Arabia Saudită a executat marţi 37 de cetăţeni condamnaţi de ”terorism” - o rară execuţie în masă în regat, la trei ani după cea a zeci de persoane care a precipitat întreruperea relaţiilor cu Iranul, relatează AFP.
Execuţiile de marţi au avut loc în şase regiuni, şi anume în capitală, la Riad, în oraşele sfinte Mecca şi Medina, în regiunea sunnită Al-Qassim (centru), regiunea Assir (sud) şi în Provincia de Est, unde se concentrează minoritatea şiită, potrivit Ministerului de Interne.
Amnesty International (AI) a denunţat aceste execuţii şi a anunţat, într-un comunicat, că majoritatea celor executaţi erau şiiţi.
”Execuţia în masă de astăzi (marţi) este o demonstraţie îngrozitoare a dispreţului autorităţilor saudite faţă de viaţa umană”, a declarat, într-un comunicat, directoarea AI de cercetare privind Orientul Mijlociu Lynn Maalouf.
”Acesta este totodată un indiciu al modului în care pedeapsa cu moartea este folosită drept un instrument politic, pentru a zdrobi disidenţa în rândul minorităţii şiite din ţară”, a adăugat ea.
”RĂZVRĂTIRE CONFESIONALĂ”
Potrivit directoarei AI, 11 persoane executate au fost găsite vinovate de spionaj în favoarea Iranului, iar cel puţin alte 14 au fost condamnate cu privire la violenţe legate de participarea lor la manifestaţii în Provincia de Est, în perioada 2011-2012.
Altă persoană executată a fost arestată la vârsta de 16 ani, pe când era minoră.
Aceste execuţii ridică la 100 numărul persoanelor executate în Arabia Saudită de la începutul anului, potrivit unui bilanţ întocmit pe baza unor comunicate oficiale.
Potrivit AI, regatul, care urmează o vesriune rigoristă a islamului, se află în plutonul din fruntea ţărilor care aplică pedeapsa cu moartea în lume.
În raportul său mondial cu privire la pedeapsa cu moartea în 2018, organizaţia arată că, după China - care nu publică statistici -, ţările care au recurs masiv la execuţii sunt Iranul (253), Arabia Saudită (149), Vietnamul 985) şi Irakul (52).
Cele 37 de persoane executate marţi au fost găsite vinovate de faptul că ”au adoptat gândirea teroristă extremistă” şi ”au format celule teroriste”, a anunţat Ministerul de Interne într-un comunicat publicat de agenţia oficială de presă SPA:
Unele au fost acuzate de ”răzvrătire confesională”, o expresie folosită în general cu privire la activişti şiiţi.
Execuţiile au loc, în general, prin decapitare, în Arabia Saudită.
Ministerul de Interne a precizat că unul dintre supliciaţii de marţi a fost crucificat - un tratament rezervat autorilor unor crime deosebit de grave.
Arabia Saudită repetă într-una că se află în război împotriva ”tuturor formelor de terorism”. În urma unor valuri de atentate, la începutul anilor 2000, ţara a reuşit să oprească ameninţarea unor grupări jihadiste, însă fără să o eradice.
Patru saudiţi au fost ucişi duminică în timp ce încercau să atace, în nordul Riadului, un cartier general al forţelor de securitate, într-un atentat revendicat de gruparea jihadistă Statul Islamic (SI).
Autorităţile au anunţat arestarea, a doua zi, a 13 persoane suspectate de ”acte teorriste”, fără să precizeze dacă aveau sau nu legătură cu atentatul de duminică.
Precedenta execuţie în masă în Arabia Saudită a avut loc în ianuarie 2016, când 47 de persoane, de asemenea condamnate de ”terorism” - inclusiv liderul religios şiit Nimr Baqer al-Nimr - au fost ucise în aceeaşi zi.
RUPTURĂ CU IRANUL
Provincia de Est este teatrul unor tulburări recurente din 2011. Ea a fost de asemenea fieful lui Nimr Baqer al-Nimr, un virulent critic al regimului saudit şi un reprezentant al mişcării de contestare.
Comunitatea şiită reprezintă, potrivit unor estimări, între 10 şi 15% dintre cele 32 de milioane de saudiţi, însă puterea, condusă de către o dinastie sunnită, nu a publicat vreo statistică oficială în acest sens.
Execuţia lui Nimr Baqer al-Nimr a antrenat manifestaţii în Iran, în cursul cărora reprezentanţe diplomatice saudite au fost atacate.
În reacţie, Riadul şi-a întrerupt, în ianuarie 2016, relaţiile diplomatice cu Teheranul, pe care-l acuză cu regularitate de ”destabilizarea” Golfului Persic şi de amestec în afacerile interne ale unor ţări din regiune.
Riadul dă ca exemplu al acestor ingerinţe susţinerea oferită de către Teheran rebelilor şiiţi huthi, care au preluat controlul capitalei yemenite Sanaa şi altor regiuni începând din 2014.
Arabia Saudită a înfiinţat o coaliţie militară care intervine din martie 2015 în această ţară, cu scopul de a-i împiedica pe huthi să preia controlul total al acestei ţări, situate la frontiera sa de sud.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.