi, au atribuit originea incendiului, controlat vineri, arderii unei mirişti, şi au deschis o urmărire penală.

Într-un raport publicat duminică seara, aripa locală a Uniunii Inginerilor şi Arhitecţilor Turci (TMMOB) anunţă însă că ”cauza indendiului nu este miriştea”.

”S-a observat că locul în care a izbucnit incendiul era cultivat şi că nu exista mirişte”, scrie ea, apreciind că această catastrofă ”ar putea să fi fost provocată de liniile electrice” prost întreţinute, aşa cum au acuzat locuitorii.

Aceşti experţi, care observă că anumite ”conexiuni ar putea provoca arcuri electrice”, acuză furnizorul de electricitate Dedas de faptul că a ”înlocuit şi reparat stâlpi electrici a doua zi după incendiu, ascunzând astfel probe”.

”Trei experţi judiciari au declarat vineri că unul dintre cablurile conductoare ale liniei de înaltă tensiune ”s-a rupt şi a dat foc ierbii la sol”.

Incendiul - în în care au murit peste 900 de oi şi capre, potrivit Ministerului Agriculturii - s-a extins apoi ”într-o zonă largă din cauza (unor rafale de) vânt”, notează ei.

Flăcările au prin în capcană săteni care încercau să-şi salveze animalele, au declarat locuitori AFP.

În iunie 2023, un incendiu de vegetaţie asemănător a izbucnit cu aproximativ 20 de kilometri mai la vest.

Un tribunal turc l-a condamnat atunci pe furnizorul de electricitate Dedas, pe care l-a găsit vinovat de proasta întreţinere a liniilor, la plata unor despăgubiri sătenilor ale căror terenuri au fost cuprinse de flăcări.

Peste 15.000 de hectare au fost distruse de incendii în Turcia, în 2024, potrivit Sistemului European de Informaţii cu privire la Incendiile de Pădure (EFFIS).

Incendiile, care se multiplică în întreaga lume, sunt asociate unor fenomene anticipate de către cercetători, din cauza încălzirii globale.

Creşterea temperaturii, multiplicarea caniculelor şi scăderea precipitaţiilor în anumite locuri reprezintă o combinaţie ideală a izbucnirii incendiilor, care pornesc mai uşor atunci când vegetaţia şi solul sunt uscate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.