Amnesty International a revizuit în creştere bilanţul contestării din Iran la ”cel puţin 143 de morţi” şi a evocat ”un atac înfiorător împotriva vieţii umane”, în timp ce la Teheran avea loc luni o adunare importantă la apelul autorităţilor pentru a denunţa aceste ”revolte”, relatează AFP.
Puterea din Iran a anunţat săptămâna trecută că a adus calmul în urma unor manifestaţii ale furiei şi unor violenţe, declanşate la 15 noiembrie de anunţarea creşterii preţului benzinei, în plină criză economică provocată de reimpunerea sancţiunilor americane Teheranului.
Autorităţile au anunţat cinci morţi şi au acuzat ”inamici” ai Iranului din exterior că se află la originea tulburărilor care au durat câteva zile.
”Comunitatea internaţională trebuie să denunţe utilizarea intenţionată a forţei letale de către forţele de securitate iraniene care a condus la uciderea a cel puţin 143 de manifestanţi la adunări care au izbucnit la 15 noiembrie”, a anunţat luni Amnesty International într-un comunicat.
140+ Iranian protesters have been killed in 5 days. Iranian security forces shot unarmed people on streets, from rooftops & a helicopter. 1,000+ protesters have been arrested. The internet was blocked to stop the world from seeing this. Watch what's been happening in #Iran. pic.twitter.com/CjA4VnnGY0
— Amnesty International (@amnesty) November 25, 2019
ONG-ul de apărarea drepturilor omului denunţă ”un atac înfiorător împotriva vieţii umane” şi adaugă că se ”gândeşte că bilanţul este mult mai mare”, iar ancheta sa continuă.
Amnesty a anunţat anterior un bilanţ de ”cel puţin 106 morţi”.
Duminică, în timp ce Internetul era în continuare inaccesibil multor utilizatori de telefoane mobile, s-a trimis un SMS în care era îndemnat ”poporul înţelept şi revoluţionar al Teheranului” să se alăture adunării în Piaţa Enghelab (Revoluţiei, în persană) şi la condamnarea ”revoltelor americano-sioniste”.
”VĂ VOM DISTRUGE!”
”Acest război s-a terminat!”, a tunat comandantul-şef al Gardienilor Revoluţiei, generalul de divizie Hossein Salami, luni, în faţa adunării la Teheran.
”Jos America!”, ”Jos Israelul!”, ”Jos răzvrătiţii!”, au scandat manifestanţii.
”Voi aţi învins puterile Aroganţei”, a adăugat ofiţerul care conduce armata ideologică iraniană, referindu-se în frazeologia oficială iraniană la Statele Unite şi aliaţii lor. ”Lovitura de graţie a fost aplicată” inamicului.
Femei purtând chador, bărbaţi în civil şi clerici şiiţi cu turban, tineri şi mai puţin tineri - mulţimea agita steaguri iraniene sau portrete ale ayatollahului Ali Khamenei, liderul suprem iranian, umplând bulevardele şi piaţa.
Fără să prezinte estimări, mai multe agenţii iraniene au catalogat drept ”mare adunare populară” manifestaţia care s-a dispersat luni seara.
În afară de inamicii american şi israelian, Teheranul acuză de asemenea monarhia răsturnată de la putere în urmă cu 40 de ani de revoluţia islamică, dar şi Mujahedinii Poporului Iranian (MEK), o grupare aflată în opoziţie, în exil, catalogată drept ”sectă” de către Teheran, ca fiind vinovaţi de agitaţie.
Adresându-se ”încă o dată inamicului”, generalul Salami a tunat ”dacă ne încălcaţi liniile roşii, vă vom distruge!”.
”INTENŢIONAT”
”După creşterea preţului benzinei, am avut probleme, dar suntem azi aici (pentru a) spune că suntem împotriva tuturor problemelor de securitate, că suntem alături de ţara noastră, de liderul nostru suprem”, a declarat pentru AFP Benyamine Maniyat, în Piaţa Enghelab.
Înaintea adunării de la Teheran, Ministerul iranian de Externe a condamnat ”amestecul unor ţări străine”.
”Le recomandăm (acestor ţări) să se uite la adunările care au loc în această zi în ţara noastră, pentru a lua la cunoştrinţă care areste adevăratul popor” al Iranului, a subliniat ministerul, referindu-se la manifestaţii - ”spontane” potrivit autorităţilor - care au avut loc în ultimele zile în mai multe oraşe, cu scopul de a denunţa ”revoltaţii”.
Accesul la Internetul mondial, care a fost întrerupt de către autorităţi la 16 noiembrie în întreaga ţară, nu a fost restabilit la nivelul dinaintea crizei.
Această întrerupere a întreunat reconstituirea de către ONG-uri a faptelor de la 15 noiembrie şi din zilele următoare şi stabilirea unor bilanţuri.
În comunicatul său, Amnesty anunţă că ”morţile au fost aproape toate cauzate de folosirea armelor de foc”. Potrivit ONG-ului, înregistrări video în care apar forţe de securitate trag ”cu intenţie” asupra manifestanţilor, care nu le ameninţă şi eventual ”fug”.
Amnesty adaugă că autorităţile au refuzat, în unele cazuri, să predea corpruile victimelor familiilor acestora.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...