Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, aflat săptămâna aceasta la Washington, la summitul NATO, a declarat într-un interviu că preşedintele american Joe Biden şi administraţia sa sunt complici la ceea ce el a numit crime de război israeliene şi încălcări ale dreptului internaţional în conflictul din Gaza şi a cerut sancţiuni împotriva Israelului, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-un interviu acordat revistei Newsweek în timpul summitului NATO de la Washington, Erdogan a declarat că "uciderea brutală" a civililor de către Israel, loviturile sale asupra spitalelor, centrelor de ajutor şi în alte locuri constituie crime de război.

"Administraţia americană, cu toate acestea, nu ţine cont de aceste încălcări şi oferă Israelului cel mai mare sprijin. Ei fac acest lucru cu preţul de a fi complici la aceste încălcări", a declarat Erdogan. "În această conjunctură, cine va impune vreo sancţiune împotriva Israelului pentru încălcarea dreptului internaţional? Aceasta este adevărata întrebare şi nimeni nu răspunde la ea", a spus el.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

Israelul respinge în mod constant acuzaţiile că ar fi comis crime de război în lupta sa împotriva grupării militante palestiniene Hamas din Fâşia Gaza. Israelul neagă, de asemenea, că ar fi ţintit în mod deliberat civili.

Peste 38.000 de palestinieni, majoritatea civili, au fost ucişi de la izbucnirea războiului la 7 octombrie, potrivit autorităţilor medicale din Gaza. Aproximativ 1.200 de israelieni au fost ucişi în raidul transfrontalier al Hamas care a declanşat războiul.

Turcia, membră NATO, a denunţat ofensiva Israelului asupra Fâşiei Gaza, a întrerupt schimburile comerciale cu Israelul şi şi-a exprimat sprijinul pentru Hamas. Turcia a criticat în mod repetat ţările occidentale pentru sprijinul acordat Israelului şi a cerut ca Israelul să fie pedepsit de instanţele internaţionale.

Întrebat despre relaţiile cordiale ale Turciei cu Rusia şi China şi despre contactele recente ale Ankarei cu grupul BRICS şi Organizaţia de Cooperare de la Shanghai (OCS), Erdogan a declarat că Turcia îşi desfăşoară diplomaţia cu o abordare "win-win" şi, prin urmare, nu poate exclude relaţiile cu entităţi non-occidentale.

"Suntem un aliat neclintit al NATO. Cu toate acestea, nu credem că acest lucru ne împiedică să stabilim relaţii pozitive cu ţări precum China şi Rusia", a declarat Erdogan pentru Newsweek.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.