China ameninţă vineri că-i va pedepsi pe politicienii taiwanezi ”extremişti” adepţi ai independenţei interzicându-le orice vizită, în contextul în care tensiunile între Beijing şi Taipei se află la cel mai înalt nivel de ani de zie, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Biroul Afacerilor Taiwaneze de la Beijing a ameninţat vineri că ”continentul va reţine responsabilitatea criminală a extremiştilor independenţei Taiwanului în conformitate cu legea, pe viaţă”.

O purtătoare de cuvânt a aacestui birou, Zhu Fenglian, îi cataloghează pe premierul taiwanez Su Tseng-chang, pe preşedintele Parlamentului taiwanez Yu Shyi-kun şi pe ministrul de Externe taiwanez Joseph Wu drept membri ai unei minorităţi ai adepţilor independenţei.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Zhu îi acuză de faptul că ”au încercat să urzească o confruntare la Strâmtoarea (Taiwanului), au atacat în mod răuvoitor şi au calomniat continentul (...), aducând o gravă atingere relaţiilor de o parte şi de alta a Strâmtorii”.

Ea anunţă că Beijingul le-a interzis atât lor, cât şi familiilor lor, să intre pe teritoriul Chinei continentale, în Hong Kong şi în Macao.

Relaţiilor lor li s-a interzis, de asemenea, orice cooperare cu organizaţi şi persoane din China continantală, a anunţat ea, fără să facă alte precizări.

”Cei care îşi uită strămoşii, îşi trădează patria mamă şi împart ţara nu vor sfârşi bine”, ameninţă Zhu.

Ea face aceste declaraţii la o zi după ce conducătorul unei delegaţii a Parlamentului European (PE) aflate în vizită la Taipei, Raphaël Glucksmann, a catalogat democraţia taiwaneză drept o ”comoară” care este necesar să fie protejată şi a promis să susţină insula.

Premierul taiwanez Su Tseng-chang a sfidat ameninţările Beijingului şi a dat asigurări că ”nu se va lăsa impresionat”.

Beijingul ”nu a codus niciodată Taiwanul, dar vrea să se joace de-a micul şef”, a declarat el în Parlament cu privire la această listă de ”extremişt”.

Insula Taiwan a devenit, la sfârşitul Războiului Civil chinez din 1949, refugiul naţionaliştilor din cadrul Kuomintang, conduşi de către Tchang Kaï-chek, învinşi de căre comuniştii lui Mao Zedong.

Cei 23 de milioane de locuitori ai insulei trăiesc de atunci sub ameninţarea unei invazii.

Beijingul, care îşi revendică suveranitatea asupra insulei, şi-a intensificat în ultimii ani acţiunile cu scopul de a izola Taiwanul pe scena internaţională şi a opri orice încercare de recunoaştere ca stat independent a acestui teritoriu, care are propriul Guvern.

Tensiunile de o parte şi de alta a Strâmtorii Taiwanului au crescut după alegerea în 2016 a preşedintei taiwaneze Tsai Ing-wen, care provine dintr-un partid în mod traţional ostil Beijingului.

China şi-a consolidat recent activitatea militară în regiunea Taiwanului, iar un număr-record de incursiuni ale unor avioane chineze de război a fost înregistrat în octombrie în Zona de identificare a apărării aeriene (ADIZ) a Taiwanului, un perimetru care începe la 200 de kilometri de la zona de coastă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.