Donald Trump l-a evocat pe Adolf Hitler în anturajul său pe când era preşedintele Statelor Unite, declaraţii-şoc care reapar cu două săptămâni înaintea alegerilor prezidenţiale americane, relatează Yahoo News.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

The Atlantic şi New York Times (NYT) au lovit în aceeaşi zi.

Revista a publicat marţi un articol în care dezvăluie o declaraţie şocantă a actualului candidat republican la fotoliul de la Casa Albă.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Totul a început la sfârşitul lui 2020, pe când miliardarul era preşedinte.

Donald Trump şi-a convocat o parte a personalului, între alţii conducători din Apărare, care l-au dezamăgit armarnic în scandalul Vanessa Guillen, o familie pentru care personalul său a organizat, cu acordul său prealabil, funeralii pe care miliardarul le găsea costisitoare.

”Nu costă 60 000 de dolari să îngropi un nenorocit de mexican”, tuna el atunci.

”Am nevoie de genul de generali pe care-i avea Hitler. Oameni care-i sunt total loiali, care-i ascultă ordinele”, spunea el, mai târziu, într-o conversaţie privată, la Casa Albă.

”Foşti generali care au lucrat pentru Trump spun că singura virtute militară pe care o apreciază este obedienţa”, scrie The Atlantic.

În acest portret înfiorător pe care i-l face, revista scrie că, în ultimii ani ai mandatului său, preşedintele american era tot mai interesat de efectele unei puteri dictatoriale asupra armatei.

IMPRESIONAT DE GENERALII LUI HITLER FĂRĂ SĂ LE ŞTIER NUMELE

Un purtător de cuvânt al acestuia a deminţit că a auzit vreodată aşa ceva desprer Hitler.

Însă aceasta nu este prima referinţă a lui Donald Trump la dictatorul nazist.

Într-o carte publicată în 2022, jurnaliştii Peter Baker şi Susan Glasser retranscriau o discuţie relatată de către John Kelly, şeful de cabinet care a deţinut cel mai mult timp acest post în timpul mandatului lui Donald Trump.

În timp ce acesta îi explica preşedintelui american că generalii germani ”au încercat să-l omoare pe Hitler în trei rânduri şi aproape au reuşit”, Donald Trump i-a răspuns că ”Nu, nu, nu, îi erau total loiali”.

Însă, în timpul discuţiei lor, locatarul Casei Albe i-a mărturisit că nu-i ştie nici pe Bismarck, şi nici pe Rommel, atunci când John Kelly i i-a citat.

În aceeaşi carte a lui Baker şi Glasser vorbeşte şi alt fost angajat militar.

Fostul şef al Statului Major Interame Mark Milley îşi exprimă temerea că ”adeziunea lui Trump, la fel ca Hitler, la marea minciună despre alegerile (din 2020, despre al căror rezultat spune că a fost trucat)” îl poate împinge pe Trump să caute ”un moment Reichstag”.

Mark Milley vobeşte în continuare, în prezent, în mod deschis cu presa şi dă asigurări că candidatul republican la preşedinţie este ”cea mai peruculoasă persoană din ţară” şi ”fascistă până-n măduva oaselor”.

”HITLER A FĂCUT ŞI LUCRURI BUNE”

Cu două săptămâni înaintea alegerilor americane, John Kelly nu ezită să vobească despre fostul său şef.

Generalul în retragere, un fost şef de cabinet al lui Trump, face confesiuni cotidianului The New York Times (NYT) într-un articol publicat tot marţi.

Fostul oficial de rang înalt, care a fost şi un secretar al Securităţii Interne, apreciază că Donald Trump corespunde ”definiţiei unui fascist” şi ”va guverna ca un dictator dacă i se va permite”.

”N-are nicio înţelegere a Constituţiei sau conceptului de stat de drept”, declară el.

El declară NYT că Donald Trump a făcut ”declaraţii admirative faţă de Hitler", dând asigurări, de exemplu, că dictatorul celui de-al Treilea Reich ”a făcut şi lucruri bune”.

”Trump nu a acceptat niciodată faptul că nu era cel mai puternic om din lume, iar prin putere înţeleg capacitatea de a face tot ce vrea, când vrea”, declară NYT John Kelly.

Omul de afaceri era iritat de limitările puterii sale, declară el.

În afară de a-i explica de ce declaraţiile sale despre Hitler sunt problematice, fostul general este îngrijorat de lipsa de cunoştinţe a fostului preşedinte despre armată.

În primul an, John Kelly i-a repetat în mai multe rânduri de ce ”nu trebuie să folosească armata americană împotriva americanilor”, iar în faţa insistenţei lui Donald Trump, s-a încăpăţânat să-i explice că asta ”nu ţine de autoritatea” sa.

John Kelly a plecat de la conducerea cabinetului lui Donald Trump în 2019.

El dă asigurări că fostul preşedinte se înşală dacă crede că foştii săi generali îi rămân ”loialki în toate”. Şi pe bună dreptate, comentează Yahoo News.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.