Accesul la putere al Partidului Rassemblement national (RN, extremă dreapta) este ”doar amânat”, a declarat miercuri Le Pen mercredi la sosirea la sediul Adunării Naţionale, denunţând o ”mlaştină” după alegerile legislative anticipate de duminică din care a rezultat un hemiciclu fără o majoritate clară, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Un anumit număr de manevre, şi anume retrageri masive (ale candidaţilor), ne-au privat de majoritatea absolută. Aceasta este doar o amânare”, a declarat trripla candidată prezidenţială, care a venit la Palatul Bourbon împreună cu aproximativ 120 de aleşi din grupul său.

Este vorba despre un număr prea mic de deputaţi pentru a pretinde guvernarea, într-o Adunare în care nici stânga şi nici macroniştii nu dispun de o majritate absolută.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

”Ne trezim într-o mlaştină, pentru că nimeni nu este capabil să ştie de unde va proveni premierul şi ce politică va fi purtată pentru ţară”, a deplâns ea.

Cu toate acestea, RN este ”primul partid ca număr de deputaţi şi, prin urmare, vom juca rolul pe care ni l-au încredinţat alegătorii noştri”, a adăugat ea.

Partidul de extremă dreapta urmează să prezinte, astfel, ”un candidat la prezidiu”, adică la preşediţia Adunării, însă fără mare speranţă să o şi obţină.

”N-avem nicio iluzie asupra faptului că toată această lume frumoasă va ajunge să se pună de acord”, a declarat Le Pen, în contextul în care stânga intenţionează să ţină RN departe de posturi-cheie.

”Aceşti oameni sunt profund antidemocraţi”, a denunţat ea, invocând ”regulamentul intern” al Camerei inferioatre a Parlamentului francez, care prevede ”ca posturile de responsabilitate să fie distribuite în funţcie de greutatea politică a fiecăruia dintre grupurile” politice.

”Doar dacă încalcă regulamentul Adunării Naţionale ei pot să îndepărteze zece milioane de francezi” care au votat cu RN, a subliniat ea.

Pe de altă parte, în contextul în care bătălia pe funcţia de premier este în toi, Marine Le Pen l-a atacat pe preşedintele Emmanuel Macron şi l-a ironizat pe tema rezultatului alegerilor legislative, ”un mare succes din partea lui Emmanuel Macron”, relatează Le Figaro.

Ea i-a imputat responsabilitatea victoriei stângii.

”Domnul Macron este pe cale să găsească argumente pentru a justifica asumarea comportamerntului celor pe care a făcut să fie aleşi, adică a celor de la Noul Front Popular (NFP, stânga)”, a denunţat ea, explicând în acest fel tăcerea şefului statului după scrutin.

Deputata Marine Le Pen - aleasă din primul tur - a atacat apoi în mod direct NFP.

”Aproape că au atitudini infracţionale”, a apreciat ea, ”îndeamnă să se ia cu forţa, asta am crezut că am înţeles, Matignonul”.

”Acesta este asaltul lor al Capitoliului”, a lansat ea, ”domnul Macron este cel care trebuie să-şi asume politic acest lucru, el a făcut ca ei să fie aleşi”.

Marine Le Pen a fost realeasă miercuri preşedintă a grupului parlamentar al Partidului Rassemblement national în Adunarea Naţională, a declarat o sursă AFP.

Ea urmează să prezideze un grup de 123 de deputaţi, după ce în legislatura trecută a condus un grup de 89 de aleşi.

Împreună cu aleţii lui Éric Ciotti, alianţa are 143 de parlamentari.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.