Procurorii DIICOT fac 22 de percheziţii în judeţele Vâlcea, Argeş şi Sibiu la trei grupări acuzate că au accesat ilegal cel puţin 630 de conturi bancare deschise în Spania, dar şi în alte ţări, iar valoarea tranzacţiilor ilegale realizate în 2023 prin aproximativ 15% dintre conturile bancare controlate de grupurile infracţionale se ridică la aproximativ 2,5 milioane de euro, fiind prejudiciate atât persoane fizice, cât şi juridice. Numai într-un singur caz, prejudiciul creat unei companii spaniole a fost de 284.000 de euro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
Reprezentanţii DIICOT au anunţat că procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, cu sprijinul Biroului Ataşatului Poliţiei Spaniole din cadrul Ambasadei Spaniei la Bucureşti şi a Poliţiei Naţionale Spaniole, fac 22 percheziţii domiciliare, în judeţele Vâlcea, Argeş şi Sibiu.
Acţiunea vizează destructurarea a trei grupuri infracţionale organizate acuzate de înşelăciune,  care au produs consecinţe deosebite, fals informatic, acces fără drept la un sistem informatic şi spălare a banilor.
“Din materialul probator administrat a reieşit că, începând cu anul 2022,  pe raza judeţului Vâlcea s-au constituit şi au acţionat 3 grupuri infracţionale organizate, care s-au aflat într-o relaţie de colaborare şi sprijin reciproc, în scopul săvârşirii infracţiunilor menţionate, membrii acestora obţinând controlul  asupra a cel puţin 630 de conturi bancare  (deschise în Spania şi în alte ţări ) prin care, folosind sisteme informatice, au derulat operaţiuni financiare frauduloase”, au precizat procurorii DIICOT.
Ei au menţionat că cercetările au stabilit că valoarea tranzacţiilor  ilegale realizate în 2023 prin aproximativ 15% dintre conturile bancare  controlate de grupurile infracţionale se ridică la circa 2,5 milioane de euro, fiind prejudiciate atât persoane fizice, cât şi juridice.  
“Astfel, suspecţii  prin activităţi de phising ori de  infectare a dispozitivelor utilizatorilor cu programe maliţioase  au obţinut  accesul la  adresele de poştă electronică utilizate de departamentele financiare ale unor societăţi care derulau activităţi comerciale de încheiere a contractelor de servicii sau  lucrări, iar în momentul în care era identificată o comunicare ce conţinea  o factură primită sau trimisă către un partener de afaceri pentru plata unor prestaţii realizate conform unui contract încheiat,  procedau la înlocuirea contului bancar indicat în  factură  cu datele unui cont bancar controlat de membrii grupurilor infracţionale, astfel că suma de bani era transferată fraudulos în contul bancar respectiv”, a mai transmis sursa citată. 
Anchetatorii au adăugat că prin folosirea acestui mod de operare au fraudat mai multe companii spaniole cu sume importante de bani, iar numai într-un singur caz prejudiciul a fost de 284.000 de euro.
“De asemenea, suspecţii au postat anunţuri fictive privind vânzarea unor utilaje şi autovehicule pe diferite site-uri indicând companii de transport fictive, ale căror date erau similare cu ale unor companii existente în realitate, care ar fi garantat tranzacţia şi livrarea respectivelor utilaje către clienţi. Acelaşi manopere de inducere în eroare au fost utilizate şi pe platforme destinate închirierilor de imobile, pretinzând sub identităţi fictive că deţin proprietăţi pentru închiriere în diferite destinaţii turistice, creând pentru persoanele interesate  aparenţa că tranzacţia va fi efectuată prin intermediul unor servicii cunoscute de cazare”, au mai anunţat procurorii DIICOT.
Ei au mai afirmat că după comiterea fiecărei infracţiuni şi confirmării virării sumei de bani de către victimă, membrii grupărilor transferau succesiv sumele de bani prin diferite  conturi controlate de ei, după care  le retrăgeau de la ATM uri amplasate în diferite ţări europene.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.