Alegerile generale de joi din Marea Britanie vor marca, după toate probabilităţile, sfârşitul a 14 ani de guvernare conservatoare. Boursorama, site cu ştiri ce pot interesa zona economică, prezintă câteva cifre-cheie înaintea preconizatei victorii a laburiştilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

650

Numărul de locuri în Camera Comunelor, reprezentând tot atâtea circumscripţii electorale din Regatul Unit. Prin urmare, un partid trebuie să câştige 326 de locuri pentru a obţine majoritatea absolută.

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

4.515

Numărul record de candidaţi, din 98 de formaţiuni politice. 30% sunt femei. 459 de candidaţi candidează ca independenţi.

AFP a putut identifica cel puţin 29 de candidaţi bizari, dintre care 22 pentru partidul satiric "Official Monster Raving Loony Party" (Partidul oficial al monştrilor nebuni de legat).

Cei mai tineri candidaţi sunt Pedro Da Conceicao, în vârstă de 18 ani, şi Adam Wayne Joseph Gillman. Cel mai vârstnic candidat este John Hugh Morris, în vârstă de 86 de ani.

Printre candidaţi, prenumele David este cel mai frecvent, apărând de 100 de ori, potrivit Societăţii pentru reformă electorală.

46 de milioane

Este numărul de persoane înscrise pe listele electorale în decembrie 2023, conform cifrelor guvernamentale. Dar este probabil ca această cifră să fi crescut în perioada premergătoare scrutinului anunţat la 22 mai de prim-ministrul Rishi Sunak.

Pentru prima dată, britanicii care au locuit în străinătate mai mult de 15 ani vor putea vota.

40.000

Numărul secţiilor de votare din întreaga ţară, conform site-ului de informaţii electorale Democracy Club.

Orice loc poate fi folosit ca secţie de votare, atât timp cât îndeplineşte un anumit număr de criterii, cum ar fi accesul pentru persoanele cu handicap. Sunt folosite mai multe pub-uri, un centru de apicultură, un teren de cricket şi un muzeu al fosilelor.

15

Numărul miniştrilor din guvernul demisionar care riscă să îşi piardă locurile, potrivit institutului de sondaje YouGov.

Printre aceştia se numără Jeremy Hunt (Finanţe), Grant Shapps (Apărare) şi David Cameron (Externe).

Aproape jumătate dintre miniştrii de rang înalt sunt susceptibili să îşi piardă locurile în Camera Comunelor. Dacă prim-ministrul demisionar Rishi Sunak îşi pierde locul din Cameră în circumscripţia sa, acest lucru va fi fără precedent pentru un şef de guvern în funcţie.

13 milioane de euro

În primele trei săptămâni de campanie, de la 30 mai la 19 iunie, aproximativ 13 milioane de lire sterline (15 milioane de euro) au fost donate partidelor politice, potrivit datelor Comisiei electorale.

Conservatorii au primit 1,2 milioane de lire sterline, cu mult înaintea laburiştilor (8,4).

7

Numărul evenimentelor de campanie ale liberal-democratului Ed Davey care au implicat acrobaţii şi numere pe apă. Pe lacul Windermere, cel mai mare lac din Anglia, de exemplu, el a căzut de pe o placă de cinci ori în 15 minute. Participând la un curs de aerobic, alunecând pe un tobogan acvatic şi mergând pe un aquabike, Davey a dorit să atragă atenţia asupra micului său partid centrist şi a promisiunii sale de a aborda scandalul deversărilor de ape uzate în cursurile de apă.

12%

Proporţia britanicilor care au declarat că au încredere în partidele politice într-un sondaj guvernamental de anul trecut, comparativ cu 20% în 2022.

27% declară că au încredere în guvern şi mai puţin de un sfert declară că au încredere în Camera Comunelor.

Acest nivel scăzut de încredere poate acţiona ca un indicator al prezenţei la vot. Acesta a atins 67,3% la ultimele alegeri generale, în decembrie 2019, chiar înainte de pandemie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.