China ameninţă vineri că-i va pedepsi pe politicienii taiwanezi ”extremişti” adepţi ai independenţei interzicându-le orice vizită, în contextul în care tensiunile între Beijing şi Taipei se află la cel mai înalt nivel de ani de zie, relatează AFP.
Biroul Afacerilor Taiwaneze de la Beijing a ameninţat vineri că ”continentul va reţine responsabilitatea criminală a extremiştilor independenţei Taiwanului în conformitate cu legea, pe viaţă”.
O purtătoare de cuvânt a aacestui birou, Zhu Fenglian, îi cataloghează pe premierul taiwanez Su Tseng-chang, pe preşedintele Parlamentului taiwanez Yu Shyi-kun şi pe ministrul de Externe taiwanez Joseph Wu drept membri ai unei minorităţi ai adepţilor independenţei.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Zhu îi acuză de faptul că ”au încercat să urzească o confruntare la Strâmtoarea (Taiwanului), au atacat în mod răuvoitor şi au calomniat continentul (...), aducând o gravă atingere relaţiilor de o parte şi de alta a Strâmtorii”.
Ea anunţă că Beijingul le-a interzis atât lor, cât şi familiilor lor, să intre pe teritoriul Chinei continentale, în Hong Kong şi în Macao.
Relaţiilor lor li s-a interzis, de asemenea, orice cooperare cu organizaţi şi persoane din China continantală, a anunţat ea, fără să facă alte precizări.
”Cei care îşi uită strămoşii, îşi trădează patria mamă şi împart ţara nu vor sfârşi bine”, ameninţă Zhu.
Ea face aceste declaraţii la o zi după ce conducătorul unei delegaţii a Parlamentului European (PE) aflate în vizită la Taipei, Raphaël Glucksmann, a catalogat democraţia taiwaneză drept o ”comoară” care este necesar să fie protejată şi a promis să susţină insula.
VIDEO: The head of the European Parliament shows support for Taiwan's democracy as the delegation visits the island for the first time. Comments from Raphael Glucksmann come as China has intensified efforts in recent years to isolate Taiwan on the international stage pic.twitter.com/flMZtVRrmV
— AFP News Agency (@AFP) November 4, 2021
Premierul taiwanez Su Tseng-chang a sfidat ameninţările Beijingului şi a dat asigurări că ”nu se va lăsa impresionat”.
Beijingul ”nu a codus niciodată Taiwanul, dar vrea să se joace de-a micul şef”, a declarat el în Parlament cu privire la această listă de ”extremişt”.
Insula Taiwan a devenit, la sfârşitul Războiului Civil chinez din 1949, refugiul naţionaliştilor din cadrul Kuomintang, conduşi de către Tchang Kaï-chek, învinşi de căre comuniştii lui Mao Zedong.
Cei 23 de milioane de locuitori ai insulei trăiesc de atunci sub ameninţarea unei invazii.
Beijingul, care îşi revendică suveranitatea asupra insulei, şi-a intensificat în ultimii ani acţiunile cu scopul de a izola Taiwanul pe scena internaţională şi a opri orice încercare de recunoaştere ca stat independent a acestui teritoriu, care are propriul Guvern.
Tensiunile de o parte şi de alta a Strâmtorii Taiwanului au crescut după alegerea în 2016 a preşedintei taiwaneze Tsai Ing-wen, care provine dintr-un partid în mod traţional ostil Beijingului.
China şi-a consolidat recent activitatea militară în regiunea Taiwanului, iar un număr-record de incursiuni ale unor avioane chineze de război a fost înregistrat în octombrie în Zona de identificare a apărării aeriene (ADIZ) a Taiwanului, un perimetru care începe la 200 de kilometri de la zona de coastă.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...