Preşedintele american Joe Biden şi vicepreşedinta sa Kamala Harris au vizitat mai multe state de pe coasta la Atlantic devastate de Uraganul Helene, o catastrofă pe care Donald Trump a transformat-o în argument de campanie, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Joe Biden a sosit în South Carolina miercuri după-amiaza (ora locală) şi apoi s-a dus în statul vecin North Carolina - cel mai afectat, cu peste 70 de morţi.

Uraganul Helene a antrenat moartea a cel puţin 162 de oameni - potrivit unui bilanţ provizoriu - şi a cauzat pagube considerabile, din cauza unor inundaţii bruşte şi devastatoare.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Preşedintele american în exerciţiu a survolat apoi cu elicopterul Asheville, un oraş de peste 100.000 de locuitori în Masivul Apalaşi, unde pagube uluitoare sunt vizibile peste tot după uragan.

Inundaţiile au luat poduri, au umplut lacuri cu dărâmături, au distrus clâdiri şi au desfiinţat drumuri.

”Ceea ce am văzut mi-a rupt inima”, a declarat pe X Joe Biden.

”Însă, la sol, am văzut vecini ajutând vecini, voluntari şi angajaţi cot la cot şi oameni care se prijină unul pe altul. Asta e America”, a adăugat el.

Reconstrucţia va necesita ”miliarde de dolari şi ani de zile”, a avertizat, la bordul aeronavei prezidenţiale, Air Force One, secretarul Securităţii Interne Alejandro Mayorkas.

”Există localităţi care au literalmente au dispărut”, a subliniat el.

Casa Albă a anunţat că preşedintele vizitează joi Florida şi Georgia, state de asemenea afectate de uragan.

Unele dintre aceste state sinistrate sunt decisive în alegerile prezidenţiale de la 5 noiembrie.

HARRIS, ÎN GEORGIA

”Sunt aici pentru a vă mulţumi şi pentru a vă asculta”, a declarat vicepreşedinta în exerciţiu Kamala Harris, candidata democrată în alegeri, într-o vizită la un centru de Operaţiuni de Salvare la Augusta, în Georgia.

Kamala Harris a felicitat serviciile de salvare pentru acţiunea lor de a ”răspunde nevoilor locuitorilor”.

Într-o vizită într-un refugiu, vicepreşedinta a distribuit mese unor familii afectate de uragan şi a fost ovaţionată la plecare.

Joe Biden a anunţat că mobilizează 1.000 de militari suplimentari în operaţiuni de salvare în North Carolina, întăriri care se adaugă miilor de salvatori şi membri ai Gărzii Naţionale, o forţă de rezervă care acţionează deja pe teren.

În sudul Masivului Apalaşi, locuitorii sunt rupţi de lume.

”MOARTE CEREBRALĂ”

Cu o lună înainte de scrutinul care se anunţă extrem de strâns, Donald Trump a preluat imediat subiectul.

Fostul preşedinte s-a dus luni la Valdosta, o comună  sinistrată în Georgia. ”Statul federal nu este reactiv”, a declarat candidatul republican în faţa unei clădiri parţial distruse.

El a acuzat anterior Guvernul federal şi autorităţile democrate din North Carolina de faptul că ”nu ajută deliberat oamenii în zone republicane”.

”Minte”, i-a replicat indignat în aceeaşi zi un Joe Biden virulent, denunţând declaraţii ”iresponsabile”.

Preşedintele a respins cricile republicanilor cu privire la modul cum a gestionat criza şi a dat asigurări că a muncit neîncetat, chiar dacă şi-a petrecut weekendul la casa sa de plajă în Delaware.

Joe Biden a dat asigurări miercuri că a aşteptat să se ducă la faţa locului pentru a nu perturba operaţiuni de salvare deja dificile.

”În momente ca acesta, noi lăsăm politicianismul deoparte”, a declarat el miercuri în South Carolina.

Preşedintele democrat a avertizat că modifăcrile climatice cresc gravitatea şi frecvenţa unor astfel de evenimente meteorologice extreme.

”Nimeni nu poate nega încă impactul crizei climatice, cel puţin aşa sper”, a declarat el. ”Ei trebuie să fie în stare de moarte cerebrală dacă o fac”, a adăugat Joe Biden.

Impactul furtunii asupra alegerilor de la 5 noiembrie rămâne dificil de evaluat.

Potrivit unui sondaj realizat de către universitatea Quinnipiac în perioada 25-29 septembrie, cu un pic înainte şi în timpul uraganului Helene, Donald Trump o devansează pe Kamala Harris în Georgia, unde este creditat cu 50% dintre intenţiile de vot la 44%.

El ar creşte, însă nu în mod clar, împotriva democratei în North Carolina, unde este creditat cu un scor de 49% la 47%.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.