Armata israeliană şi-a concentrat, joi, operaţiunile în centrul Fâşiei Gaza, în pofida unei situaţii critice pentru civili, a apelurilor la încetarea focului şi a unei posibile "extinderi" a operaţiunilor la frontiera cu Libanul, scrie AFP.
În afară de Fâşia Gaza, forţele israeliene şi-au intensificat raidurile în timpul nopţii în marile oraşe din Cisiordania ocupată, inclusiv în Jenin şi Ramallah, unde îşi are sediul Autoritatea Palestiniană a lui Mahmoud Abbas, potrivit agenţiei oficiale Wafa, citată de AFP.
Statul major al armatei a avertizat împotriva unei intensificări a tirurilor de-a lungul frontierei cu Libanul, ţară din care operează Hezbollah, care, la fel ca şi Hamasul palestinian, face parte din "axa rezistenţei", un grup de grupări armate apropiate de Iran şi ostile Israelului.
Miercuri, Iranul a ameninţat Israelul cu "acţiuni directe şi alte acţiuni ale frontului de rezistenţă", în urma morţii lui Razi Moussavi, unul dintre ofiţerii săi de rang înalt, într-un atac în Siria luni, pe care l-a pus pe seama Israelului.
Iar şeful Statului Major al armatei israeliene, Herzi Halevi, a declarat că forţele israeliene "sunt într-o stare de pregătire foarte ridicată pentru o extindere a luptelor în nord", unde ciocnirile dintre Israel şi Hezbollah au fost aproape zilnice de la începutul luptelor din Gaza, potrivit purtătorului de cuvânt al armatei, Daniel Hagari.
În Fâşia Gaza, armata israeliană a declarat că îşi continuă operaţiunile la Khan Yunis, principalul oraş din sud, dar şi în taberele de refugiaţi din centrul teritoriului.
Ministerul Sănătăţii din cadrul administraţiei Hamas din Gaza a raportat atacuri mortale în cursul nopţii la Nuseirat şi Deir al-Balah, în centrul acestui teritoriu de 2,4 milioane de locuitori, dintre care 1,9 milioane (85%) au fost strămutaţi de război.
În Deir al-Balah, Iman al-Masry mărturiseşte că a născut cvadrupleţi - doi băieţi şi două fete - în plin război.
"Sunt atât de subţiri. Este frig, bate vântul şi nu există băi pentru bebeluşi în care să-i spăl (...) Nu pot să le fac baie, îi spăl cu şerveţele", a declarat pentru AFP această mamă în vârstă de 28 de ani, ea însăşi strămutată din cauza războiului.
"Nu există scutece sau lapte praf. Încerc să-i alăptez, dar lipsesc alimentele cu adevărat nutritive", a adăugat ea, spunând că se teme că bombardamentele vor sparge ferestrele din jur şi îi vor răni pe nou-născuţi.
"Nu credeam că războiul va dura atât de mult. Am crezut că după zece zile vom putea merge acasă (în Beit Hanoun, la nord de Gaza). Nu am luat nimic cu noi", spune soţul ei, Ammar.
Războiul declanşat de atacul sângeros al mişcării islamiste palestiniene împotriva Israelului la 7 octombrie a provocat moartea a 21.110 oameni în Fâşia Gaza, dintre care 6.300 de femei şi 8.800 de copii, potrivit Ministerului Sănătăţii din cadrul administraţiei Hamas.
În Israel, atacul comis de comandourile Hamas s-a soldat cu aproximativ 1.140 de morţi, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ realizat de AFP pe baza ultimelor cifre oficiale israeliene.
Aproximativ 250 de persoane au fost răpite de Hamas, dintre care 129 sunt în continuare reţinute în Gaza, potrivit Israelului, care a promis să distrugă mişcarea islamistă palestiniană, aflată la putere în Fâşia Gaza din 2007, ca represalii la atacul său fără precedent.
În Gaza, populaţia locală se confruntă cu un "pericol grav", "foametea şi disperarea" agravându-se, până în punctul în care "oameni înfometaţi au blocat convoiul nostru în speranţa de a găsi hrană", a declarat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).
În cadrul unei convorbiri telefonice cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, preşedintele francez Emmanuel Macron şi-a reiterat apelul pentru o "încetare durabilă a focului" în Fâşia Gaza, potrivit Palatului Elysée.
Emirul Qatarului, şeicul Tamim ben Hamad al-Thani, a cărui ţară a condus medierea care a dus la un armistiţiu la sfârşitul lunii noiembrie, vorbise săptămâna aceasta cu preşedintele american Joe Biden despre necesitatea unei "încetări permanente a focului" şi nu doar a unei simple pauze în lupte.
Armistiţiul de la sfârşitul lunii noiembrie a dus la eliberarea a 105 ostatici şi a 240 de prizonieri palestinieni deţinuţi de Israel, precum şi la intrarea în Gaza a unui volum mare de ajutoare umanitare. Cu toate acestea, eforturile depuse de mediatorii egipteni şi qatarezi nu au reuşit să reînnoiască acordul, în timp ce numărul morţilor creşte zilnic.
Potrivit Ministerului Sănătăţii din Hamas, 195 de persoane au fost ucise în 24 de ore în Gaza de către forţele israeliene. Ministerul a declarat miercuri că armata a vizat în special o casă de lângă spitalul Al-Amal din Khan Yunis, omorând 22 de persoane şi rănind 34.
Încercând să scape de bombardamentele neîncetate, palestinienii care se refugiaseră într-o şcoală ONU din tabăra Nuseirat (centru) au fugit miercuri spre sud, încărcând saltele, pături şi bagaje pe cărucioare sau pe acoperişurile maşinilor lor.
"Nici şcolile ONU nu mai sunt sigure", "mai întâi am fost mutaţi la Nuseirat, apoi la Rafah. Oamenii nu ştiu unde să se ducă", a spus un bărbat. El a adăugat: "Mesajul nostru pentru întreaga lume: puneţi în aplicare o încetare a focului".
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.