Sute de poliţişti au fost desfăşuraţi, iar persoane au fost arestate într-un oraş cu populaţie majoritar musulmană, în sud-vestul Chinei, în urma unor ciocniri din cauza unui proiect de demolare parţială a unei moschei, relatează AFP.
Oraşul Nagu, situat în provincia Yunnan, a accelerat recent un proiect în vederea demolării a patru minarete şi cupolei Moscheei Najiaying, a declarat luni un locuitor sub protecţia anonimatului.
云南通海纳家营,武警包围清真寺禁止民众进入 pic.twitter.com/HLYk0c1KXx
— 马聚 (@majuismail1122) May 27, 2023
În regiune locuieşte o importantă comunitate de etnici musulmani hui - supusă unor presiuni în cadrul unei vaste campanii represive.
Sâmbătă, zeci de poliţişti, înarmaţi cu bastoane şi scuturi, au respins o mulţime comasată în faţa moscheei, care arunca cu obiecte în ei, potrivit unor înregistrări video postate pe reţele de socializare şi unui martor.
”Ei vor să demoleze, iar oamenii s-au dus să-i oprească”, declara o locuitoare care a cerut protecţia anonimatului.
”Moscheea este, pentru musulmani ca noi, o casă”, a subliniat ea.
”Dacă ei încearcă să o demoleze, noi nu-i vom lăsa s-o facă”, a continuat ea.
”UN CAZ CARE PERTURBĂ GRAV ORDINEA SOCIALĂ”
Poliţia a efectuat un nunmăr nedeterminat de arestări în urma acestor ciocniri, iar câteva sute de membri ai forţelor de ordine au fost desfăşuraţi luni în oraş, au declarat doi martori.
Chinese police attacked people protesting the planned demolition of a mosque in Nagu.
— AJ+ (@ajplus) May 30, 2023
It is one of thousands of mosques China has fully or partially demolished in a clampdown on Muslim identity. pic.twitter.com/rMolqCPMqv
Locuitorii din apropierea moscheei au avut probleme de conectare la Internat începând de sâmbătă, au declarat ei.
Guvernul districtului Tonghai, care administrează Nagu, a anunţat duminică, într-un comunicat că a deschis o anchetă cu privire la ”un caz care a perturbat grav ordinea socială”.
El le-a ordonat persoanelor implicate în ciocniri ”să pună imediat capăt oricărui act ilegal şi infracţional” şi intenţionează ”să-i pedepsească dur” pe cei care refuză să se predea.
SUPRAVEGHEREA CULTELOR ÎN EPOCA XI
Cei care se vor preda de bunăvoie autorităţilor - până la 6 iunie - vor fi trataţi cu indulgenţă, se arată în comunicat.
Un oficial de la Departamentul de comunicare al Tonghai, contactat de AFP, a dezminţit orice tăiere a Internetului, însă a refuzat să facă alte declaraţii.
Supravegherea cultelor a sporit de la instalarea la putere a preşedintelui Xi Jinping, în urmă cu zece ani.
Beijingul dă asigurări că luptă împotriva ”terorismului” şi extremismului în această reprimare a musulmanilor.
China este acuzată, în studii din Occident, de faptul că a internat peste un milion de uiguri şi de membri ai altor grupuri etnice musulmane, începând din 2017, în regiunea Xinjiang (vest).
În ultimii ani, mai multe ţări din Occident - inclusiv Olanda, Belgia, Regatul Unit, Canada, Franţa şi Statele Unite - au denunţat un ”genocid” al uigurilor, prin moţiuni în Parlament sau prin luări de poziţie ale guvernului.
În afara Xinjiangului s-au demolat moschei sau au fost ”renovate cu forţa”, pentru a corespunde criteriilor oficiale ale esteticii oficiale chineze, declară un specialist în etnia hui de la Universitatea britanică din Manchester, David Stroup.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.