Ambasadorul chinez în Regatul Unit Liu Xiaoming a fost convocat miercuri la Ministerul britanic de Externe, pe tema situaţiei din Hong Kong, a declarat o sursă din cadrul ministerului pentru AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Liu Xiaoming era aşteptat la minister, a precizat această sursă, imediat după ce acesta a îndemnat Londra să se abţină de la orice nou ”amestec” în subiectul fostul salei colonii, zguduită de manifestaţii împotriva Beijingului.

Ambasadorul şi-a exprimat regretul faţă de poziţia Guvernului britanic cu privire la situaţia din Hong Kong şi a îndemnat Londra să evite orice nou ”amestec”.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

El a avertizat cu privire la o degradare a relaţiilor între China şi regat.

”Cred că relaţia (între Londra şi Beijing) a suferit din cauza amestecului Guvernului britanic în subiectul Hong Kong”, a declarat ambasadorul chinez la Sky News.

”Sper că Guvernul britanic îşi va da seama de consecinţe şi se va abţine de la noi amestecuri ce ar putea dăuna şi mai mult relaţiei” chinezo-britanice.

MAY ÎŞI TRANSMITE ”ÎNGRIJORAREA” BEIJINGULUI

Premierul demisionar britanic Theresa May a anunţat miercuri că le-a tramsmis ”în mod direct” ”autorităţilor chineze îngrijorările” sale cu privire la situaţia din Hong Kong, unde manifestaţii de amploare au loc din iunie.

”Le-am transmis în mod direct îngrijorările mele autorităţilor chineze”, a declarat ea în Parlament, în cadrul şedinţei săptămânale de interpelare a premierului.

”Este vital ca înaltul grad de autonomie al Hong Kongului şi al drepturilor şi libertăţilor instaurate prin declaraţia comună chinezo-britanică să fie respectate”, a subliniat ea.

”Am fost şocată de scenele de la Hong Kong de luni şi de utilizarea violenţei în Parlamentul local. Vasta majoritate a sutelor de mii de persoane care au defilat a făcut-o în mod paşnic şi legal”, a adăugat ea.

China a anunţat anterior că a protestat în mod oficial în urma unor declaraţii ale ministrului britanic de Externe Jeremy Hunt, care a ameninţat Beijingul cu ”consecinţe grave” în cazul nerespectării Acordului retrocedării Hong Kongului, încheiat în 1984.

Hong Kongul, o fostă colonie britanică revenită sub tutela chineză în 1997, se bucură de o semiautonomie şi de libertăţi foarte extinse, care nu există în China continentală şi va continua săo facă, teoretic, până în 2047, în virtutea declaraţiei comune chinezo-britanice şi principiului ”o ţară, două sisteme”.

Beijingul consideră că Londra ”pare încă afundată în fantasmele fostelor colonii britanice”, a denunţat într-o conferinţă de presă Geng Shuang, un purtător de cuvânt al diplomaţiei chineze.

”regatul unit nu mai are nicii cea mai mică suveranitate” în acest teritoriu semiautonom, a subliniat el.

Manifestaţii ample se desfăşoară la Hong Kong din iunie.

O bună parte a celor şapte milioane de locuitori protestează faţă de un proiect de lege controversat ce autorizează extrădări către China continentală.

Acest proiect de lege cu privire la extrădări a fost suspendat, însă furia s-a extins la denunţarea Guvernului Hong Kongului în întregime, acuzat că lasă Beijingul să-i erodeze libertăţile.

Criza a trecut la un nou nivel luni, odată cu pătrunderea unor manifestanţi în Parlamentul local, pe care l-au vandalizat, înainte ca poliţia să intervină.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.