Joe Biden le cere aleşilor din Partidul Democrat divizat ”să se adune” în jurul candidaturii sale şi îi sfidează pe sceptici să-l înfrunte la Convenţia de învestire din august, în timp ce îndemnurile la retragerea candidaturii sale continuă, relatează AFP.
”Sunt ferm hotărât să rămân în cursă”, scrie preşedintele american într-o scrisoare adresată parlamentarilor democraţi, reveniţi în sesiune la Washington, duoă vacanţa de Ziua Naţională de 4 iulie.
”Este timpul să ne unim”, scrie democratul în vârstă de 81 de ani.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Purtătoarea sa de cuvânt a încercat să oprească un val de speculaţii provocate de un articol în care The New York Times (NYT) a dezvăluit că un specialist în maladia Parkinson a fost de opt ori în opt luni la Casa Albă, din vara lui 2023 şi până în primăvară.
”Este trata preşedintele (Joe Biden) de maladia Parkinson? Nu. (...) Ia medicamente împotriva maladiei Parkinson? Nu”, a declarat Karine Jean-Pierre, fără să spună pe cine a venit să vadă acest specialist şi nici cu ce scop, invocând ”confidenţialitatea”.
Ea a subliniat că Joe Biden avait a fost consultat de trei ori de un neurolog la bilanţurile anuale de sănătate, ultimul făcut public în februarie, şi că a fost testat cu privire la diverse maladii neurodegenrative în acest cadru, iar rezultatele au fost negative.
Executivul american mers până la a publicat luni seara o scrisoare a medicului preşedntelui, care confirnă că Joe Biden nu a consultat neurologi în afara acestor bilanţuri anuale.
”DEZBATERE CIUDATĂ”
Îngrijorările cresc în tabăra democrată după dezbaterea de la sfârşitul lui iunie cu Donald Trump, în care a apărut foarte obosit şi confuz.
”Arăta foarte palid, ca să fiu blând”, a comentat luni seara Donald Trump, la Fox News, în primul său interviu după dezbaterea televizată.
”A fost o dezbatere ciudată, pentru că, din primele două minute, răspunsurile pe care le dădea nu aveau mult sens”, a adăugat republicanul în vârstă de 78 de ani.
În opinia sa, democratul ”nu vrea să abandoneze” şi ar putea rămâne candidat în alegerile prezidenţiale din noiembrie.
Joe Biden le-a spus parlamentarilor că nu este ”orb” la ”îngrijorările” exprimate după dezbatere,
Însă, într-un apel transmis în emisiunea matinală a canalului MSNBC, el i-a atacat cu vehemenţă pe frondorii din partidul său.
”Aceşti tipi care cred că nu ar trebui să candidez să candideze împotriva mea (...). Sfidaţi-mă la Convenţia” Democrată din august, a tunat Biden pe un ton furios.
Joe Biden găzduieşte săptămâna aceasta un summit NATO la Washington, la care liderii statelor aliate potr să evalueze forma în care se află preşedintele american, în pofida faptului că un purtător de cuvânt al Consiliului Securităţii Naţionale (NSC) de la Casa Alnă John Kirby dă asugurări că nu a ”decelat” vreun semn de îngrijorare în acest subiect în rândul statelor membre NATO.
Preşedintele american prevede să susţină joi o - rară - conferinţăde presă singur.
DECIZIE GREA
Octogenarul depune eforturi să se arate dinamic şi plin de entuziasm.
El a înlănţuit, de exemplu, duminică, discursuri şi băi de mulţime neprevăzute în program în Pennsylvania.
Joe Biden a anunţat noi deplasări - vineri -în Michigan, un stat care, la fel ca Pennsylvania va fi decisiv în noiembrie, iar mai tîrziu în Texas şi Nevada.
Mai mulţi alţi democraţi apreciază de-acum - în mod deschis - că este timpul să se retragă.
Un parlamentar influent, Adam Smith, a declarat la CNN că Joe Bien trebuie ”să se retragă”, pentru că preşedintele ”nu este persoana bună să poarte mesajul Partidului Democrat”.
Însă alţii l-au susţinut, ca de exemplu Hakeem Jeffries, liderul minorităţii democrate în Camera Reprezentanţilor.
”Am semnalat în mod clar şi public, a doua zi după dezbatere, că-l susţin pe preşedintele Joe Biden (...). Poziţia mea nu s-a schimbat”, a declarat el CNN.
În pofida acestor divizări, se va cristaliza, oare, această contestare şi va conduce ea la o ofensivă coordonată, susţinută publica de către nume foarte mari din partid, pentru a-l determina pe Joe Biden să cedeze locul?
Ar fi o decizie foarte grea, într-un calendar extrem de strâns.
În primul rând, nimic nu spune că preşedintele american va accepta să cedeze locul.
De asemenea, chiar dacă nu este cazul, Partidul Democrat şi-ar asuma riscul unei Convenţii de învestire haotice, în august, la Chicago.
Totodată, dacă este desemnat un nou candidat sau o nouă candidată, acesta sau aceasta va avea la dispoziţie un pic peste două luni să-şi facă campanie înainte de alegerile de la 5 noiembrie.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...