Armata din se implică în producţia de ventilatoare pentru respiraţia asistată, pentru a veni în ajutorul producătorilor care nu mai fac faţă cererii din cauza pandemiei de coronavirus, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Autorităţile italiene au cerut companiei Siare Engineering International Group să crească producţia de ventilatoare din cauza nevoii acute de asistare mecanică a respiraţiei pentru bolnavii de COVID-19.

Acum, compania din Bologna beneficiază de sprijinul a 25 de tehnicieni ai armatei care lucrează cu supraveghetorii de producţie pentru a gestiona producţia extinsă şi a ajuta la asamblarea ventilatoarelor, a declarat directorul general al Siare, Gianluca Preziosa.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

 „De obicei, producem 160 de dispozitive pe lună. Obiectivul este să producem 2.000 în patru luni, deci mai mult decât triplul producţiei noastre lunare ”, a declarat Preziosa într-un interviu.

Potrivit acestuia, companiile implicate în lanţul de furnizori „nu pot răspunde cererii enorme, deoarece aceasta este o industrie de nişă.”

Siare aparţine unui segment de obicei liniştit al pieţei echipamentelor medicale, care a ajuns în prima linie a celei mai grave crize de sănătate din ultimul secol, cauzată de răspândirea rapidă a noului virus gripal, care în forme severe poate duce la dificultăţi de respiraţie şi pneumonie.

Producătorii de ventilatoare sunt presaţi că crească brusc producţia, chiar dacă pandemia a perturbat transportul şi furnizarea de componente cruciale, cum ar fi furtunuri, supape, motoare şi piese electronice - unele provenite din China, epicentrul iniţial al focarului care a ucis mai mult peste 10.000 de oameni la nivel global.

Pe fondul deficitelor, guvernele apelează la ajutorul militarilor şi al altor producători, precum şi la imprimarea 3D, în speranţa de a obţine ventilatoarele care pot salva vieţi.

În Italia, o echipă de medici a dezvoltat o modalitate de a furniza oxigen pentru două persoane de la un singur ventilator, dublând astfel capacitatea de asistenţă, potrivit comisarului pentru coronavirus din regiunea italiană Emilia Romagna.

Ventilatoarele, care costă zeci de mii de dolari, sunt dispozitive de respiraţie mecanică şi sunt cruciale pentru îngrijirea persoanelor cu insuficienţă pulmonară, una dintre complicaţiile suferite de pacienţii care au o formă severă de COVID-19, boala provocată de coronavirus.

„Mortalitatea în rândul pacienţilor de la terapie intensivă este estimată la 50% până la 60%”, a declarat Rahuldeb Sarkar, medic specializat în medicină respiratorie şi îngrijire a bolnavilor aflaţi în stare critică din Marea Britanie. Dacă un pacient în stare critică critic nu beneficiază de un ventilator „moare în câteva ore”, a arătat acesta.

Unul dintre cei mai mari producători de ventilatoare din lume, Hamilton Medical, cu sediul în Elveţia, se aşteaptă să crească producţia la aproximativ 21.000 de ventilatoare în acest an, de la 15.000 anul trecut, prin folosirea personalului de marketing pe linia de producţie, printre alte măsuri. Dar, având multe mai multe comenzi decât poate asigura, compania se confruntă cu decizii dificile în stabilirea priorităţilor.

Andreas Wieland, directorul general al Hamilton Medical, a declarat că firma dă prioritate ţărilor cu nevoi urgente, în special Italiei.

Săptămâna trecută, Hamilton Medical a trimis 400 de ventilatoare în Italia şi se aşteaptă să trimită încă un lot în curând.

Wieland a spus că asta înseamnă că Hamilton Medical nu va putea livra ventilatoare în alte ţări, spre nemulţumirea unor guverne. Una din ţări a avut lo reacţie egativă, avertizând că va plasa compania pe o listă neagră.

„Încercăm să nu livrăm într-o ţară care vrea să îşi mărească stocurile pentru a fi pregătită, dar unde nu există virusul. Încercăm să le furnizăm celor unde situaţia de urgenţă este una extremă”, a explicat Wieland.

Piaţa  mondială a ventilatoarelor valorează peste 1 miliard de dolari, potrivit Hamilton Medical, care spune că deţine aproximativ o pătrime din venituri. Alţi producători de ventilatoare includ ResMed din SUA, Getinge din Suedia, Draegerwerk din Germania şi Beijing Aeonmed.

Potrivit companiilor, cererea a crescut în China,  Italia, în alte părţi din Europa şi Statele Unite, deoarece virusul continuă să se răspândească, fiind raportate peste un sfert de milion de cazuri de coronavirus.

În Italia, unde peste 4.000 de persoane au murit din cauza virusului, spitalele au un deficit major de ventilatoare şi alte echipamente, precum şi de personal medical. Primele produse rezultate din activitatea tehnicienilor militari la Siare ar trebui să fie disponibile începând de sâmbătă, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului apărării din Italia.
De asemenea, guvernul italian a achiziţionat aproape 4.000 din cele 5.000 de ventilatoare şi alte echipamente pe care le-a contractat prin licitaţie la începutul acestei luni.

În Germania, unde spitalele aveau înainte de epidemie aproximativ 20.000 de ventilatoare, guvernul a plasat o comandă pentru 10.000 de dispozitive de la compania Draegerwerk – numărul fiind echivalentul producţiei anuale a acrstei companii.

Cererea în Franţa, care este de obicei pentru aproximativ 1.000 până la 1.500 de ventilatoare anual, ajuns de ordinul sutelor pe săptămână, a declarat Christophe Hentze, directorul general al filialei franceze a Löwenstein Medical Innovation, producător german de echipamente medicale, la radio France Info.

Ministrul Sănătăţii din Marea Britanie a declarat că ţara are nevoie de „cât mai multe ventilatoare pe care le putem pune în funcţie”.

Obţinerea componentelor poate fi dificilă într-un moment în care unele ţări închid graniţele sau iau măsuri pentru a proteja stocurile de materiale medicale.

Wieland, de la Hamilton Medical, a declarat că autorităţile române au oprit în ultimele săptămâni o livrare de furtunuri de ventilatoare pe care compania sa le fabrică în ţară, pe motiv că ar putea fi echipamente medical importante. Wieland a spus că a fost nevoie de intervenţia consulatului elveţian în România înainte ca oficialii vamali să îi permită ieşirea.

„A trebuit să ne folosim de canalele politice pentru a le informa că aceste produse, în sine, nu pot fi folosite”, a spus Wieland.

Un purtător de cuvânt al Ministerului de externe al Elveţiei a declarat: „Ambasadorul nostru la Bucureşti a fost în contact cu autorităţile române pentru a contribui la rezolvarea situaţiei.”

Oficialii români nu au răspuns imediat unei solicitări de comentarii.

Compania suedeză Getinge a întâmpinat „blocaje” la furnizori pe care până acum a reuşit să le rezolve, parţial cu ajutorul politicienilor, a declarat directorul general Mattias Perjos. Getinge  a arătat că intenţionează să crească producţia cu 60%, de la aproximativ 10.000 de ventilatoare fabricate anul trecut.

In China, producătorul de echipamente medicale Beijing Aeonmed se bazează pe importurile din ţări, inclusiv Elveţia, Statele Unite şi Olanda, pentru componente cheie cum ar fi supape şi turbine, pentru a produce ventilatoare, a declarat directorul de achiziţii Wang Xue. Dar furnizorii internaţionali ai companiei au întâmpinat dificultăţi în aprovizionarea unor piese de bază pentru a produce componentele de care are nevoie.

„Dacă materialele importate nu pot fi furnizate la timp, capacitatea de producţie a unor modele de ventilatoare va fi grav afectată”, a spus ea. „Apelăm furnizorii noştri străini în fiecare zi.”

Beijing Aeonmed a încercat să-i ajute pe furnizorii săi internaţionali să înlocuiască acele componente de schimb fabricate anterior în străinătate cu alternative făcute din China. Compania a spus că are capacitatea de a produce în această lună aproximativ 1.500 de ventilatoare pentru comenzile externe şi speră ca în luna aprilie să crească livrările la 4.000 de unităţi.

Unele ţări, printre care Italia, Marea Britanie şi Statele Unite, implică producătorii de automobile şi producătorii din industria aerospaţială pentru a dezvolta producţia de ventilatoare.

Autorităţile speră că marii producători pot reutiliza unele fabrici şi că vor folosi expertiza lor în design digital, inclusiv imprimarea 3D, pentru a compensa deficitul de echipamente medicale vitale.

În Marea Britanie, guvernul a apelat la astfel de producători. McLaren Group, un conglomerat care include un producător de automobilesport, analizează proiectarea unei versiuni simple a unui ventilator.

Nissan Motor colaborează cu alte companii pentru a sprijini producătorii existenţi de ventilatoare.

Vineri, Marea Britanie a spus că firmele de inginerie au pus la dispoziţie un prototip de ventilator de urgenţă, care ar putea fi aprobat săptămâna viitoare. „Avem nevoie de câte puteţi face şi le vom cumpăra”, a declarat ministrul britanic pentru sănătate, Matt Hancock.

Guvernul britanic a declarat că şi-a mărit stocurile la aproximativ 8.000 de ventilatoare. Şeful Serviciului Naţional de Sănătate din Marea Britanie a declarat unui grup parlamentar că se aşteaptă ca acesta să crească la aproape 12.000 în următoarele câteva săptămâni.

Producătorul de ventilatoare din SUA ResMed a realocat resurse de la alte dispozitive pentru a răspunde cererii care este de peste patru ori faţă de nivelul normal, a declarat directorul general Mick Farrell.

O problemă o reprezintă restricţiile asupra călătoriilor pentru a împiedica răspândirea coronavirusului, care au afectat fabrica ResMed din Singapore, care angajează mulţi lucrători din Malaezia vecină. El a spus că ResMed a apelat la guvernul malaezian pentru o scutire, astfel încât lucrătorii săi să poată călători în Singapore.

În Statele Unite, spitalele au în vedere redistribuirea ventilatoarelor mai vechi, care încă funcţionează, dar au fost abandonate deoarece nu se conectează la sistemele electronice moderne de înregistrare, în timp ce Departamentul Apărării al SUA a donat 2.000 de ventilatoare, a declarat Nancy Foster, vicepreşedinte al Asociatiei Spitalelor Americane.

„Spitalele urmăresc, de asemenea, reconfigurarea dispozitivelor care administrează anestezie pentru a fi utilizate ca ventilatoare.”

Statele Unite aveau echipamente pentru a asigura ventilaţie pentru aproximativ 160.000 de persoane, potrivit cercetărilor întocmite de Centrul pentru Sănătate şi Securitate Johns Hopkins. Cele mai afectate state caută urgent să obţină mai multe ventilatoare. Între acestea se află statul New York, care încearcă să suplimenteze numărul actual de ventilatoare, de aproximativ 5.000 - 6.000, o cifră despre care guvernatorul Andrew Cuomo a spus că nu îndeplineşte decât o cincime din cererea potenţială.

„Nimeni nu ştie cu adevărat care este nevoia naţională. Depinde cu adevărat de cât de mult se va extinde COVID-19 ", a declarat Chris Kiple, şeful producătorului de ventilatoare portabile Ventec Life Systems, din Bothell, Washington. „Dacă se transformă într-adevăr într-o pandemie semnificativă, va trebui să ne concentrăm într-adevăr pe aprovizionarea cu ventilatoare, până când vom putea primi un vaccin care să ajute într-adevăr la salvarea de vieţi”, a adăugat Kiple.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.