În timp ce se intensifică speculaţiile cu privire la locul şi momentul în care ar putea avea loc o contraofensivă ucraineană, primarul unui oraş din partea ocupată a regiunii Zaporojie i-a avertizat pe locuitori să fie atenţi la o supraveghere mai strictă din partea forţelor ruseşti de ocupaţie. Pe de altă parte, autorităţile locale din partea controlată de Rusia a regiunii Herson din sudul Ucrainei au început să confişte bărcile localnicilor pentru uz militar, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"Militarii ruşi efectuează din ce în ce mai multe controale dure pe străzi. Ei intră şi în apartamente. Sunt interesaţi în special de persoanele cu paşapoarte ucrainene", adică majoritatea locuitorilor, a declarat pe Telegram primarul din Enerhodar, Dmitro Orlov. Forţele ruseşti verifică telefoanele pentru "canale ucrainene, fotografii patriotice", numesc moneda ucraineană hrivna "monedă străină" şi suspectează pe toată lumea de "tranzacţii valutare ilegale", a adăugat Orlov.

Oraşul se învecinează cu centrala nucleară Zaporojie (ZNPP), controlată de Rusia, iar primarul însuşi nu se află în Enerhodar, ci este refugiat, iar afirmaţiile sale nu pot fi verificate, precizează CNN.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

RUŞII MINEAZĂ ŞI SCOT COPIII DIN ENERHODAR - REALITATE SAU DEZINFORMARE?

Însă oficiali ucraineni şi analişti occidentali au declarat că forţele ruseşti şi-au întărit apărarea în regiunea Zaporojie prin utilizarea extinsă a câmpurilor minate.

Săptămâna trecută, o mină rusească a explodat în apropierea sălii motoarelor a unui reactor de la ZNPP, potrivit companiei de stat ucrainene pentru energie nucleară Energoatom.

Orlov susţine că există câmpuri minate şi în apropiere de oraşul Enerhodar.

La sfârşitul săptămânii trecute, Oleksii Dmitraşkivski, un purtător de cuvânt al armatei din est, a declarat că ruşii "încearcă să scoată copiii din părţile ocupate ale regiunii Zaporojie".

Potrivit postărilor de pe un grup Telegram din Enerhodar, evacuarea copiilor a început deja în ultimele zile. Într-o postare se spune: "Informările despre evacuarea obligatorie sunt răspândite în şcolile şi grădiniţele locale din Enerhodar. Evacuările au început deja şi vor dura până la 20 aprilie. Intenţionează să ducă copiii în Crimeea folosind autobuzele ZNPP folosite pentru transferul personalului centralei la locul de muncă".

CNN menţionează că nu este în măsură să verifice această afirmaţie, iar autorităţile locale proruse din Zaporojie au negat că ar exista planuri de organizare a evacuării copiilor din oraşul Enerhodar.

Într-o postare pe Telegram, miercuri, autorităţile au declarat că administraţia oraşului a raportat că circulă "informaţii false despre evacuarea copiilor".

"Vă informăm că nu există nicio evacuare. Nu cedaţi provocărilor", îndeamnă autorităţile ca răspuns la un afiş care circula pe reţelele sociale şi care anunţa că ar fi evacuaţi copiii din Enerhodar. Textul făcea referire la un Departament de Educaţie şi Tineret care nu există.

LA HERSON SE RECHIZIŢIONEAZĂ BĂRCILE POPULAŢIEI

Pe de altă parte, autorităţile locale din partea controlată de Rusia a regiunii Herson din sudul Ucrainei au anunţat că au început rechiziţionarea de bărci pentru uz militar.

Agenţia rusă de ştiri TASS a relatat că şeful interimar al regiunii Herson, Vladimir Saldo, a ordonat confiscarea bărcilor civile din regiune pentru uz militar. "Săptămâna trecută am dat ordinul de a aduna cât mai multe vase mici şi bărci de care armata noastră are nevoie", a declarat Saldo, citat de TASS, la o reuniune a guvernului regional.

Saldo a spus că proprietarii de ambarcaţiuni vor primi compensaţii, dacă mijloacele lor de trai vor fi afectate, iar ambarcaţiunile vor fi returnate după "un anumit timp".

Pe canalul său Telegram, Saldo a declarat că rechiziţionarea se face în baza legii marţiale. "În special, aproximativ 30 de bărci cu motor au fost confiscate în Henicesk pentru a furniza armatei ambarcaţiuni", a spus el. Henicesk este un port la Marea Azov, în apropiere de Crimeea.

Forţele ruseşti controlează întreaga coastă a Mării Azov, precum şi malul estic al râului Nipru în Herson.

SITUAŢIA DE LA BAHMUT, EXPLICATĂ DE OFICIALII UCRAINENI

În acest timp, viceministrul ucrainean al apărării, Hanna Maliar, susţine că pierderile ruseşti în oraşul Bahmut, din estul ţării, aflat sub asaltul continuu al forţelor ruse, sunt de câteva ori mai mari decât cele ucrainene, dar a recunoscut totodată că trupele Moscovei au avansat în unele zone ale oraşului.

"Inamicul şi-a aruncat în luptă toate eforturile pentru a-l lua sub control. Ei şi-au concentrat acolo nu numai principalele unităţi profesionale - Wagner, forţe speciale, trupe de asalt aerian - ci trimit acolo şi arme şi echipamente", a declarat Maliar într-un interviu acordat miercuri postului public de televiziune ucrainean. "Ei nu pot purta bătălii de stradă cu noi pentru că pierd, aşa că au recurs la tacticile lor siriene dovedite şi efectiv nimicesc clădiri. Într-o astfel de stare, este foarte dificil să menţii poziţiile", a declarat oficialul. "De fapt, este imposibil să le ţii într-o astfel de situaţie. Într-adevăr, în unele zone există un uşor avans al inamicului", a adăugat ea, sugerând aparent şi perspectiva posibilă a unei retrageri ucrainene.

Acest avans, însă, a avut un cost pentru forţele ruseşti, a adăugat Maliar.

"Pentru ei, aceasta este probabil una dintre cele mai costisitoare operaţiuni, deoarece i-a costat deja o mulţime de echipamente şi arme, care, de altfel, au fost distruse în mare măsură de către forţele noastre armate", a spus ea. "Ei suferă pierderi uriaşe acolo. Aceste pierderi sunt de câteva ori mai mari decât pierderile noastre. Planificarea noastră se face în aşa fel, încât să avem pierderi minime în astfel de bătălii", a spus Maliar.

Ea a mai declarat că rezistenţa opusă forţelor ruseşti la Bahmut este o sarcină importantă nu doar datorită pierderilor pe care Ucraina a reuşit să le provoace Moscovei, ci şi pentru că a împiedicat armatele sale să avanseze mai departe.

"Aceasta este o apărare foarte importantă nu numai pentru această aşezare, ci este importantă în contextul deplasării inamicului mai adânc în teritoriu", a explicat ea.

La sfârşitul lunii martie, şeful Statului Major Interarme al SUA, generalul Mark Milley, a declarat că bătălia pentru Bahmut s-a transformat într-un "festival de măceluri" pentru ruşi şi pentru luptătorii grupului de mercenari Wagner.

Serhii Cerevati, purtătorul de cuvânt al Grupării de Est a Forţelor Armate Ucrainene, a declarat la începutul lunii aprilie că luptătorii Wagner au fost "cei mai agresivi în direcţia Bahmut", dar paraşutiştii ruşi şi soldaţii de infanterie luptă, de asemenea, în zonă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.