Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a votat pentru retragerea Rusiei din Consiliul Europei. Decizia finală aparţine acum Comitetului de Miniştri, care se va reuni, miercuri dimineaţă, într-o şedinţă extraordinară.
UPDATE: Ministrul italian pentru Afaceri Externe şi Cooperare Internaţională şi preşedinte al Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei, Luigi Di Maio, preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Tiny Kox, şi secretarul general al Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić, au transmis, marţi seară, o declaraţie de presă comună în care au reiterat ”condamnarea fermă a agresiunii Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei”.
”Această agresiune nejustificată şi neprovocată a condus la decizia Comitetului Miniştrilor şi a Adunării Parlamentare de a iniţia procedura de expulzare a Federaţiei Ruse din Consiliul Europei prevăzută la articolul 8 din Statut. În acest cadru, în această seară, Adunarea Parlamentară a considerat în unanimitate că Federaţia Rusă nu ar trebui să mai fie stat membru al Organizaţiei”, se arată în document.
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Potrivit sursei citate, Comitetul Miniştrilor va organiza o şedinţă extraordinară miercuri dimineaţă ”şi în lumina notificării de către ministrul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse cu privire la decizia conducerii ruse de a se retrage din Consiliul Europei”.
”Prin acţiunile lor în Ucraina, autorităţile ruse privează poporul rus de beneficiul celui mai avansat sistem de protecţie a drepturilor omului din lume, inclusiv de jurisdicţia Curţii Europene a Drepturilor Omului şi a vastului nostru sistem de convenţii.
Ne exprimăm solidaritatea cu poporul rus care, credem cu fermitate, împărtăşeşte valori democratice şi aspiră să rămână parte a familiei europene unde îi aparţine”, au mai transmis cei trei lideri europeni.
Aceştia se declară ”hotărâţi” să folosească ”toate mijloacele pe care le avem la dispoziţie pentru a oferi sprijin, ajutor şi remedii legale poporului ucrainean în lupta sa împotriva agresorului şi pentru a continua urmărirea păcii bazată pe justiţie şi cooperare internaţională”.
”Este important în aceste vremuri dificile ca Europa să fie puternică şi unită de Ucraina, autorităţile sale şi poporul ucrainean”, se mai arată în declaraţie.
ŞTIRE INIŢIALĂ: "APCE a votat pentru retragerea Rusiei din Consiliul Europei (trebuia făcută în 2014). Număr de voturi pentru: 216 din 219. Aceasta este Adunarea care a votat pentru întoarcerea Rusiei nu cu mult timp în urmă. Acum a venit timpul pentru #deputinizare. Decizia finală revine Comitetului Miniştrilor", a scris ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba pe Twitter.
”Într-un vot unanim, Adunarea a făcut apel la Consiliul Miniştrilor să ceară Rusiei să se retragă imediat din Consiliul Europei şi, dacă nu se conformează, să stabilească data imediat posibilă în care ar înceta să mai fie membru", a anunţat APCE.
"Federaţia Rusă a săvârşit încălcări grave ale Statutului Consiliului Europei incompatibile cu statutul unui stat membru, nu îşi asumă angajamentele în faţa Consiliului Europei şi nu îşi respectă angajamentele în faţa acestuia. Prin urmare, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) consideră că Federaţia Rusă "nu mai poate fi stat membru al organizaţiei”. În opinia Adunării, Comitetul de Miniştri ar trebui să ceară Federaţiei Ruse să se retragă imediat din Consiliul Europei. Dacă ţara nu respectă cererea, Adunarea sugerează Comitetului de Miniştri să stabilească data posibilă imediată de la care Federaţia Rusă ar înceta să mai fie membru", anunţă APCE.
Textul, adoptat în unanimitate la sfârşitul unei sesiuni plenare extraordinare, exprimă solidaritatea cu Ucraina, poporul ucrainean şi membrii ucraineni ai APCE, reafirmând "sprijinul neclintit pentru suveranitatea, independenţa şi integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul graniţelor sale recunoscute internaţional”.
"Adunarea este profund tulburată de dovezile privind încălcările grave ale drepturilor omului şi ale dreptului internaţional umanitar de către Federaţia Rusă, inclusiv atacuri împotriva ţintelor civile şi coridoarelor umanitare,„folosirea fără discernământ a artileriei, rachetelor şi bombelor, precum şi luarea de ostatici. Acesta constată, cu şoc, atacurile nesăbuite ale forţelor armate ruse asupra instalaţiilor nucleare din Ucraina. În consecinţă, sprijină toate eforturile menite să asigure responsabilitatea acestor acte.
Parlamentarii sunt bucuroşi pentru generozitatea şi solidaritatea arătate de ţările vecine, care continuă să primească sute de mii de refugiaţi, majoritatea femei şi copii, în timp ce în Federaţia Rusă protestele împotriva războiului sunt aspru reprimate, libertatea de exprimare şi de manifestaţii redusă, şi aproape toate organizaţiile independente de media s-au închis.
În cazul în care Federaţia Rusă încetează să mai fie membră a Organizaţiei, Consiliul Europei ar trebui, potrivit APCE, să aibă în vedere iniţiative pentru a putea continua "să sprijine şi să se angajeze cu apărătorii drepturilor omului, forţele democratice, mass-media liberă şi societatea civilă independentă"", se menţionează în comunicat.
Având în vedere participarea Belarusului la agresiune, Biroul APCE ar trebui să "suspende relaţiile" dintre Adunare şi autorităţile ţării în toate activităţile sale.
La finalul şedinţei, preşedintele APCE, Tiny Kox, a declarat: "Suntem trist că astăzi a trebuit să cerem expulzarea unui stat care este membru al Organizaţiei noastre de peste 25 de ani, dar mă bucur că am îndrăznit să facem. aceasta. Nu există loc în această organizaţie pentru cei care depăşesc linii roşii".
Dreptul de reprezentare al Rusiei la Consiliul Europei a fost suspendat la 25 martie, aceasta rămânând însă stat membru al CoE.
Tot marţi, Rusia a decis să declanşeze procedura de ”ieşire din Consiliul Europei”, acuzând NATO şi Uniunea Europeană (UE) de faptul că au transformat CoE într-un instrument în serviciul ”expansiunii lor militaro-politice şi economice către Est”,
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.