Ministrul Mediului, Tanczos Barna, afirmă, referitor la agresiunea din judeţul Suceava, împotriva unui activist de mediu şi a unor jurnalişti, că "lucrurile au ajuns însă mult prea departe", precizând că Garda Forestieră Suceava a început un control în zonă. "Condamn orice agresiune de acest fel şi îmi doresc ca toţi autorii acestor fapte împotriva activistului Tiberiu Boşutar şi a jurnaliştilor care îl însoţeau să fie identificaţi şi să suporte consecinţele legale maxime. Iar dacă se va confirma că o parte dintre agresori sunt personal silvic, ei trebuie să fie excluşi imediat din această breaslă", subliniază Tanczos.
"M-am întâlnit cu Tiberiu Boşutar acum câteva săptămâni, la minister, am discutat despre importanţa muncii pe care o depune alături de toţi ceilalţi activişti de mediu şi avertizori de integritate. Avem aproape 1 milion de interogări în aplicaţia Inspectorul Pădurii, iar cetăţenii, atunci când verifică transporturi şi reclamă nereguli, ne sprijină direct în lupta cu hoţii de lemne. Lucrurile au ajuns însă mult prea departe! Nu putem accepta asemenea fapte reprobabile, care pun în pericol integritatea şi chiar viaţa celor care apără pădurea. Condamn orice agresiune de acest fel şi îmi doresc ca toţi autorii acestor fapte împotriva activistului Tiberiu Boşutar şi a jurnaliştilor care îl însoţeau să fie identificaţi şi să suporte consecinţele legale maxime. Iar dacă se va confirma că o parte dintre agresori sunt personal silvic, ei trebuie să fie excluşi imediat din această breaslă", a afirmat Tanczos Barna, vineri, într-o declaraţie de presă.
El a precizat că Garda Forestieră a început un control în zonă.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
"Le cer tuturor structurilor din sistemul silvic şi de mediu să ofere cooperare totală organelor de anchetă penală şi să ofere întreg sprijinul pentru identificarea şi sancţionarea vinovaţilor. Garda Forestieră Suceava a pornit deja un control în acea zonă, iar orice abatere de la legislaţia silvică identificată va fi drastic sancţionată", a arătat ministrul Mediului.
Doi jurnalişti şi un activist de mediu care filmau un documentar despre tăierile ilegale de păduri din România au fost bătuţi de aproximativ 20 de persoane într-o pădure din Suceava, anunţă Greenpeace, care precizeazăcă va oferi asistenţă juridică victimelor. Activistul de mediu agresat a declarat pentru Newsbucovina.ro că cel care l-a bătut cel mai tare le-a spus poliţiştilor că data viitoare îl leagă de maşină şi îl trage până rămâne doar piciorul. Poliţia Judeţeană Suceava a precizat că au fost identificate cinci persoane implicate, acestea fiind audiate.
Activistul Tiberiu Boşutar nu a vrut să spună cine l-a atacat pentru că i s-a transmis că îi este cunoscută familia şi unde stă, dar că atacatorii sunt cunoscuţi de poliţişti, conform Newsbucovina.ro.
„Mi-au spus că dacă scot o vorbă vin peste mine la Moldoviţa”, a spus Boşutar.
„Cel care m-a bătut cel mai tare le-a spus poliţiştilor că data viitoare mă leagă de maşină şi mă trage până rămâne doar piciorul”, a completat activistul de mediu.
„Nu e vorba de un caz izolat. E vorba de un sistem care ne pune piciorul pe cap”, a mai spus el.
„M-au dezbrăcat în pielea goală, au spus că maşina rămâne acolo şi m-au trimis în fundul gol să merg acasă. Asta am trăit eu azi”, a declarat el.
El a spus că deşi a trecut prin aceste umilinţe nu a trăit atâta umilinţă cât au trăit-o cei care au plecat din ţară de zeci de ani.
„Nu reclam un pădurar. Reclam un sistem depăşit de situaţie. Nu mor eu din asta şi nu mă las”, a mai spus Boşutar.
„E interesant că proprietarul nu a spus nimic. Singurii care ne-au bătut au fost pădurarii şi i-am recunoscut că şi în anii trecuţi aceeaşi oameni ne-au ameninţat şi ne-au bătut. Probabil că, data viitoare veţi vorbi cu familia dacă ţara nu înţelege despre ce e vorba”, a mai spus Boşutar.
"Având în vederea arealul extins al zonei au fost constituite, în regim de urgenţă, mai multe echipe de poliţişti şi jandarmi, iar în aproximativ 30 de minute s-a reuşit reperarea în fondul forestier a activistului de mediu şi a doi cameramani, a patra persoană (localnicul) reuşind să părăsească singur zona împădurită şi să se prezinte la sediul poliţiei", arată sursa citată.
Cele trei persoane găsite în pădure au fost preluate de echipajele de poliţie şi duse la sediul Poliţiei Municipiului Vatra Dornei.
"Din audierile efectuate, s-a constatat că în cursul zilei de 16.09.2021, activistul de mediu şi cameramanii s-au deplasat împreună cu un localnic în zona forestieră din proximitatea comunei Panaci, pentru a realiza un material video cu privire la posibile acte ilicite privind tăiri de arbori. În timpul activităţii, aceştia ar fi fost surprinşi de mai mulţi localnici din zonă pe terenurile forestiere private, iscându-se un conflict, care a degenerat, activistul şi cameramanii fiind agresaţi de către celelalte persoane", arată IPJ Suceava.
Conform sursei citate, după iniţierea activităţilor procedurale de audiere pentru stabilirea circumstanţelor producerii evenimentului, s-a solicitat exprimarea poziţiei procesuale a victimelor, prin depunerea plângerilor prealabile sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de lovire sau alte violenţe şi distrugere.
Joi, niciuna dintre persoanele implicate nu a depus o plângere în acest sens, rezervându-şi acest drept procesual, însă poliţiştii din cadrul Poliţiei municipiului Vatra Dornei au continuat verificările din oficiu şi au constituit un dosar penal, pentru lovire sau alte violenţe şi distrugere.
"Activităţile investigative şi de cercetare penală au continuat şi în timpul nopţii, reuşindu-se obţinerea acordului declarat al unuia dintre cameramani, pentru efectuarea de cercetări cu privire la cele două infracţiuni. Ulterior, poliţiştii au identificat 5 persoane, care au participat la incident. La acest moment, cele 5 persoane sunt în procedură de audiere la sediul Poliţiei municipiului Vatra Dornei, în paralel fiind continuate celelalte activităţi procedurale pentru administrarea probatoriului şi dispunerea măsurilor procesuale, sub coordonarea unităţii de parchet competente", a transmis Poliţia Suceava.
Totodată, poliţiştii din cadrul Biroului Delicte Silvice fac verificări în fondul forestier, pentru verificarea unor aspecte privind activităţi ilicite în domeniul silvic.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.