Cancelarul german Angela Merkel a anunţat că a ajuns la un acord cu miniştrii-preşedinţi ai landurilor germane asupra unui fond de reconstrucţie în valoare de 30 de miliarde de euro în regiunile devastate luna trecută de inundaţii violente, soldate în total cu cel puţin 189 de morţi, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Merkel a anunţat aceste fonduri într-o conferinţă de presă, marţi, la finalul unei reuniuni virtuale cu conducătorii landurilor.

Ei au stabilit astfel un plafon de 30 de miliarde de euro al acestui fond de ajutoare şi indemnizaţii.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Cele două camere ale Parlamentului german urmează să valideze acest plan, probabil la 25 august, potrivit DPA.

Landurile şi statul federal (bund) urmează să suporte aceste cheltuieli în mod egal, într-”un gest de solidaritate naţională”, a anunţat Merkel în conferinţa de presă, o ”sumă fără egal în cazul unei catastrofe naturale în Germania”,

În Renania de Nord au fost avariate peste 150 de şcoli, peste 200 de creşe şi cabinete medicale, peste 50 de farmacii şi mii de apartamente şi de case.

Ministrul-preşedinte al landului a prezentat amploarea pagubelor în Parlament, luni, unde a evocat ”cea mai gravă catastrofă naturală de la al Doilea Război Mondial”.

Factura este la fel de imporantă în landul Renania de Nord-Westfalia.

Aceste ajutoare urmează să fie alocate pe o perioadă de 20 de ani, potrivit Ministerului german al Fnanţelor.

Guvernul şi cele 16 landuri au deblocat în iulie o primă anvelopă, în valoare de 200 de milioane de euro, fiecare.

Fiecare gospodărie a primit un ajutor imediat în valoare de 1.500 de euro.

Banca regională NRW le-a propus locuitorilor împrumuturi în valoare de 75.000 de europ pe o perioadă de 20 de ani în vederea renovării, cu o dobândă de 0.01%.

În afară de ajutoare publice se acordă prime din asigurări.

Asigurătorul Munich Re a anunţat marţi, la prezentarea rezultatelor din trimestrul doi, că se aşteaptă ca ”sarcina globală a sinistraţilor (...) să fie de ordinul mai multor sute de milioane de euro”.

Ajutoare imediate în valoare de 5.000 de euro au fost acordate, de asemenea, unor întreprinderi şi magazine, fără justificare, însă cu condiţia să fie cerute de comună.

Fondurile sunt angajate atât în vederea reconstruirii, cât şi evitării unui bilanţ atât de sângeros în viitor.

Cel puţin 189 de persoane au murit în aceste inundaţii.

Statul urmează să investească 88 de milioane de euro printr-un program de implementare a unui sistem eficient de alertare cu sirene.

Un test la nivel naţional al acestui sistem, moştenit din vrema Războiului Rece, s-a dovedit un fiasco anul trecut, când unele sirene nu au funcţionat din motive tehnice, iar unele comune le-au îndepărtat pur şi simplu, considerându-le depăşite.

În documentul care urmează să fie supus aprobării Parlamentului figurează, de asemenea, un proiect al unui sistem de alertare prin SMS vizând toţi abonaţii din sectorul respectiv, folosit deja în 72 de ţări.

În Germania, acest sistem urmează să devină operaţional până în vara viitoare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.