Procurori militari au dispus începerea urmăririi penale pentru infracţiuni contra umanităţii în cazul împuşcării lui Ioan Andreşel de către Securitate, în 16 august 1950. Scheletul a fost descoperit în cursul zilei de marţi, îngropat la o adâncime de aproximativ 70 de centimetri pe raza comunei Bistra, judeţul Alba, şi s-au dispus expertize medicale pentru stabilirea cauzelor morţii

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

.Procurorii Secţiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus începerea urmăririi penale cu privire la săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, într-o cauză având ca obiect sesizarea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) cu privire la uciderea prin împuşcare a unei persoane de către lucrători din cadrul Serviciului Judeţean al Securităţii Poporului Turda şi ai Biroului de Securitate Câmpeni, la data de 16 august 1950, pe raza comunei Bistra, în judeţul Alba.

”Din cuprinsul sesizării IICCMER rezultă că victima a fost ridicată de către lucrătorii de securitate din locuinţa sa sezonieră, situată la munte, unde se afla în timpul verii pentru creşterea bovinelor, şi a fost dusă la o distanţă de 2 km, la altitudinea de 1.219 m, într-o poiană, unde a fost împuşcată pentru că ar fi susţinut membri organizaţiei anticomuniste Frontul Apărării Naţionale”, anunţă procurorii.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

În urma investigaţiilor de teren efectuate de cercetătorii IICCMER a fost identificat situl funerar.

În cursul zilei de marţi, sub coordonarea unui procuror militar, s-a efectuat cercetarea la faţa locului de către o echipă complexă, din care au făcut parte un tehnician criminalist din cadrul Poliţiei oraşului Cîmpeni, agenţi de poliţie din cadrul Postului de Poliţie Bistra, judeţul Alba, precum şi un medic legist din cadrul Serviciul Judeţean de Medicină Legală Alba, beneficiindu-se de sprijinul specialiştilor IICCMER.

”În urma săpăturilor efectuate în locul indicat a fost identificat un schelet uman, dispus la o adâncime de 0,70 metri. Rămăşiţele umane au fost remise Serviciului Judeţean de Medicină Legală Alba pentru efectuarea expertizelor medico-legale, în vederea stabilirii cauzei medicale a morţii”, anunţă procurorii.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de reprezentanţii IICCMER este vorba despre Ioan Andreşel, care a fost executat de Securitate în ziua de 16 august 1950.

În dimineaţa zilei de 16 august 1950, Pom Traian şi Trifa Iosif au fost aduşi de la Câmpeni la Bistra, de unde au fost transportaţi pe jos şi executaţi prin împuşcare, în locuri diferite. După execuţia acestora, în aceeaşi zi, înainte de orele amiezii, Andreşel Ioan a fost căutat şi ridicat de la locuinţa ce o avea în munte, la Dosul Neagului, unde pe timpul verii stătea cu animalele. Conform mărturiilor unor localnici, Andreşel a fost maltratat şi apoi transportat pe o distanţă de circa 1,5 km până la locul cunoscut sub denumirea de Poarta între Căi, aici fiind executat prin împuşcare.

”Cadavrul lui Andreşel Ioan precum şi trupurile celorlalte două victime au fost lăsate pe locurile de execuţie, fiind îngropate a doua zi, în 17 august. Pentru săparea gropilor de mormânt au fost aduse cu forţa rude ale celor doi partizani, Selagea şi Ihuţ, precum şi alţi oameni mai înstăriţi din Bistra, care fuseseră anchetaţi la Câmpeni, moartea consătenilor fiindu-le dată ca exemplu”, se arată în comuniocat.

Din informaţiile documentare existente precum şi din mărturiile unor foste cadre de securitate, rezultă că aceste omoruri au fost ordonate direct de către conducerea D.R.S.P. Cluj, prin şeful de atunci al acestei structuri de securitate, colonelul Patriciu Mihai (nume real, Grunsperger) în complicitate cu adjunctul său, locotenent-colonel Cuteanu Gheorghe.
Executarea ordinului sau a instrucţiunilor a fost îndeplinită de către S.J.S.P. Turda, condus de maiorul Kovacs Mihai, care a coordonat personal şi operaţiunile din teren. Din personalul Securităţii din Turda, cunoaştem că au fost trimişi în misiune locotenent Herţa Vasile, şeful Biroului Anchete, adjunctul acestuia, sublocotenent Tăuţan Valentin, şi locotenent Popa Vasile, şeful Biroului I Informaţii. La Câmpeni, şeful Biroului local de Securitate era sublocotenent Cosman Gheorghe, acesta fiind subordonat S.J.S.P. Turda.

Pe lângă aceştia, în pregătirea şi săvârşirea crimelor au mai fost implicate şi alte cadre de securitate şi miliţie.
În urma verificărilor efectuate, s-a constatat că decesul lui Andreşel Ioan a fost înregistrat oficial în registrul de stare civilă al comunei Bistra abia în 4 aprilie 1967, dată la care s-a eliberat şi certificatul de deces.

Investigaţiile în cazul crimelor de la Bistra au fost începute încă din vara anului 2008, fiind efectuate mai multe deplasări în zonă, când s-au luat declaraţii rudelor victimelor precum şi altor persoane care aveau informaţii despre cei ucişi, despre evenimentele petrecute şi despre localizarea mormintelor. Mormântul lui Pom Traian a fost descoperit şi osemintele victimei recuperate în cursul unei acţiuni organizate de IICCMER în septembrie 2016. Locul mormântului lui Andreşel Ioan a fost stabilit cu aproximaţie prin confruntări repetate cu mai mulţi martori ce au fost transportaţi de-a lungul timpului în teren, fiind căutat, verificat şi identificat cu precizie de echipa arheologică a institutului, la începutul lunii septembrie 2017.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.