Mai sunt o sută de zile până la alegerile americane. Numărătoarea inversă a început duminică, într-un moment în care campania a fost complet dată peste cap de tentativa de asasinat asupra lui Donald Trump şi de retragerea şocantă a lui Joe Biden din cursa prezidenţială de la 5 noiembrie, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

După săptămâni de lupte interne şi îndoieli cu privire la candidatura lui Biden, democraţii şi-au regăsit unitatea, raliindu-se în spatele vicepreşedintei Kamala Harris, care este pe cale de a remodela radical o cursă dominată de fostul preşedinte republican Donald Trump.

"Suntem outsideri în această cursă, este adevărat. Dar aceasta este o campanie populară", a declarat democrata sâmbătă, în cadrul unui eveniment de strângere de fonduri în Pittsfield, Massachusetts (nord-est).

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

În aceeaşi seară, în faţa unei mulţimi de susţinători republicani adunaţi într-un patinoar din Minnesota (nord), Donald Trump a afirmat că "în noiembrie, poporul american va respinge în mod covârşitor extremismul nebun şi progresist al Kamalei Harris".

Fosta senatoare, în vârstă de 59 de ani, are acum garanţia că se va confrunta cu fostul preşedinte la votul din 5 noiembrie, care este în mare parte în mâinile a sute de mii de alegători indecişi şi independenţi din câteva state-cheie. Dar ea este în criză de timp. În timp ce campaniile electorale din SUA durează de obicei aproape doi ani, ediţia din 2024 tocmai a fost resetată, ceea ce o face neoficial cea mai scurtă din istoria modernă.

În sondaje, avansul lui Donald Trump, în vârstă de 78 de ani, acum cel mai în vârstă candidat din istoria alegerilor prezidenţiale, a fost înjumătăţit într-o săptămână. Potrivit celor mai recente estimări ale Wall Street Journal, fostul preşedinte conduce în continuare, dar cu doar 2 puncte procentuale, ceea ce ar fi în marja de eroare.

Dar, în timp ce democraţii primesc un sprijin sporit din partea alegătorilor afro-americani, latino-americani şi tineri, aceştia ar trebui să se ferească de un optimism excesiv. "Donald Trump este într-o poziţie mult mai bună în aceste alegeri decât era într-un moment similar în alegerile din 2020", atrage atenţie David Lee, specialist în sondaje pentru campania Trump.

Următorul punct culminant pentru tabăra democrată va fi convenţia de la jumătatea lunii august, care promite să fie o mare petrecere de prezentare a noului purtător de stindard al partidului, a cărui campanie ia avânt graţie strângerii de fonduri-record din ultimele zile şi unei mobilizări reînnoite a populaţiei, o0imagine care contrastează puternic cu situaţia de acum doar o lună.

CITEȘTE ȘI Campania Kamalei Harris spune că a strâns 200 de milioane de dolari în numai o săptămână

Afectat de îngrijorarea alegătorilor cu privire la vârsta sa şi la capacităţile sale fizice şi mintale, Joe Biden, în vârstă de 81 de ani, se afla în spatele lui Donald Trump. Prestaţia sa slabă în cadrul dezbaterii din 27 iunie i-a convins pe unii democraţi de necesitatea de a schimba candidaţii.

În schimb, tabăra republicană era într-o cu totul altă stare de spirit. Punctul culminant al ultimelor săptămâni a fost Convenţia republicană, o mare demonstraţie de forţă şi unitate în spatele lui Donald Trump, care a fost prezentat ca un om miraculos după ce a scăpat de o tentativă de asasinat la un miting în Pennsylvania.

Ulterior, după mai multe săptămâni de rezistenţă, Joe Biden a cedat în cele din urmă şi s-a retras din cursă, deschizând uşa unei confruntări fără precedent.

Vidul a fost rapid umplut de Kamala Harris, prima femeie vicepreşedinte şi primul lider de culoare şi cu orgini din Asia de Sud care ajunge într-o astfel de funcţie. În numai două zile, ea a organizat cel mai mare miting din tabăra democrată de la începutul campaniei şi a reuşit să strângă peste 200 de milioane de dolari în mai puţin de o săptămână, donatorii dezamăgiţi revenind în forţă.

Dar "în scurt timp, „luna de miere” a lui Harris se va încheia, iar alegătorii se vor concentra din nou asupra rolului ei de partener şi copilot a lui Biden", a scris într-o notă Tony Fabrizio, specialist în sondaje care lucrează pentru Trump.

Chiar şi fostul preşedinte Barack Obama, care rămâne una dintre cele mai influente figuri în rândul democraţilor, şi-a avertizat tabăra, subliniind că democraţii trebuie încă să câştige încrederea alegătorilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.