Doi consilieri apropiaţi ai lui Donald Trump au ignorat sau s-au opus unor ordine ale preşedintelui american, spunând că încercau ”să salveze ţara”, dezvăluie fosta ambasadoare a Statelor Unite la ONU Nikki Haley într-o carte care apare marţi, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Potrivit lui Haley, fostul secretar de Stat Rex Tillerson şi fostul secretar general al Casei Albe John Kelly i-au cerut să-i ajute să ocolească decizii ale miliardarului, un lucru pe care l-a refuzat.

”Nu puteam să accept ca două personaje-cheie din Guvern să-l slăbească pe preşedinte”, scrie ea.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Cei doi, care au părăsit administraţia Trump în 2018, ”mi-au spus că atunci când îi rezistă preşedintelui nu este nesubordonare, ci că încearcă să salveze ţara”, afirmă Haley în cartea sa, ”With All Due Respect” (”Cu tot respectul”), din care ziarul The Washington Post (WP) a publicat fragmente.

”Deciziile lor, ci nu ale preşedintelui, erau în cel mai bun interes al Americii, spuneau ei. Preşedintele nu ştia ceea ce făceau ei”, adaugă ea, precizând că Rex Tillerson i-a spus că oameni aveau să moară dacă ei îl lăsau pe Donald Trump să facă acele lucruri.

Recunoscând că, la rândul său, ea nu era de acord cu decizii ale miliardarului, Nikki Haley apreciază că cei doi oficiali ar fi trebuit să demisioneze.

O fiică de imigranţi indieni, Haley a demisionat din postul de ambasadoare la ONU la sfârşitul lui 2018, după  ce a fost cea mai vizibilă femeie din Guvern.

John Kelly, ale cărui relaţii cu preşedintele erau deteriorate din iulie 2017, a demisionat la scurt timp după Haley.

Rex Tillerson a fost destituit în martie 2018, după luni de tensiuni cu Donald Trump.

Dezvăluirile lui Nikki Haley trimit la cartea ”Fear: Trump in the White House” a jurnalistului de investigaţie Bob Woodward, apărută în septembrie 2018, potrivit căruia oficiali de rang înalt de la Casa Albă au încercat să-l împiedice pe preşedintele american - pe care-l descriu drept incult, coleric şi paranoic - să derapeze.

Unul dintre ei ar fi mers până la a fura exemplarul unui ordin prezidenţial, pentru a evita ca Donald Trump să-l semneze.

În cartea sa, Nikki Haley face front comun cu Donald Trump în mai multe decizii criticate de către comunitatea internaţională, precum retragerile americane din Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian şi din Acordul de la Paris de luptă împotriva modificărilor climatice, sau în decizia transferării Ambasadei Statelor Unite în israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

Însă ea spune că nu a fost de acord cu el atunci când Trump a spus că el îl crede pe omologul său rus Vladimir Putin, care nega amestecul Kremlinului în alegerile prezidenţiale americane din 2016, sau când a vorbit despre ”oameni foarte buni” atât în rândul neonaziştilor cât şi în rândul activiştilor antirasiţti, care s-au înfruntat în vara lui 2017 la Charlottesville.

Aceste cuvinte au ”procat răni şi (sunt) periculoase”, scrie ea.

John Kelly a reacţionat şi a dat asigurări WP că i-a dat preşedintelui ”cele mai deschise, legale şi morale” stafuri, ”ca el să ia o decizie avizată”.

Rex Tillerson nu a comentat pentru WP.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.