Procurorii DIICOT Vâlcea şi poliţiştii au făcut, joi, peste 50 de percheziţii în opt judeţe şi municipiul Bucureşti, pentru a destructura cinci grupări specializate în fraude informatice, spălare de bani şi fals informatic, care ar fi prejudiciat cel puţin 500 de persoane. Valoarea prejudiciului este de 3 milioane de euro, iar 93 de suspecţi vor fi duşi la audieri la DIICOT Vâlcea.
Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Biroul Teritorial Vâlcea, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară de la Serviciul de Combatere a Criminalităţii Organizate Vâlcea, au făcut, joi, 51 de percheziţii domiciliare în judeţele Vâlcea, Mureş, Bacău, Argeş, Olt, Ilfov, Giurgiu, Suceava şi în municipiul Bucureşti, pentru destructurarea a 5 grupuri infracţionale organizate specializate în fraudă informatică, spălare de bani şi fals informatic.
Astfel, există suspiciunea că, începând cu primăvara anului 2017, în municipiul Râmnicu Vâlcea, au acţionat 5 grupări infracţionale organizate specializate în fraudă informatică şi spălare de bani.
"Activitatea infracţională a grupărilor, care au colaborat şi s-au sprijinit reciproc, a determinat implicarea în activitatea delictuoasă a unui număr de cel puţin 93 de suspecţi, care au avut diferite roluri şi au avut ca scop controlarea unor fluxuri financiare formate dintr-un număr total de 200 conturi deschise în România şi alte 9 ţări din Europa, dar şi Mexic. Pe de altă parte, fluxurile financiare au fost utilizate pentru a frauda prin intermediul sistemelor informatice prin multiple moduri de operare un număr de cel puţin 500 de persoane vătămate prejudiciate cu o sumă totală de 3 milioane de euro", arată DIICOT.
Grupările erau organizate pe mai multe paliere, palierul 1 fiind format din membrii grupării care au rolul de coordonator al activităţii infracţionale. Astfel, membrii acestui palier au avut rolul de a obţine, prin diferite modalităţi, datele unor conturi bancare deschise în diferite ţări pe care le-au pus la dispoziţia autorilor fraudelor pentru a le folosi la comiterea infracţiunilor. Ulterior comiterii fiecărei infracţiuni şi confirmării virării sumei de bani de către victimă, membrii acestui palier aveau rolul şi de a transfera şi ulterior retrage sumele de bani şi după oprirea unui procent, în jur de 30% în funcţie de înţelegerile infracţionale, remiteau sumele de bani către membri palierului 2.
Potrivit DIICOT, palierul 2 este format din autorii efectivi ai fraudelor, care au utilizat conturile bancare deschise în străinătate pentru fraudarea victimelor şi ulterior au beneficiat de cota convenită din sumele de bani, care le era remisă după ce banii erau transferaţi şi retraşi. Palierul 3 este format din suspecţii care au avut rolul de a deschide conturi bancare în România şi alte ţări pe care le-au pus la dispoziţia grupării în vederea transferării sumelor de bani din conturile din străinătate şi ulterior a retragerii acestora.
La sediul DIICOT Vâlcea vor fi duşi, în vederea audierii, 93 de suspecţi.
La acţiune participă poliţişti specializaţi în combaterea criminalităţii organizate din Argeş, Ilfov, Mureş, Dâmboviţa, Mehedinţi, Vaslui, Timiş, Giurgiu, Călăraşi, Olt, Bacău. De asemenea, activităţile se derulează cu sprijinul jandarmilor din cadrul inspectoratelor judeţene de jandarmi Vâlcea şi Argeş şi Grupării Mobile de Jandarmi Fraţii Buzeşti Craiova.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.