Direcţia Generală Anticorupţie anunţă că angajaţii din structurile din subordinea MAI ”sesizează o dată la două zile fapte de corupţie”, cele mai multe denunţuri fiind formulate de angajaţi ai Poliţiei care au respins mita ce li s-a oferit. Statisticile făcute publice, miercuri, arată că numărul angajaţilor ministerului care au sesizat fapte de corupţie a crescut cu peste 26% faţă de perioada similară a anului trecut. Datele sunt făcute publice în contextul în care, în ultima perioadă, în spaţiul public au apărut date şi informaţii despre mai mulţi angajaţi ai instituţiilor din subordinea ministerului suspectaţi de încălcarea legii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”În primele 8 luni ale acestui an, 140 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne au sesizat la Direcţia Generală Anticorupţie fapte de corupţie. Acest aspect indică o medie de o sesizare la aproape două zile, formulată de lucrători ai MAI. În comparaţie, raportat la aceeaşi perioadă a anului anterior, numărul angajaţilor MAI care au sesizat fapte de corupţie este în creştere cu peste 26%. Cele mai multe denunţuri au fost formulate de angajaţi ai Poliţiei Române, urmaţi de lucrători din structurile Direcţiei Generale Permise de Conducere şi Înmatriculări şi serviciile judeţene specializate, Poliţiei de Frontieră Române, Jandarmeriei Române etc”, se arată într-un comunicat dat publicităţii, miercuri, de Direcţia Generală Anticorupţie (DGA).

Vârsta angajaţilor MAI care au respins mita oferită de cetăţeni, este cuprinsă între 20 şi 45 de ani, vechimea în muncă a acestora fiind de la 1 an la 18 ani. Vârsta persoanelor cercetate pentru dare de mită, la nivel naţional, este cuprinsă între 20 şi 63 de ani, fiind înregistrate inclusiv situaţii în care tată şi fiu au încercat să corupă angajaţi ai MAI.

DGA transmite, de asemenea, că a crescut numărul denunţurilor însoţite de înregistrările cu body-cam.

Statisticile citate de DGA arată că aproximativ jumătate dintre sesizările angajaţilor ministerului privind situaţii de dare de mită au la bază înregistrări cu body-cam (64), indicator în creştere cu aproximativ 65% faţă de perioada similară a anului anterior.

În majoritatea cazurilor în care poliţiştii au sesizat la DGA dări de mită surprinse cu body-cam-ul din dotare au fost încheiate acorduri de recunoaştere a vinovăţiei.

În ceea ce priveşte Call-centerul anticorupţie 0800.806.806, în primele 8 luni ale anului 2024, la acest număr de telefon au fost primite 17.546 de apeluri, în creştere cu aproximativ 30% faţă de perioada similară a anului anterior.

”Explicaţia numărului mare de apeluri este aceea că foarte multe dintre acestea sunt formulate de aceleaşi câteva persoane care nu înţeleg scopul acestui canal de comunicare. De asemenea, majoritar, apelurile primite nu au făcut obiectul activităţii Direcţiei Generale Anticorupţie. Ca urmare a apelurilor valide primite, au fost înregistrate 54 de dosare penale, în creştere cu peste 50% faţă de primele 8 luni ale anului anterior. Totodată, au fost efectuate 10 acţiuni de prindere în flagrant”, precizează DGA.

Datele privind numărul angajaţilor din MAI care au refuzat mita sunt făcute publice de structura anticorupţie din cadrul MAI în contextul în care, în ultima perioadă, în spaţiul public au apărut date şi informaţii despre mai mulţi angajaţi ai instituţiilor din subordinea ministerului suspectaţi de încălcarea legii.

Sâmbătă, un poliţist din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba a fost arestat la domiciliu, fiind suspectat că a primit mită pentru a introduce un telefon mobil în Arestul Poliţiei.

Săptămâna trecută, un poliţist de la Serviciul Operaţiuni Speciale al IPJ Sibiu, aflat în timpul liber, a lovit un tânăr, într-o benzinărie din apropiere de Sibiu, el fiind reţinut sub acuzaţiile de lovire sau alte violenţe şi distrugere.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.