Joe Biden, care a pornit într-o călătorie foarte sentimentală pe urmele strămoşilor săi irlandezi, şi-a planificat joi cea mai instituţională parte a călătoriei sale la Dublin, scrie AFP.
Preşedintele american, care a sosit miercuri în Irlanda, se va întâlni cu preşedintele irlandez Michael Higgins şi apoi cu premierul Leo Varadkar.
El se va adresa celor două camere ale Parlamentului irlandez, discurs care va aminti inevitabil de cel al lui John F. Kennedy, preşedinte catolic american, tot de origine irlandeză.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
JFK a fost primul locatar al Casei Albe care a venit în faţa parlamentarilor irlandezi în 1963.
El a lăudat „această trăsătură de caracter a irlandezilor, această alianţă remarcabilă de speranţă, încredere şi imaginaţie, de care avem nevoie astăzi mai mult ca niciodată”.
Miercuri, în timpul unui scurt discurs în oraşul Dundalk (nord-est), unul dintre leagănele familiei sale, Joe Biden a găsit deja accente similare.
Dintr-un pub, el a descris America şi Irlanda ca pe tărâmuri ale „posibilităţilor” şi „credinţei” în viitor: „Orice este posibil dacă decidem asta. Iată cine suntem".
Vizita la Dublin va fi marcată de ceremonii simbolice.
Joe Biden va planta un copac şi va auzi sunetul „clopotului păcii”, instalat în 2008 pentru a sărbători a zecea aniversare a acordurilor de pace din Irlanda de Nord.
Miercuri, el a mers la Belfast pentru a susţine echilibrul fragil care a predominat timp de douăzeci şi cinci de ani în provincia britanică.
Instituţiile Irlandei de Nord, menite să blocheze cooperarea între partidele care au fost odinioară inamice, sunt în prezent blocate din cauza dezacordurilor cu privire la consecinţele Brexit-ului.
Democratul în vârstă de 80 de ani, care s-a întâlnit cu lideri politici cheie din Irlanda de Nord, a cerut încetarea acestei paralizii.
La Dublin, preşedintele american intenţionează, potrivit Casei Albe, să discute despre eforturile comune ale Irlandei şi ale Statelor Unite pentru a face „economia internaţională mai echitabilă”.
Joe Biden ar trebui, de asemenea, să salute din nou sprijinul Irlandei pentru Ucraina.
Deşi aceste întrebări sunt importante, ele nu se află în centrul a ceea ce este în mare parte un pelerinaj familial al lui Joe Biden.
„Este minunat, este ca şi cum aş reveni acasă”, a spus preşedintele miercuri.
Vineri îşi va încheia vizita cu un discurs de la Ballina, comitatul Mayo (nord-vest), după o altă vizită personală şi familială.
Joe Biden a trasat în detaliu călătoria strămoşilor săi pe partea maternă, finnegans şi Blewitt.
Parafrazându-l pe James Joyce şi „Când voi muri, Dublinul va fi gravat în inima mea”, preşedintele american a spus, cu câţiva ani în urmă: „Pennsylvania de Nord (regiunea sa natală) va fi gravată pe inima mea. Dar Irlanda va fi scrisă în sufletul meu".
Dacă ataşamentul lui Joe Biden faţă de pământul irlandez nu este prefăcut, nici el nu este lipsit de motive politice ascunse, întrucât plănuieşte să candideze din nou în 2024.
Copilăria sa într-un clan irlandez sudat permite şlefuirea imaginii unui preşedinte provenit dintr-un mediu modest şi muncitor. Ceea ce poate aduna câteva voturi de la cele 30 de milioane de americani care pretind rădăcini irlandeze.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.