Agenţia Internaţională a Energiei Atomice (AIEA) a apreciat vineri că Iranul a făcut ”un pas în direcţia bună” pentru a se explica cu privire la anumite aspecte ale programului său nuclear, dar că problemele ”nu s-au rezolvat complet”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Directorul interimar al acestei Agenţii ONU, românul Cornel Feruţă, a subliniat ”implicarea” de care a dat dvadă Teheranul în ultimele săptămâni în dialogul său cu experţi AIEA însărcinaţi cu controlul activităţilor nucleare iraniene.

Feruţă le-a desclarat unor jurnalişti, la Viena, că această bunăvoinţă ”nu înseamnă că problemele s-au rezolvat complet, ci că acesta este un pas în direcţia bună”.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Misiunea AIEA cu privire la Iran are două părţi distincte şi complementare - verificarea faptului dacă Teheranul respectă Tratatul Neproliferării Armelor Nucleare (TNP), la care Republica islamică a aderat, şi controlul Acordului de la Viena din 2015 în dosarul nuclear, semnat de Iran cu marile puteri, vizând să garanteze nartura paşnică a programului nuclear iranian.

Partea cu privire la TNP, formalizată într-un ”acord de garanţii” între Teheran şi AIEA, a fost vizată în întrebări recente ale agenţiei adresate Teheranului.

Potrivit lui Cornel Feruţă, AIEA discută ”despre fondul” acestui dosar cu iranienii.

El nu a precizat de care punct anume se interesează experţii ONU, însă potrivit unor surse diplomatice de la Viena AIEA aştepta informaţii complementare cu privire la prelevări efectuate de către inspectorii săi dintr-un depozit situat în apropiere de capitala iraniană.

În 2018, premierul israelian Benjamin Netanyahu a acuzat Iranul că a folosit acest depozit în activitîţi nucleare nedeclarate.

Progresele subliniate vineri de AIEA intervin după ce, la mijlocul lui septembrie, directorul Agenţiei ONU şi-a avertizat interlocutorii iranieni şi i-a îndemnat ”să rpspundă prompt întrebărilor” adresate.

Europenii au îndemnat de asemenea Iranul să coopereze deplin cu AIEA.

Din mai, Teheranul a încetat să mai aplice anumite angajamente pe care şi le-a asumat prin Acordul de la Viena din 2015, ca represalii faţă de restabilirea unor ssancţiuni economice dure de către Statele Unite, care s-au retras din tratat în mai 2018.

AIEA, care are acces la instalaţiile iraniene, a putut să constate aceste diferite faze ale dezangajării iraniene din acord.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.