Preşedintele Joe Biden a declarat duminică, într-un interviu difuzat de CBS News, că va face campanie pentru Kamala Harris în Pennsylvania, un stat-cheie de mare dispută în alegerile prezidenţiale din noiembrie, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Pentru a deveni preşedinte, un candidat nu trebuie să câştige votul popular naţional, ci trebuie să obţină 270 de voturi reprezentative. Fiecare stat are un număr de voturi reprezentative, în funcţie de populaţia sa, ceea ce face ca statele care oscilează între republicani şi democraţi, aşa cum este Pennsylvania, să fie deosebit de importante.

Harris îl conduce pe Trump cu câte patru puncte procentuale în Pennsylvania şi în alte două state-cheie, Wisconsin şi Michigan, potrivit sondajelor New York Times şi Siena College publicate sâmbătă, dar este un scor care se încadrează în marja de eroare, aşa că lupta rămâne strânsă.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Întrebat dacă va face campanie pentru Harris, preşedintele Biden a răspuns că da. Interviul de la CBS este primul pe care îl acordă de la decizia sa de luna trecută de a se retrage din cursa electorală şi de a-i preda ştafeta Kamalei Harris.

Biden a spus că el şi guvernatorul Pennsylvaniei, Josh Shapiro - care a fost unul dintre finaliştii selecţiei făcute de Kamala Harris pentru candidatul la funcţia de vicepreşedinte -, "organizează un turneu de campanie în Pennsylvania. Voi face campanie şi în alte state şi voi face tot ce crede Kamala că pot face pentru a o ajuta cel mai mult", a precizat Joe Biden, care a fost nevoit să se retragă din cursa pentru realegere din cauza temerilor tot mai mari în rândurile democraţilor că, din cauza vârstei, nu va putea face faţă competiţiei cu Donald Trump şi exigenţelor a încă patru ani de mandat.

Preşedintele nu a dat alte detalii, dar Biden şi Harris urmează să apară împreună în Maryland joi pentru a "discuta despre progresele pe care le fac pentru a reduce costurile pentru poporul american", a declarat Casa Albă săptămâna trecută.

Harris, care a devenit oficial candidatul Partidului Democrat la preşedinţie săptămâna trecută, a declarat sâmbătă că intenţionează să îşi dezvăluie poziţiile politice în săptămâna următoare. "Se vor concentra pe economie şi pe ceea ce trebuie să facem pentru a reduce costurile şi, de asemenea, pentru a consolida economia în general", a declarat ea reporterilor.

De asemenea, Harris a anunţat săptămâna trecută că Tim Walz, guvernatorul statului Minnesota, va fi candidatul ei pentru postul de vicepreşedinte. "Este genul meu de om, este adevărat, este inteligent, îl cunosc de câteva decenii. Cred că este o echipă extraordinară", a comentat Biden în interviul pentru CBS News.

Preşedintele, care a decis să renunţe la realegere în urma unei prestaţii dezastruoase la dezbaterea cu Trump din 27 iunie, a declarat că sondajele interne arătau că cursa ar fi fost foarte strânsă. "Dar ceea ce s-a întâmplat a fost că o serie de colegi democraţi din Camera Reprezentanţilor şi Senat au crezut că le voi face rău în propriile lor curse electorale şi am fost îngrijorat că dacă aş fi rămas în cursă, acesta ar fi subiectul despre care m-aţi fi intervievat", a mărturisit Biden în interviu.

Într-un prim extras al interviului publicat miercuri, Biden a declarat că nu este sigur că va exista un transfer paşnic al puterii în Statele Unite, dacă Trump pierde.

CITEȘTE ȘI Biden nu are "deloc încredere" că va exista un transfer paşnic de putere, dacă Trump pierde alegerile

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.