Arestări au avut loc miercuri la marşul de 1 Mai la Paris, unde s-a strigat ”ACAB (All cops are bastards)!” şi ”Toată lumea detestă poliţia!”, la izbucnirea primelor tensiuni, iar unele persoane rănite au fost preluate în marja coloanei de către ”streets medic”, relatează AFP.
Imediat după pornirea coloanei, s-a format o ”frunte de coloană importantă” - de aproximativ 4.500 de persoane, între care ”câteva sute” de radicali -, declară AFP o sursă din poliţie.
Cel puţin două vitrine de magazine şi un adăpost dintr-o staţie de autobuz au fost sparte.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Forţele de ordine au răspuns cu gaze lacrimogene, a constatat un jurnalist AFP.
Pe de altă parte, alte forţe de ordine blocau accesul manifestanţilor în Piaţa Bastilia, unde mai mulţi manifestanţi agitau steaguri palestiniene.
După pornirea coloanei, se puteau vedea primele pagube materiale - vitrine şi panuri publicitare sparte, potrivt Le Figaro.
Cel puţin 15 persoane au fost arestate, în cadrul unor controale operate înaintea manifestaţiei de 1 Mai, la Paris, unde 478 de persoane au fost controlate de către forţe de ordine, anunţă miercuri Prefectura Poliţiei Parisului, care precizează că s-au confiscat arme - inclusiv o ”rozetă” şi un cuţit Opinel.
În fruntea coloanei oficiale, ”blacks blocs” care au desfăşurat un banner, au incendiat simbolul Jocurilor Olimpice (JO) în aclamaţiile mulţimii.
La Lyon, bănci au fost luate drept ţintă de persoane îmbrăcate în negru, cu faţa ascunsă.
Prefectura din Rhône a anunţat că 17 persoane au fost arestate.
VIOLENŢE ŞI DISTRUGERI LA NANTES
Violenţe au izbucnit miercuri în centrul oraşului Nantes, la manifestaţii la care iau parte mii de oameni, de 1 Mai.
Au fost distruse magazine, iar forţele de ordine au tras cu gaze lacrimogene, potrivit unui fotograf AFP de la faţa locului.
Manifestanţi care se revendică de la mişcarea ”antifa”, îmbrăcaţi în negru şi purtând şepci, au atacat către prânz vitrine, o bancă, un supermarket Carrefour şi un magazin de îmbrăcăminte, porivit fotografului.
Forţe de ordine au răspuns cu gaze lacrimogene, potrivt aceleiaşi surse.
Contactată de AFP, Prefectura Loire-Atlantique nu a răspuns imediat.
MANIFESTAŢII CU STEAGURI PALESTINIENE LA MARSILIA ŞI NISA
Primele manifestaţii de amploare au pornit la Marsilia, Nisa, Strasbourg şi Clermont-Ferrand.
La Marsilia, manifestanţi au agitat numeroase steaguri palestiniene, potrivit unor imagini difuzate de BFMTV.
Steaguri palestiniene au fost agitate şi la Nisa, potrivit France Bleu.
EXTREMA DREAPTĂ O SĂRBĂTOREŞTE PE JEANNE D'ARC
Preşedintele Rassemblement national (RN, extremă dreapta, fostul Front Naţional, FN) Jordan Bardella a anunţat într-o înregistrare video postată pe reţele de socializare că sărbătoreşte Ziua Muncii şi Muncitorilor, ”dar şi pe (...) Jeanne d’Arc”.
Această tradiţie FN, introdusă de către Jean-Marie Le Pen în 1988, a fost abandonată treptat de către RN.
”Franţa noastră ştie să reunească în memoria sa colectică amintirea luptelor pentru o viaţă mai demnă şi omagiul unei figuri a unui popor care nu renunţă”, scrie el.
Marion Maréchal, capul de listă al Partidului Reconquête în alegerile europene, îi aduce la rândul său un omagiu ”Fecioarei din Orléans” printr-o vizită în satul natal, Domrémy, în Vosges.
150.000 DE MANIFESTANŢI AŞTEPTAŢI, MAI PUŢINi CA în 2023
La nivel naţional, ”120.000 până la 150.000” de manifestanţi sunt aşteptaţi, potrivit unei note a serviciilor teritoriale de informaţii, consultată de AFP.
Este vorba despre un aflux mult mai mic decât în 2023, când la această mobilizare au luat parte aproape 800.000 de manifestanţi - potrivit autorităţilor - şi 2,3 milioane de manifestanţi - potrivit Confederaţiei Geneale a Muncii (CGT).
Este vorba despre un număr mai mare de opt-zece ori decât în 2022, când poliţia a numărat 116.000 de manifestanţi, iar CGT 210.000.
La Paris, între 15.000 şi 30.000 de persoane sunt aşteptate de către autorităţi, inclusiv 400 până la 800 de manifestanţi radicali.
Activişti propalestinieni ar putea îngroşa rândurile manifestanţilor, mai ales la Paris, dar şi ”critici” ai JO ar putea profita de această ”tribună”, potrivit spionajului francez.
Autorităţile se aşteaptă în mare la manifestaţii ”cu caracter mai degrabă festiv” şi ”mai liniştit” decât anul trecut, când Ziua Muncii a fost marcată de ciocniri uneori violente în capitală şi în alte oraşe ca nantes şi Lyon.
Potrivit unei surse din poliţie, 12.000 de jandarmi au fost mobilizaţi, dintre care 5.000 la Paris.
REVENDICĂRI
Principalele sindicate cer manifestaţilor să mărşăluiască de 1 Mai pentru a obţine salarii mai mari, în favoarea păcii sau a unei Uniuni Europene (UE) ”mai protectoare”.
Spre deosebire de marşul din 2023, când principalele opt organizaţii sindicale franceze - CFDT, CGT, FO, CFE-CGC, CFTC, Unsa, Solidaires şi FSU - au defilat împreună împotriva reformei pensiilor, anul acesta nu există o mobilizare comună.
CGT, FSU şi Solidaires, dar şi organizaţii de tineret - Unef, la Fage sau Mişcarea Naţională Liceeană (MNL) - au lansat un apel comun ”împotriva austerităţii”, în favoarea creării de locuri de muncă, creşterii salariilor sau păcii.
”Ne vom mobiliza pentru salarii şi pentru a denunţa fragmentarea socială promovată de Guverm şi patronate, care vor să atace asigurările de şomaj”, a anunţat miercuri la RMC numărul unu în CGT Sophie Binet.
Cel mai mare sindicat francez, Confederaţia Franceză Democratică a Muncii (CFDT) a îndemnat, la rândul său, la ”intrarrea în coloanele organizate peste tot în Franţa în vederea revendicării unei UE mai ambiţioase şi mai protectoare cu muncitorii şi munctoarele”.
Şefa CFDT Marylise Léon se afla la Nancy, unde urma să participe la o dezbatere privind mizele alegerilor europene.
Ea a respins miercuri, la postul de radio France Inter, orice abandonare a modelului unităţii, evocând în acest sens coloana unitară de la Paris.
Nu există un apel naţional intersindical ”pentru că vrem să fie UE. Nu a fost neapărat alegerea altor organizaţii sindicale”, a declarat ea.
Omologul său de la Forţa Muncitorească (FO) Frédéric Souillot se afla la Montauban, în Occitanie, în celălalt capăt al Franţei.
La Paris, activişti sindicalişti urmau să aducă un omagiu, ca de obicei, combatanţilor Comunei din Paris, la Zidul Fédérés, în Cimitirul Père-Lachaise, iar apoi să manifesteze în Place d'Italie.
CGT: PESTE 265 DE ADUNĂRI ŞI MANIFESTAŢII
De Ziua Internaţională a Muncitorilor, CGT înregistrează peste 265 de adunări şi manifestaţii în Franţa, potrivit secretarei confederaţiei Céline Verzeletti.
Odată cu apropierea alegerilor europene, prevăzute la 9 iunie, mai multe capete de listă urmau să fie prezente la manifestaţii, ca Raphaël Glucksmann (PS-Place publique) la Saint-Etienne sau Manon Aubry (LFI) la Lyon şi apoi la Paris.
La Paris, marşul de 1 mai a pornit la ora locală 14.00 (15.00, ora României) din Place de la République către Place de la Nation.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...