Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Sibiu a finalizat ancheta deschisă după ce 17 copii aflaţi în tabără la un hotel din Păltiniş au ajuns la spital cu stări de rău, vărsături, greaţă. Verificările au arătat că „a fost vorba de un episod de toxiinfecţie alimentară stafilococică”, ipoteza fiind susţinută de prezenţa stafilococului în secreţiile nazale a trei angajaţi din blocul alimentar şi de prezenţa aceluiaşi germen în proba de paste cu pulpă de porc servite copiilor la prânz, în ziua în care a avut loc îmbolnăvirea.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
DSP Sibiu a confirmat oficial existenţa unui focar de toxiinfecţie alimentară în tabăra de la Păltiniş şi anunţă că acesta a fost cauzat de existenţa stafilococului auriu atât la unii dintre angajaţii de la bucătărie, cât şi în mâncarea servită copiilor la prânz, în ziua de vineri, 9 august.
„Manifestările clinice, incubaţia scurtă a majorităţii cazurilor, cuprinsă în intervalul 2-14 ore, precum şi remisiunea rapidă a simptomelor, sugerează că a fost vorba de un episod de toxiinfecţie alimentară stafilococica. Această ipoteza este susţinută de prezenţa Staphylococului în secreţiile nazale a 3 angajaţi din blocul alimentar şi de prezenţa aceluiaşi germen în proba de paste cu pulpă de porc (preparate culinare servite la prânz, în dată de 09.08.2024), precum şi în lichidele de vărsătura recoltate de la doi copii simptomatici. În plus, încărcătură mare cu Enteriobacteriacee a 6 din cele 16 probe alimentare recoltate din produsele alimentare servite în zilele de 08.08. şi 09.08.2024 sugerează deficienţe în respectarea măsurilor de igienă individuală şi la locul de muncă a personalului din blocul alimentar”, transmite, printr-un comunicat dat publicităţii luni, DSP Sibiu.
Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE
Stafilococul auriu (Staphylococcus aureus) a fost izolat, la analizele efectuate de autorităţi, atât în lichidele de vărsătură ale bolnavilor cât şi în alimentele consumate de aceştia, paste cu unt la cuptor şi pulpă de porc la tavă. 
„S-a dispus cu termen imediat scoaterea celor trei lucrători din procesul tehnologic de preparare a hranei din blocul alimentar, dispensarizarea lor prin medic de familie, ulterior reintegrarea lor după negativarea rezultatelor. Reintrarea la locul de muncă va fi făcută doar în baza avizului sanitar eliberat de către medicul de familie. Urmarea rezultatelor neconforme ale rapoartelor de încercare, pentru nerespectarea regulilor de igienă individuală în blocul alimentar,  contaminarea probelor alimentare şi a alimentelor gătite, s-a sancţionat cu amendă  bucătarul şef al unităţii  conform HG 857/2011”; precizează DSP SIbiu.
Şaptesprezece copii cu vârste cuprinse între 8 şi 14 ani au ajuns, în noaptea de 9 spre 10 august, la compartimentul de primiri urgenţe al Spitalului Clinic de Pediatrie Sibiu cu simptome digestive: greaţă, vărsături, dureri abdominale, scaune diareice. Pentru doi dintre ei, medicii au recomandat internarea. Ulterior, un adult de 54 de ani a ajuns şi el la medic, prezentând aceeaşi simptomatologie. Copiii, din mai mute zone ale ţării, se aflau în tabără într-un hotel din Păltiniş.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.