Jandarmii hunedoreni au intervenit, joi, pentru salvarea unui urs prins într-o capcană improvizată, în apropiere de cabana Saşa din masivul Parâng.
Potrivit unui comunicat de presă, de joi, al Inspectoratului de Jandarmi Hunedoara, gestionarul fondului de vânătoare din zonă a sunat la numărul de urgenţe 112 şi a solicitat sprijinul jandarmilor pentru eliberarea ursului prins într-o capcană, iar ulterior acesta a sprijinit acţiunea de eliberare a animalului.
"Către zona indicată s-au deplasat 4 jandarmi montani din cadrul Detaşamentului 3 Jandarmi Lupeni, care au verificat aspectele sesizate şi au luat măsuri pentru izolarea locului în care se afla ursul, în zonă ajungând şi un ofiţer cu 2 agenţi de poliţie din cadrul Poliţiei Petroşani, precum şi responsabililul din partea fondului de vânătoare. Totodată, a fost informată Echipa de Intervenţie Rapidă constituită în cadrul Proiectului LIFE Connect Carpathians din care fac parte jandarmi montani din Postul de Jandarmi Montan Vaţa de Jos, rangeri ai Asociaţiei Zarand şi medic veterinar. De asemenea, a fost solicitată şi prezenţa unui medic veterinar din cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Hunedoara”, se arată în comunicat.
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Până la sosirea Echipei de Intervenţie Rapidă Specializată, jandarmii montani aflaţi deja la faţa locului au luat măsuri pentru a împiedica ajungerea altor persoane la urs, fapt ce ar fi determinat autorănirea animalului.
"Echipa de Intervenţie Rapidă Specializată a ajuns la faţa locului în jurul orei 13.00, iar medicul veterinar a tranchilizat animalul care avea peste 3 ani şi aproximativ 150 kg. După ce a fost tranchilizat, ursul a fost eliberat din laţ, i-au fost acordate îngrijirile necesare şi au fost colectate datele bio-morfologice ale acestuia”, mai arată sursa citată.
Totodată, ursul a fost supravegheat peste două ore, până când şi-a revenit şi s-a retras în pădure în condiţii de siguranţă.
Conform Legii 407/2006, a vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic, practicarea vânătorii cu laţuri consituie infracţiunea de braconaj, care se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani. În acest sens, a fost demarată cercetarea pentru identificarea autorilor faptei.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.