Zeci de manifestanţi adunaţi la Istanbul pentru a sărbători 1 Mai au fost arestaţi miercuri de forţe de ordine, au constatat jurnalişti AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Primele altercaţii au izbucnit în timp ce manifestanţi încercau să forţeze baraje de poliţie pentru a intra în emblematica Piaţă Taksim, epicentrul contestării, în centrul megalopolisului turc.

Istanbulul a fost plasat în stare de asediu de către forţe de ordine, care au blocat centrul principalului oraş din Turcia.

Peste 42.000 de poliţişti au fost desfăşuraţi în oraş, anunţa marţi ministrul de Interne Ali Yerlikaya, care a denunţat în avans ”organizaţi teroriste (care vor) să transforme 1 Mai în câmp de acţiune şi propagandă”.

De pe malurile Bosforului şi până în Peninsula istorică Sultanhamet şi la Palatul Topkapi, bariere metalice opreau orice trecere.

Transportul în comun, inclusiv cu feribotul, au fost oprite.

Tuşti blocaţi îşi târau nemulţumiţi după ei valizele, pe o vreme mohorâtă.

INCIDENTE CU POLIŢIA

Incidente cu poliţişti au izucnit încă de miercuri dimineaţa, în timp manifestanţi se adunau în cartierul Besiktas să sărbătorească 1 Mai.

Câteva zeci de persoane au fost târâte fără menajamente în furgoane ale poliţiei.

Altă adunare, convocată în faţa sediului Primăriei Istanbulului de către primarul Ekrem Imamoglu, aflat în opoziţie, şi Partidul său Repubklican al Poporului (CHP, social-democrat), a fost împiedicată să avanseze.

Preşedintele CHP - principala formaţiune de opoziţie în Parlament - Özgür Özel a promis, alături de primar, reales zdrobitor la 31 martie, ”să nu abandoneze”.

”Ne vom continua eforturile până când (Piaţa) Taksim va fi liberă”, a declarat el.

Piaţa ”Taksim le aparţine muncitorilor”, a subliniat el.

”Aceşti muncitori nu sunt inamicii voştri. Singura noastră dorinţă este ca această zi să fie sărbătorită ca o sărbătoare. Nu vrem un conflict”, s-a adresat el poliţiştilor.

Adunările nu sunt autorizate în Piaţa Taksim, care a devenit epicentrul contestării puterii lui Recep Tayyip Erdogan după valul de contestare a zguduit Turcia în 2013.

Însă organizaţii sindicale şi politice le cer cu regularitate membrilor lor să se adune în piaţă.

Marţi seara, Recep Tayyip Erdogan a denunţat ”organizaţii teroriste care vor să facă din 1 Mai un instrument de propagandă”.

Şeful statului turc a pus în gardă atât sindicatele, cât şi partidele împotriva ”oricărei acţiuni care ar dăuna atmosferei de 1 Mai”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.