Banca Centrală Europeană (BCE) anunţă joi că scade dobânzile directoare cu 0,25 puncte procentuale, punând astfel capăt unor creşteri doi ani, din vara lui 2022, însă viteza şi durata unor viitoare scăderi a dobânzilor sunt încă ”foarte incerte”, avertizează Christine Lagarde, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

BCE şi-a scăzut dobânzile ultima dată la 18 septembrie 2019.

Dobânda depozitelor scade astfel de la 4% la à 3,75%

Evenimente

30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Acest anunţ era foarte aşteptat, însă efectul imediat urmează să fie limitat pe pieţe.

Viteza şi durata viitoarelor scăderi de dobânzi ale BCE sunt în continuare ”foarte incerte”, a avertizat joi preşedinta Băncii Christine Lagarde.

”Acesta este un proces care se află în curs (...), ceea ce este incert în privinţa vitezei cu care vom merge şi a timpului pe care-l va lua acest lucru”, a declarat ea.

Ea apreciază că parcursul inflaţiei va fi ”agitat”.

Banca a dat asigurări că ”va continua să urmeze o abordare centrată pe date, reuniune cu reuniune, pentru a determina nivelul adecvat al restricţiei şi durata”.

INFLAŢIE DE PATRU ORI MAI MICĂ ÎN ZONA EURO

Creşterea preţurilor la consum în zona euro a scăzut de peste patru ori după recordul de 10,6% în decurs de un an pe care l-a atins în octombrie 2022, când tarifele la energie ”explodau” din cauza Războiului din Ucraina, iar perturbări ale lanţurilor mondiale de aprovizionare legate de pandemia covid-19 erau resimţite în continuare.

Inflaţia a început să crească din nou în mai, la 2,6%, de la 2,4% în aprilie şi martie.

Însă această creştere uşoară nu pune în discuţie tendinţa de scădere agregată, subliniază experţii.

BCE vrea ca creşterea preţurilor la consum să atingă până în 2025 obiectivul de 2% pe care şi l-a stabilit.

Ea este astfel atentă la ”eventuale efecte secundare ale creşterii salariilor”, având în vedere accelerarea creşterii acordurilor salariale, la 4,7% pe an în primul trimestru din 2024, explică un însărcinat cu managementul obligaţiunilor la Allianz GI, Franck Dixmier.

O creştere sensibilă a costurilor salariale s-ar putea repercuta asupra preţurilor de vânzare şi alimenta astfel inflaţia, dacă întreprinderile nu-şi scad marjele.

”Viitoarele luni vor continua să fie agitate”, avertizează joi preşedinta BCE.

Christine Lagarde evocă ”onstacole pe drum care pot surprinde” şi ”de a căror amploare noi nu suntem în totalitate siguri”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.