Preşedintele american Joe Biden a vorbit miercuri la telefon cu premierul israelian Benjamin Netanyahu despre modalităţile de a face progrese pentru o posibilă încetare a focului în Gaza şi pentru un acord privind eliberarea ostaticilor, a declarat Casa Albă, informează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Convorbirea a urmat turneului fulger al secretarului de stat american Antony Blinken în Orientul Mijlociu, care s-a încheiat marţi fără un acord între Israel şi militanţii Hamas pentru un armistiţiu în enclava palestiniană.

Blinken şi mediatorii din Egipt şi Qatar şi-au pus speranţele într-o „propunere de tranziţie” a SUA menită să reducă diferenţele de opinii între cele două părţi ale războiului din Gaza, care durează de 10 luni.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

„Preşedintele Biden a discutat cu prim-ministrul Israelului, Benjamin Netanyahu, despre acordul de încetare a focului şi de eliberare a ostaticilor şi despre eforturile diplomatice de dezescaladare a tensiunilor regionale”, se arată într-un comunicat al Casei Albe.

La convorbire s-a alăturat şi vicepreşedintele Kamala Harris, care va accepta oficial joi, la Chicago, nominalizarea de candidat al democraţilor la alegerile prezidenţiale din 5 noiembrie.

Ar fi de aşteptat ca Biden să facă presiuni asupra lui Netanyahu pentru a fi mai flexibil în ceea ce priveşte o nouă condiţie israeliană, aceea de a i se permite să-şi menţină forţele de-a lungul unui coridor terestru între Egipt şi Gaza, a declarat un oficial american înainte de convorbire.

Biden se află într-o vacanţă de familie în Santa Ynez Valley din California, la o fermă de 8 000 de acri.

Obţinerea unui acord de încetare a focului în Gaza este o prioritate majoră pentru Biden. Vineri, un înalt oficial american a descris discuţiile ca fiind aproape de un acord, însă un acord final a fost extrem de greu de obţinut.

În cadrul negocierilor pentru încetarea luptelor care durează de 10 luni, Hamas doreşte retragerea completă a Israelului din Gaza, inclusiv din aşa-numitul coridor Philadelphi, o porţiune îngustă de teren de 14,5 km lungime de-a lungul graniţei de sud cu Egiptul a enclavei de coastă. Israelul doreşte să păstreze controlul asupra coridorului, pe care l-a cucerit la sfârşitul lunii mai, după ce a distrus zeci de tuneluri aflate sub coridor, despre care afirmă că au servit la introducerea ilegală de arme către grupurile militante din Gaza.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.