Autorităţile judiciare româno-americane au lucrat împreună pentru destructurarea unei grupări care clona datele de pe carduri. Reţeaua, înfiinţată în California, era formată din români şi bulgari şi a acţionat din 2021, perioadă în care a sustras din conturile unor americani un milion de dolari.
”La data de 05.09.2024, în cadrul unei acţiuni de cooperare judiciară internaţională în materie penală, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Galaţi şi un procuror federal din cadrul Southern District of California – Departamentul de Justiţie al Statelor Unite ale Americii, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Galaţi şi Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Iaşi, agenţi speciali din cadrul Homeland Security Investigations – Biroul Bucureşti, Biroul Los Angeles şi Biroul San Diego şi agenţi speciali ai Serviciului Secret al Statelor Unite ale Americii – Biroul Bucureşti şi Biroul San Diego şi poliţişti ai Los Angeles County Sheriff's Department au acţionat în vederea destructurării a două grupări infracţionale organizate specializate în săvârşirea de infracţiuni informatice şi spălare a banilor”, a transmis, sâmbătă, DIICOT, într-un comunicat de presă.
Sursa citată a precizat că, în 5 septembrie, s-au făcut 10 percheziţii domiciliare pe raza judeţului Iaşi, la persoane suspectate de spălare de bani şi 3 percheziţii domiciliare în statul California în vederea destructurării grupării infracţionale organizate, specializată în comiterea de infracţiuni informatice.
”În cursul anului 2021, pe teritoriul statului California s-a constituit o structură infracţională organizată, formată din cetăţeni români şi bulgari, care a acţionat până în luna septembrie 2024. Membrii acesteia au procurat şi utilizat echipamente destinate copierii şi clonării datelor inscripţionate pe cardurile bancare.
Astfel, în perioada 2021-2024, prin utilizarea unor metode specifice de skimming, au copiat şi compromis date ale cardurilor bancare aparţinând unor rezidenţi americani (utilizate în momentele efectuării de plăţi prin sisteme POS şi/sau cel al efectuării tranzacţiilor la dispozitivele de tip ATM) şi ulterior au procedat la efectuarea de retrageri de numerar în cuantum de peste 1.000.000 de USD”, anunţă DIICOT.
Sursa citată a precizat că o parte din bani au fostn folosiţi pentru a cumpăra imobile şi bunuri de valoare atât în Statele Unite ale Americii cât şi în Mexic.
”O altă parte a banilor obţinuţi prin săvârşirea infracţiunilor menţionate a fost trimisă în România prin utilizarea sistemelor de transfer monetar (utilizând inclusiv documente false de identitate) sau prin intermediul firmelor de coletărie (banii fiind disimulaţi în bunuri de larg consum). Pe teritoriul României, membrii grupării infracţionale organizate specializată în spălarea banilor au preluat, prin persoane interpuse, sumele de bani pentru a fi investite”, a mai transmis DIICOT.
În urma percheziţiilor efectuate pe teritoriul României au fost identificate şi ridicate, în numerar, sumele de 202.090 euro şi 192.400 USD.
”Asupra acestora cât şi a două imobile situate în municipiul Iaşi şi oraşul Podu Iloaiei s-a dispus la data de 06.05.2024 instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului de către procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Galaţi. De asemenea, în cursul percheziţiilor efectuate pe teritoriul statului California a fost identificată şi ridicată, în numerar, suma totală de 550.000 USD şi bijuterii în valoare de 38.000 USD”,m a mai transmis DIICOT.
La aceeaşi dată, procurorii din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Galaţi au dispus luarea măsurii preventive a controlului judiciar faţă 3 inculpaţi, pentru o perioadă de 60 de zile.
Pe teritoriul Statelor Unite ale Americii au fost dispuse măsuri preventive faţă de membrii structurii infracţionale organizate investigate de autorităţile judiciare americane.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.