Un fragil acord asupra unui armistiţiu a intrat în vigoare joi în Fâşia Gaza, după două zile de confruntări între forţele israeliene şi gruparea islamistă palestiniană armată Jihadul Islamic soldate cu peste 30 de morţi în enclava palestiniană, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Acest armistiţiu intervine în urma unui atac israelian în care au fost ucişi opt membri ai unei aceleiaşi familii palestiniene - dintre care cinci sunt copii - în sudul Fâşiei Gaza, potrivit autorităţilor locale.

Confruntările armate între cele două tabere au izbucnit marţi în zori, după asasinarea ţintită de către Israel a unui lider al Jihadului Islamic în enclavă, aflată sub controlul mişcării islamiste Hamas.

Într-o încercare de a opri această nou spirală de violenţă, emisarul ONU pentru Orientul Mijlociu Nikolai Mladenov s-a  dus miercuri la Cairo pentru a purta, împreună cu egiptenii - care beneficiază de o puternică influenţă în Fâşia Gaza şi de relaţii oficiale cu Israelul - o mediere în vederea unei ”dezescaladări urgente”.

”Următoarele ore şi viitoarele zile vor fi cruciale. TOATĂ LUMEA trebuie să afişeze maximum de reţinere şi să acţioneze în vederea împiedicării unei băi de sânge. Orientul Mijlociu nu are nevoie de alte războaie”, a scris joi dimineaţa pe Twitter Mladenov.

O FAMILIE DECIMATĂ

Un acord în vederea unui armistiţiu a intrat în vigoare la ora locală 5.30 (şi ora României) în Fâşia Gaza, au declarat pentru AFP o sursă egipteană la curent cu medierea şi un conducător de rang înalt dn cadrul Jihadului Islamic.

Acest ”acord al unui armistiţiu intervine în urma eforturilor Egiptului” şi a primit unda verde ”a facţiunilor palestiniene, inclusiv a Jihadului Islamic”, a declarat oficialul egiptean de rang înalt.

Potrivit oficialului, acordul stipulează că facţiunile palestiniene este necesar să se asigure de ”menţinerea păcii” la manifestaţii care au loc din martie 2018 în apropiere de bariera de securitate israeliană împotriva blocadei israeliene impuse Fâşiei Gaza şi în favoarea întoarcerii refugiaţilor palestinieni pe pâmânturile lor în Israel.

La rândul său, Israelul este necesar să-şi înceteze atacurile aeriene şi ”să se asigure de un armistiţiu” în cursul acestor manifestaţii ale ”Marşului Întoarcerii”, la care au fost ucise peste 300 de persoane, iar alte mii au fost rănite în Fâşia Gaza, potrivit acestei surse.

O sursă din cadrul Jihadului Islamic a confirmat acordul pentru AFP. La puţin timp după intrarea în vigoare, sirene de alertă au răsunat în trei sate israeliene de la frontiera cu Fâşia Gaza şi cel puţin o rachetă a fost trasă din enclavă.

La Gaza, locuitori au salutat acest armistiţiu, care rămâne însă fragil. ”Viaţa a fost oribilă în aceste ultime zile, oamenilor le era frică şi se temeau de un război, însă mulţumită eforturilor a revenit calmul”, declară Mohamed Kurd, un locuitor al oraşului.

Cu puţin înainte de intrarea în vigoare a armistiţiului, opt membri ai unei familii palestiniene au fost ucişi într-un atac aerian israelian vizând elemente din cadrul Jihadului Islamic, potrivit autorităţilor locale.

”Şase cetăţeni din familia Abou Malhous, inclusiv trei copii şi două femei, au fost ucişi într-un atac aerian israelian asupra casei lor, la Deir al-Balah, în sudul Fâşiei Gaza”, a anunţat în noaptea de miercuri spre joi Ministerul Sănătăţii din enclavă.

Joi dimineaţa, corpurile altor doi copii au fost găsite în dărâmături, potrivit aceleiaşi surse.

Aceste decese cresc la 34 numărul morţilor în Fâşia Gaza, în atacuri aeriene vizând de marţi nu doar Hamas, ci şi Jiahdul Islamic.

SIRENE DE ALERTĂ

După asainarea, marţi, într-o operaţiune ţintită a lui Baha Abu al-Ata, un comandant de rang înalt al Jihadului Islamic, acuzat de Israel de o serie de atacuri recente contra sa, această grupare armată a lansat peste 360 de proiectile către teritoriul israelian, potrivit armatei.

Armata israeliană şi-a mutiplicat atacurile aeriene contra poziţiilor acestei grupări islamiste armate în Fâşia Gaza, în care trăiesc aproximativ două milioane de plaestinieni.

În regiuni israeliene din apropiere de Fâşia Gaza, o rachetă a avariat o casă, alta o fabrică, iar alta a căzut pe o autostradă.

Acest acces de violenţă este cel mai sângeros de la confruntări armate între militari israelieni şi palestinieni soldate cu aproximativ 60 de morţi la 14 mai 2018, în Gaza, în ziua inaugurării la Ierusalim a Ambasadei Statelor Unite.

Această decizie de mutare a ambasadei a însemnat recunoaşterea de către Statele Unite a acestui oraş drept capitală a Israelului.

Spre deosebire de Jihadul Islamic, Hamasul a aprobat în urmă cu mai multe luni un armistiţiu cu Israelul, negociat prin intermediul ONU, Egiptului şi Qatarului, care prevede intrarea unor ajutoare lunare în valoare de milioane de dolari în enclava palestiniană, unde nivelul şomajului se apropie de 50%.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.