Iranul a lansat procesul de îmbogăţire a uraniului în centrifugele avansate pe care le-a instalat recent - o nouă etapă în reducerea angajamentelor pe care şi le-a asumat în cadrul Acordului de la Viena din 2015 în dosarul nuclar iranian, anunţă Agenţia Internaţională a Energiei Nucleare (AIEA), relatează AFP.
Potrivit unui raport AIEA, agenţia ONU însărcinată cu verificarea respectării acestui acord, centrigugele avansate de la instalaţia iraniană din Natanz ”sunt pe cale să procedeze sau au fost pregătite să procedeze la îmbogăţirea uraniului”.
Centrifugele ”pe cale să acumuleze uraniu îmbogăţit” sau pe punctul de a o face sunt 20 de modele de tip IR-4 şi două ”cascade” de 30 de modele de tip IR-6, se precizează în acest raport, consultat joi de AFP.
TEHNOLOGIE DE ACCELERARE A ÎMBOGĂŢIRII URANIULUI
Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian autorizează Teheranul să producă uraniu doar cu centrifuge din prima generaţie (IR-1). Instalarea unor centrifuge ”în cascadă” permite o accelerare a procesului de îmbogăţire a uraniului.
Iranul a anunţat la 7 septembrie că pregătea aceste centrifuge avansate în vederea creşterii stocului de uraniu îmbogăţit, care a depăşit limita de 300 de kilograme stabilită prin acord.
Acest pact, semnat între Teheran şi marile puteri, inclusiv Statele Unite, se destramă după ce preşedintele american Donald Trump l-a denunţat, în mai 2018. Washingtonul a reimpus sancţiuni economice Teheranului, pe care le intensifică, în numele unei politici a ”presiunii maxime”, menită să oblige Republica islamică să negocieze un nou acord.
AJUTOR
Reimpunerea sancţiunilor americane privează Iranul de beneficiile economice pe care le aştepta în urma acordului. Acest text prevede o ridicare a unei părţi a sancţiunilor internaţionale impuse Iranului, în schimbul unei limitări drastice a programului său nuclear, cu scopul de a garanta că Republica islamică nu se dotează cu arma nucleară.
Retrăgându-se în mod treptat din angajamentele sale, Teheranul - care a negat mereu că vrea bomba nucleară - intenţionează să exercite presiuni asupra celorlalte ţări parte la acord (Franţa, Marea Britanie, Germania, Rusia şi China), pentru ca acestea să-l ajute să ocolească sancţiunile americane şi mai ales să-şi poată exporta petrolul.
Din mai, Teheranul şi-a crescut stocul de uraniu îmbogăţit peste limita stabilită de Acordul de la Viena şi îmbogăţeşte de-acum acest minereu la nivelul de 4,5%, un nivel superior plafonului stabilit prin acord - de 3,67% -, dar foarte departe de nivelul necesar unei utilizări militare.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...