Partidul Socialist (PSOE) al şefului în exerciţiu al Guvernului spaniol Pedro Sanchez şi formaţiunea Podemos (stânga radicală) au încheiat un acord de principiu în vederea formării unui guvern de coaliţie, au anunţat marţi Sanchez şi liderul Podemos Pablo Iglesias, relatează AFP.
Însă un Guvern alcătuit de cele două formaţiuni - care au eşuat să se înţeleagă în urmă cu câteva luni - este necesar să fie susţinut de alte forţe politice pentru a fi învestit în noua Camera Deputaţilor, în urma alegerilor legislative de duminică.
În cazul în care va fi învestit, acest Guvern va pune capăt mai multor luni de paralizie politică în a patra economie din zona euro.
”Am reuşit să ajungem la un pre-acord în vederea formării unui guvern progresist de coaliţie (...) care să combine experienţa PSOE şi curajul Podemos” şi care va fi ”cel mai bun vaccin împotriva extremei drepte” a Vox, a declarat numărul unu din Podemis Pablo Iglesias.
DIRECTO https://t.co/Zyd50iAzue Sánchez da un abrazo a Pablo Iglesias: "Gracias por la generosidad" pic.twitter.com/pLdBDKpohT
— EL PAÍS (@el_pais) November 12, 2019
Programul comun şi repartizarea posturilor vor fi stabilite ”în săptămânile viitoare”, a adăugat el.
”Acesta este un acord de patru ani, cât legislatura”, a declarat la rândul său Sanchez.
”Nu există motiv de un nou blocaj, îndemnăm toate formaţiunile politice la responsabilitate şi generozitate”, pentru ca ele să permită învestirea unui asemenea guvern, ”Spania are nevoie de un guvern stabil”, a adăugat el.
Socialiştii şi stânga radicală dispun împreună de 155 de mandate, cu mult sub majoritatea simplă de 176 din cele 350 de voturi.
Socialiştii speră să fie susţinuţi de Partidul Ciudadanos (liberal), care s-a prăbuşit în alegerile de duminică, când a scăzut la doar zece mandate de la 57 câte obţinuse în aprilie, şi de alte partide mici, ceea ce i-ar permite să nu depindă de susţinerea separatiştilor catalani, care au obţinut 23 de mandate în Parlament.
PSOE şi Podemos nu au reuşit să se înţeleagă să formeze un Guvern în urma alegerilor legislative din aprilie, ceea ce a făcut inevitabilă convocarea unor noi alegeri legislative duminică.
Acest scrutin, în care atât PSOE, cât şi Podemos au obţinut mai puţine mandate decât în aprilie, a fost marcat de ascensiunea Partidului Vox (extremă dreapta), care a devenit a treia forţă politică din ţară.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.