Ancheta lansată în vederea stabilirii unor eventuale responsabilităţi în formarea unui focar de contaminare cu covid-19 în Alpii Austrieci, în martie 2020, la Ischgl, a fost clasată, anunţă miercuri Parchetul din Innsbruck, relatează AFP.
”Nu va exista nicio inculpare” a celor cinci oficiali vizaţi, declară AFP procurorul Hansjörg Mayr.
”Nu există dovezi care să arate că cineva a făcut sau a omis să facă ceva care să ficondus la creşterea riscului contagiunii”, precizează într-un comunicat parchetul.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Cinci oficiali regionali au fost vizaţi în ancheta din Tirol, în care justiţia a încercat să afle dacă aceştia ar fi putut evita apariţia unui cluster la începutul pandemiei covid-19.
Această hotărâre ”nu are incidenţă” asupra plângerilor în civil depuse de către o asociaţie de protecţia consumatorilor.
Un prim proces a început în septembrie. Aproxmativ 15 plângeri au fost depuse.
Peste 6.000 de persoane - originare din 45 de ţări - acuză că ele sau rude ale lor s-au contaminat cu SARS-CoV-2 în staţiunea Ischgl sau în zona acesteia, din cauza neglijenţei şi unei gestionări haotice a epidemiei.
În total, 32 de persoane au murit.
Potrivit unui raport întocmit de către experţi independenţi, o primă alertă - emisă la 5 martie de către Islanda, care trăgea un semnal de alarmă la întoarcerea unor turişti contaminaţi la Ischgl - a fost ignorată.
Schiori au continuat să se înghesuie în cabine de teleferic şi participau la petreceri noaptea.
”La 8 martie s-a stabilit în mod clar ca personalul turistic de la Ischgl a contractat virusul, însă reacţia a fost, de această dată, prea slabă, prea lentă, prea tardivă”, denunţa, la primul proces, un avocat al Asociaţiei Consumatorilor VSV, care grupează aceste proceduri.
Avocatul a acuzat că s-a făcut totul cu scopul de a se minimaliza situaţia şi a permite continuarea sezonului ca şi cum nu s-ar fi întâmplat nimic, de frica impactului financiar asupra ”influentului” sector turistic din Tirol.
Câteva zile mai târziu, cancelarul conservator de atunci, Sebastian Kurz, a decretat o plasare în carantină locală şi a cerut câtorva mi de turişti să plece din staţiune în câteva ore - ceea ce, acuză victime şi rude ale acestora, a precipitat catastrofa.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...