Joe Biden contează pe susţinătorii săi din tabăra democrată, în care o frondă incipientă nu a condus, pentru moment, la un apel masiv la retragerea candidaturii sale, în pofida unor îndoieli cu privire la energia şi rezistenţa preşedintelui, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele american joacă cartea anvergurii internaţionale, în timp ce viitorul său politic se discută pe culoarele Congresului.

El a susţinut un discurs foarte solemn - cu ajutorul prompterului - la summitul care marchează 75 de ani de la înfiinţarea NATO.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
18 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, Philip Morris, TeraPlast
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

”Ucraina îl poate opri pe Putin şi o va face”, a declarat democratul în vârstă de 81 de ani, care trebuie să-şi dovedească de-acum rezistenţa şi energia la fiecare apariţie publică.

”Pentru moment, preşedintele Biden candidează, iar noi îl susţinem pe candidatul democrat care îl va bate pe Donald Trump. Este un fapt. Iată unde suntem”, a declarat un ales din California, Peter Aguilar, după o reuniune a democraţilor în Camera Reprezentanţilor.

Nu entuziasmul delirant, aşadar, ci mai degrabă pragmatismul, eventual resemnarea, domină în rândul congresmenilor Partidului Democrat care au revenit în sesiune la Washington săptămâna aceasta.

”SINGURUL NOSTRU CANDIDAT”

”Este singurul nostru candidat” şi ”sper că-l vom susţine toţi”, a declarat alesul democrat Jerry Nadler.

Or, potrivit presei americane, Jerry Nadler înclina până acum în favoarea unei retrageri.

Mike Quigley, unul dintre primii aleşi democraţi care l-a atacat public pe Joe Biden, nu şi-a schimbat părarea.

”El trebuie să se retragă, pentru că nu poate câştiga, iar colegii mei trebuie să-şi dea seama de asta”, a declarat el.

În total, şapte aleşi democraţi i-au cerut în mod public lui Joe Biden să se retragă.

Mulţi alţii - inclusiv tenori - i-au pus la îndoială rezistenţa şi energia, însă nu au mers până la a-i cere în mod deschis să cedeze locul.

Preşedintele a primit şi susţineri publice, de la grupurile aleşilor afroamericani şi hispanici şi de la parlamentari progresişti foarte vizibili.

Purtătoarea sa de cuvânt Karine Jean-Pierre a dat asigurări la rândul său că ”da”, Joe Biden este hotărât să guverneze toţi cei patru ani, întreaga durată a mandatului, în cazul unei victorii în nooiembrie.

Cel vizat repetă - pe un ton tot mai vehement - că va rămâne în cursă, respingând atât îngrijorările cu privire la forma în care se află, cât şi sondajele îngrijorătoare.

Democratul este convins că ”alegătorul de bază” îl susţine şi că discuţiile pe tema candidaturii sale sunt doar nişte elucubraţii ale unor ”elite” politice, unor mari donatori şi unor jurnalişti de opinie.

THE NEW YORK TIMES

Comitetul editorial al cotidianului The New York Times (NYT), din care fac parte editorialişti de renume, care l-a îndemnat deja să se retragă, a recidivat marţi.

Democraţii ”trebuie să spună că el este pe cale să se ridiculizeze şi să-şi pună în pericol întreaga moştenire politică”, afirmă edfitorialiştii de seamă ai cotidianului newyorkez.

Cu doar patru luni înainte de alegerile prezidenţiale, obligarea lui Joe Biden de a abandona ar fi, pentru Partidul său Democrat, o operaţiune foarte incertă şi extrem de periculoasă.

Chiar dacă ar reuşi, ar trebui ca democraţii să ajungă să facă să apară - fără să se sfâşie unii pe alţii - altă candidatură cel mai târziu la Convenţia Democrată de învestire a candidatului la fotoliul de la Casa Albă din august.

Atunci vor mai fi rămas doar aproximativ două luni de campanie până la alegerile prezidenţiale de la 5 noiembrie.

Donald Trump - care a rămas până acum în retragere faţă de speculaţiile cu privire la starea de sănătate a lui Joe Biden - a ieşit din această rezervă, marţi, la un miting de campanie la terenul său de golf de la Miami, în Florida.

”Aceasta este cea mai mare muşamalizare din toată istoria politcă”, a tunat el.

”Corupt, incompetent, suferind de tulburări cognitive”, sunt cuvintele folosite de miliardar pentru a-l mânji pe candidatul democrat.

Fostul preşedinte l-a provocat pe rivalul său să participe la altă dezbatere - fără moderator - şi l-a invitat să vină se înfunte într-o partidă de golf.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.