Uniunea Europeană (UE) şi-a atins obiectivul vaccinării complete a 70% dintre cetăţenii europeni adulţi, a anunţat marţi, într-un mesaj postat pe Twitter, preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen, relatează AFP.
UE viza vaccinarea a 70% dintre persoanele în vârstă de peste 18 ani până la sfârşitul verii.
Since December 2020, the EU has exported 700 million vaccine doses to 130 countries worldwide.
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) August 31, 2021
The EU takes its global responsibility seriously.
In parallel with delivering vaccines in the EU, we’re leading by example by exporting around half of the vaccines produced in Europe https://t.co/61qnTdrw2z
Însă ”trebuie să mergem mai departe! Şi mai mulţi europeni trebuie să se vaccineze”, apreciază von der Leyen.
De asemenea, ”trebuie să susţinem vaccinarea în restul lumii, împreună cu partenerii noştri”, adaugă ea, în contextul în care UE participă la mecanismul COVAX, care vizează să furnizeze vaccinuri celor mai sărace ţări.
Comisia Europeană, însărcinată cu precomenzile vaccinurilor la laboratoare, a anunţat deja - la 27 iulie - că 70% din populaţia adultă a UE a fost vaccinatăcu cel puţin o doză de vaccin anticovid.
Patru vaccinuri au fost autorizate în UE de către Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), şi anume Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca-Oxford, toate administrate în două doze, şi Johnson&Johnson, care se administrează într-o singură doză.
”Putem fi mândri de faptul că strategia noastră de vaccinare şi-a atins scopul, cu participarea statelor membre şi cetăţenilor”, a comentat comisarul european însărcinat cu Sănătatea Stella Kyriakides.
”Însă nu ne putem opri aici. Pentru a fi în siguranţă, trebuie să depăşim 70%, din cauza noilor variante”, a avertizat ea.
”Pentru a ieşi din pandemie, trebuie să vaccinăm, să vaccinăm şi să vaccinăm”, a subliniat comisarul.
DIFERENŢE ÎNTRE STATELE MEMBRE
Varianta indiană (delta) a SARS-CoV-2, identificată prima oară în India şi care este dominantăîn prezent, este cu aproximativ 40-60% mai transmisibilă decât variana britanică (alpha).
Persoanele infectate cu varianta indiană riscă de două ori mai mult să fie spitalizate din cauza covid-19 decât cele contaminate cu varianta britanică, potrivit unui studiu britanic publicat sâmbătă.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) se teme că pandemia s-ar putea solda cu 236.000 de morţi suplimentare în Europa până la 1 decembrie şi se declară îngrijorată de stagnarea ritmului vaccinării împotriva covid-19 pe continentul european.
Comisarul european însărcinat cu Sănătatea a subliniat necesitatea ca UE să reducă ”diferenţa îngrijorătoare” a nivelului vaccinării între statele membre UE şi să fie pregătită de vaccinarea cu o nouă doză, în vederea consolidării imunităţii, ”în cazul în care datele ştiinţifice arată că aceasta este calea de urmat”.
În Bulgaria, nivelul adulţilor vaccinaţi complet este de aproximativ 20%, în România de 32,8%, în Slovacia de 49%, în Polonia de 58,1%, în timp ce în Franţa atinge 72,5%, în Germania 70,6%, în Spania 76,7%, în Portugalia 82,4%, iar în Irlanda 85,5%, potrivit unor date furnizate de către Centrul European de Prevenţie şi Controlul Bolilor (ECDC).
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...