Două persoane sunt suspectate de procurorii DIICOT Ploieşti că au prejudiciat mai multe victime în numele cărora au solicitat, iniţial, unei companii de telefonie portarea numărului, pentru ca apoi să îl folosească la resetarea datelor de acces pentru aplicaţia de internet banking. Ulterior, ei ar fi sustras bani din conturile acestora, folosindu-i la cumpărarea unor bunuri de lux, iar valoarea prejudiciului depăşeşte 230.000 de lei. În acest caz au avut loc, miercuri, trei percheziţii, două persoane urmând a fi audiate.
Procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Ploieşti, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul B.C.C.O Ploieşti, au făcut, miercuri, trei percheziţii domiciliare în Bucureşti, Ploieşti şi în localitatea Drăgăneşti, judeţul Prahova, la locuinţele a două persoane suspectate de fraudă informatică, acces ilegal la un sistem informatic, fals informatic, alterarea integrităţii datelor informatice şi operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice.
Potrivit DIICOT, unul dintre suspecţi a apelat, în 29 septembrie, serviciul de relaţii cu clienţii al unei companii telefonice şi, recomandându-se ca fiind persoana vătămată, a solicitat portarea numarului de telefon ce-i aparţinea acesteia, pe o altă cartelă SIM, fără număr.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
"Ulterior, în aceeaşi zi, aflându-se în posesia numărului de telefon al persoanei vătămate, a apelat serviciul de relaţii cu clienţii al unei unităţi bancare şi, atribuindu-şi identitatea persoanei vătămate, a solicitat şi obţinut de la reprezentanţii acesteia resetarea parolei de acces pentru aplicaţia de internet banking, noua parolă fiind transmisă prin SMS. Aflându-se în posesia datelor de logare la aplicaţie, suspectul, fără drept, a efectuat conversia sumei de 9000 euro în lei, în contul persoanei vătămate, după care a transferat la data de 29.09.2019 din acelaşi cont, sumele de 23.000 lei, respectiv 20.000 lei, într-un alt cont bancar deschis la aceeaşi unitate bancară", arată DIICOT, într-un comunicat de presă.
În urma cercetărilor, s-a constatat că, în perioada 27-29 septembrie, suspecţii au prejudiciat şi alte două persoane, folosind acelaşi mod de operare, valoarea totală a prejudiciului cauzat ridicându-se la suma de 231.500 lei.
Pentru a nu fi prinşi, suspecţii au folosit banii pentru cumpărarea mai multor bunuri de lux, cu valoare mare, aceştia identificând persoane care aveau postate spre vânzare, pe site-uri specializate, astfel de bunuri. Sub pretextul că sunt adevăraţii titulari ai conturilor, suspecţii au efectuat transferurile financiare în conturile bancare aparţinând vânzătorilor, primind în schimb bunurile.
În urma percheziţiilor au fost ridicate, în vederea continuării cercetărilor, 22 de telefoane mobile şi cartele SIM, 16 sisteme informatice şi dispozitive de stocare a datelor informatice, 15 ştampile şi dispozitive de aplicare a timbrului sec, deţinute fără drept, înscrisuri şi suma de 3.040 euro.
La sediul DIICOT Ploieşti vor fi aduse pentru audieri două persoane.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale.
Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti, Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Cluj-Napoca şi cadrelor de jandarmi din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi „Matei Basarab” Ploieşti.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.