Un număr de 45 de persoane au fost conduse la audieri în urma percheziţiilor pe care poliţiştii şi procurorii din Ploieşti le-au făcut, miercuri, într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani în care ar fi vizat şi producătorul de dulciuri Alka. Anchetatorii susţin că suspecţii ar fi folosit firme inactive la conducerea cărora au numit persoane cu situaţie materială precară, prin intermediul cărora au emis facturi fiscale fictive. Prejudiciul creat a fost stabilit la 20 de milioane de lei, alte 30 de milioane de lei făcând obiectul infracţiunii de spalare de bani.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Potrivit unui comunicat de presă transmis, miercuri, de către reprezentanţii Poliţiei Române, poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Ploieşti şi ai Direcţiei Operaţiuni Speciale, sub coordonarea procurorilor DDIICOT Ploieşti, au destructurat două grupări infracţionale organizate, specializate în infracţiuni de evaziune fiscală, delapidare şi spălarea banilor, care ar fi acţionat cu precădere în domeniul construcţiilor civile şi industriale.

 
”Din cercetări a reieşit că, în perioada 2014 – 2016, membrii grupării ar fi folosit în activitatea infracţională mai multe firme inactive, iar pentru a îngreuna tragerea la răspundere penală, ar fi numit ca administratorii de drept ai societăţilor controlate persoane cu situaţie materială precară şi fără pregătire în domeniu, în schimbul unor sume modice”, anunţă Poliţia Română.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Prin intermediul agenţilor economici controlaţi, cei în cauză ar fi emis numeroase facturi fiscale fictive pe numele unor firme interesate din ţară.

”Contravaloare acestora era ulterior achitată în întregime sau în parte, iar sumele obţinute ar fi fost redirecţionate către societăţile cu comportament inadecvat, retrase în numerar şi restituite plătitorilor, după reţinerea unui comision anterior negociat. În fapt, lucrările de construcţii sau serviciile de publicitate înscrise în facturile fiscale fictive nu ar fi fost efectuate sau ar fi fost efectuate în regie proprie ori «la negru» de către beneficiarii facturilor”, se mai arată în comunicat.

Prejudiciul total cauzat prin intermediul circuitului artificial conceput pentru a crea aparenţa deducerii legale de TVA şi diminuarea masei impozabile a fost estimat la 20.238.000 de lei, iar valoarea sumei care ar fi făcut obiectul infracţiunii de spălarea banilor depăseşte 29.000.000 de lei.

În urma percheziţiilor, au fost ridicaţi 480.000 de lei, 120.000 de euro şi 2.700 de dolari asupra cărora se vor institui măsuri asiguratorii în vederea recuperării prejudiciului.

Au fost puse în executare 45 de mandate de aducere, persoanele depistate fiind conduse la sediul DIICOT pentru audieri.

La acţiune au participat şi poliţişti de combatere a criminalităţii organizate Bucureşti, Suceava, Constanţa, Harghita, Vrancea, precum şi jandarmi.

Procurorii DIICOT Ploieşti au făcut, miercuri, zeci de percheziţii în Bucureşti şi în şase judeţe, într-un dosar privind două grupări infracţionale suspectate că ar fi cauzat un prejudiciu de 50.000.000 de lei prin evaziune fiscală şi spălare de bani. În acest caz ar fi vizat şi producătorul de dulciuri Alka, precum şi Ady Hirsch, directorul executiv al grupului, susţin surse judiciare.

Percheziţiile au avut loc în Bucureşti şi în judeţele Ilfov, Suceava, Ialomiţa, Vrancea, Constanţa şi Harghita.

Surse judiciare au declarat pentru News.ro că în acest dosar procurorii DIICOT au făcut percheziţii şi la sediul producătorului de dulciuri Alka, precum şi la locuinţa lui Ady Hirsch, directorul executiv al grupului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.