Direcţia Generală de Protecţie Internă anunţă, vineri seară, că implementarea de proiecte cu finanţare externă nerambursabilă este o prioritate, scopul consolidării capabilităţilor instituţionale. Obiectivul proiectelor vizează întărirea capacităţii instituţionale a DGPI prin activităţi de instruire specializată a personalului, achiziţionarea de echipamente IT&C şi implementarea de sisteme informatice sau transfer de know-how pentru întărirea cooperării cu Republica Moldova. În plus, instituţia urmăreşte combaterea ameninţărilor din spaţiul cibernetic.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Consolidarea capabilităţilor instituţionale constituie pentru Direcţia Generală de Protecţie Internă (DGPI), în calitate de structură specializată a Ministerului Afacerilor Interne (MAI) cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale, o prioritate în vederea atingerii unui nivel optim de rezilienţă şi întăririi rolului anticipativ-preventiv al MAI în planul securităţii naţionale, pe palierul de ordine publică şi siguranţă a cetăţeanului. DGPI a manifestat o preocupare constantă pentru atragerea de fonduri externe nerambursabile, în scopul modernizării instituţionale, necesare îndeplinirii obiectivelor strategice asumate la nivel naţional şi internaţional”, a transmis, vineri seară, DGPI, într-un comunicat de presă.

Instituţia precizează că, din anul 2016, au fost implementate proiecte finanţate din Fondul Securitate Internă 2014-2020, Mecanismul Financiar Norvegian 2009-2014, Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014-2020, precum şi proiecte finanţate din granturi ale Comisiei Europene sau din fonduri dedicate palierului de Cercetare-Dezvoltare-Inovare.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

”Obiectivul acestora vizează întărirea capacităţii instituţionale a DGPI prin activităţi de instruire specializată a personalului, achiziţionarea de echipamente IT&C şi implementarea de sisteme informatice sau transfer de know-how pentru întărirea cooperării cu Republica Moldova, fiind derulate împreună cu parteneri strategici (intra şi interinstituţionali) pentru dezvoltarea unui limbaj de specialitate comun şi a unor instrumente tehnice comune.

De asemenea, având în vedere că DGPI asigură, prin Centrul de răspuns la incidente de securitate IT-CERT-INT, îndrumarea, coordonarea şi controlul activităţilor pentru securitate cibernetică la nivelul instituţiilor MAI, precum şi dinamica ameninţărilor din spaţiul cibernetic în raport cu evoluţia tehnologică, un obiectiv important îl constituie consolidarea capabilităţilor instituţionale în domeniul securităţii cibernetice, pentru asigurarea unui nivel de securitate ridicat în cadrul infrastructurilor ministerului”, a mai transmis instituţia.

Potrivit comunicatului citat, dezvoltarea capabilităţilor investigative ale sistemului de apărare cibernetică de la nivelul MAI a constituit o prioritate, fiind implementate două proiecte, respectiv ”Extinderea capabilităţilor investigative ale sistemului de apărare cibernetică de la nivelul MAI – CYBINT” şi ”Îmbunătăţirea capabilităţilor investigative ale sistemului de apărare cibernetică de la nivelul MAI (CERT-INT) – FORESINT”.

În cadrul acestora, au fost instruiţi experţi şi s-a creat un laborator central FORENSINT pentru analiza vulnerabilităţilor şi riscurilor de securitate cibernetică pe spaţiul MAI.

”Reliefăm faptul că, în anii 2021 şi 2022, DGPI a gestionat, în calitate de lider, implementarea proiectului cu finanţare externă nerambursabilă Transfer de know-how România-Republica Moldova – ROMD. 5. În cadrul acestui proiect, 216 angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova au fost instruiţi de către personalul DGPI. Un alt proiect în care unitatea are rolul de partener este ROXANNE - Real time netwOrk, teXt and speaker ANalytics for combating orgaNised crimE, care este finanţat integral de Comisia Europeană în cadrul programului de cercetare-dezvoltare HORIZON 2020 şi este implementat printr-un consorţiu din care fac parte 11 agenţii de aplicare a legii, 5 institute academice şi 8 parteneri din industrie, din 16 state membre UE. Obiectivul proiectului constă în dezvoltarea unui sistem prototip, capabil să înglobeze o cantitate semnificativă de informaţii, prin crearea unui motor de analiză, care va accelera semnificativ investigaţiile în domeniul criminalităţii organizate”, a mai transmis instituţia.

Pentru cadrul financiar multianual 2021-2027, DGPI are în vedere continuarea demersurilor pentru dezvoltarea instituţională, obiectivele vizând finalizarea implementării următoarelor acţiuni: securitatea cibernetică („Extinderea capabilităţilor investigative ale sistemului de apărare cibernetică de la nivelul MAI – CYBINT” în valoare de 30 milioane de lei) şi consolidarea integrată (consolidare seismică şi eficienţă energetică) pentru clădirile aflate în administrarea sa (Planul National de Redresare şi Rezilienţă în valoare de 89,76 de milioane lei.

Priorităţile pentru modernizarea instituţională vizează şi finanţarea unor proiecte de infrastructură IT&C, proiecte de digitalizare şi securitate cibernetică a spaţiului virtual al MAI, de pregătire profesională specializată, precum şi a unor proiecte de transfer de know-how în state terţe (Republica Moldova).

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.