Mexicul a desfăşurat aproape 15.000 de poliţişti şi militari la frontiera sa cu Statele Unite, în cadrul acordului încheiat cu Washingtonul în vederea opririi imigraţiei ilegale, a anunţat ministrul mexican al Apărării Luis Cresencio Sandoval, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Avem o desfăşurare totală, din Garda Naţională şi membri ai armatei, de aproape 15.000 de oameni în nordul ţării”, a anunţat ministrul luni, într-o conferinţă de presă, în prezenţa preşedintelui mexican Andres Manuel Lopez Obrador.

Întrebat despre posibilitatea ca armata şi Garda Naţională - alcătuită din militari şi poliţişti federali - nu doar să intercepteze imigranţi în traversarea lor ilegală a teritoriului mexican, ci şi să-i aresteze atunci când încearcă să traverseze frontiera cu Statele Unite, ministrul a răspuns afirmativ.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

”Considerând că imigraţia (clandestină) nu este o infracţiune penală, ci un delict administrativ, noi îi vom aresta şi îi vom pune la dispoziţia autorităţilor în domeniul migraţiei”, a declarat Sandoval.

O fotografie făcută de un jurnalist AFP în weekend la frontiera cu Statele Unite provoacă un val de critici la adresa Guvernului.

În acest document apar două femei, însoţite de o fată, arestate de către membri ai Gărzii Naţionale în momentul în care se pregătesc să traverseze Rio Bravo, care desparte Ciudad Juarez, în mexic, de oraşul El Paso, în Statele Unite.

Forţele de ordine procedează cu regularitate la arestări ale unor imigranţi clandestini pe teritoriul mexican, însă aceste arestări aveau loc extrem de rar în apropierea frontierei cu Statele Unite.

Ministrul mexican al Apărării a precizat, de asemenea, că 6.500 de oameni au fost desfăşuraţi deja la frontiera de sud, cu Guatemala, în vederea împiedicării trecerii a mii de imigranţi din America Centrală, care încearcă să ajungă în Statele Unite şi care fug din calea violenţei şi sărăciei din ţările lor.

În afară de desfăşurarea de oameni la frontierele ţării, Ciudad de Mexico s-a angajat prin acest acord încheiat la 7 iunie, în urma unor negocieri dure cu Washingtonul, să accelereze trimiterea înapoi în ţările lor a imigranţilor care aşteaptă să le fie soluţionate cererile de azil în Statele Unite.

Un prim bilanţ al acestui acord este prevăzut în 45 de zile. Acodul poate fi revizuit în cazul în care valul de imigranţi care traversează Mexicul nu este oprit.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.